Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Chłodziarka do piwa na ogniwie Peltiera

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:
Chłodziarka do piwa na ogniwie Peltiera

Postautor: Futrzaczek » 24 kwie 2006, o 07:22

Witam :D
Tym razem zaprezentuję coś, co powstało "z potrzeby chwili". Mianowicie, mój ojciec zawsze przy grillu narzekał, że mu się piwo nagrzewa. A że sezon grillowy został uroczyście otwarty tydzień przed jego urodzinkami(które były wczoraj), to dobry synek :twisted: szarpnął całą rodzinkę na... Ogniwo Peltiera
Chyba nie muszę opisywać cech tego wspaniałego modułu, gdyż można znaleźć je wszędzie.
Do chłodziarki do piwa użyłem:
1) Ogniwo Peltiera 89W
2)Flaki z zasilacza AT 250W
3)Garnek ze sklepu po 4zł, w którym nie odważyłbym się nic gotować
4)Cooler na procesor
5)Obudowa KMxxx
6)Pianka, śruby, klej, pasta termoprzewodząca, cyna, pasta lutownicza...

Po godzinie mam w niej temperaturę +15. Kiedy radiator chłodziłem wodą(w celach eksperymentalnych), uzyskałem temperaturę -5.
Odpowiem, na najczęściej zadawane pytania:
Ile Cię to kosztowało?
Koło 70 zł
Pokaż schemat
Ogniwo podłączyć dwoma kabelkami do zasilacza, wentylator tak samo. Zasilanie 220V~ puścić przez wyłącznik. Żadna filozofia :)
Co zamierzasz jeszcze dorzucić?
Drugie ogniwo na drugą puszkę. Tylko :no: wiem, co na to zasilacz

Czekam na Wasze uwagi :)
Załączniki
zimne piwo.jpg

tomek_j
-
-

Re: Chłodziarka do piwa na ogniwie Peltiera

Postautor: tomek_j » 24 kwie 2006, o 13:28

Co zamierzasz jeszcze dorzucić?
Drugie ogniwo na drugą puszkę. Tylko :no: wiem, co na to zasilacz

Czekam na Wasze uwagi :)
moje uwagi
1. drugie ogniwo na głowę, ale najpierw posmarowac miejsce styku pastą silikonową
2. jezeli za mało, to wywalić piwo z garnka i drugie ogniwo na głowę
Jeżeli nie pomoże to juz nie wiem :| Może trzecie ogniwo i większy zasilacz.......

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 24 kwie 2006, o 17:57

Może trzecie ogniwo i większy zasilacz.......
Wtedy to już tylko elektrownia... najlepiej wiatrowa
Taka o powierzchni hektara - starczy jeszcze na zasilenie małego LED'zika

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 25 kwie 2006, o 10:26

Skoro o peltierach już jest to i ja chciałbym swoje pięć groszy wtrącić. Moje stanowisko próżni wysokiej z pompą dyfuzyjną wymaga obiegu chłodzenia, przy czym temperatura czynnika na odrzutniku nie może przekraczać 25 stopni. Najprościej podłączyć całość do kranu, jednak woda kranowa działa agresywnie i mimo, że pompa wykonana jest ze stali nierdzewnej to ponoć zdarzały się przypadki jej przeżerania.
Dlatego rozważam wykonanie obiegu zamkniętego, z jakimś czynnikiem mało agresywnym. W najprostszym przypadku można rozważyć jakąś małą pompkę, nagrzewnicę samochodową i wentylator jako chłodnicę czynnika. W upalny dzień jednak nie osiągnę temperatury czynnika mniejszej niż 25 stopni (im zimniejszy tym lepiej). Rozważam użycie modułu Peltiera, celem obniżenia temperatury czynnika już za nagrzewnicą (chłodnicą). Czy ma to sens?

Jurek Szczesiul
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 25 kwie 2006, o 12:05

W upalny dzień jednak nie osiągnę temperatury czynnika mniejszej niż 25 stopni (im zimniejszy tym lepiej). Rozważam użycie modułu Peltiera, celem obniżenia temperatury czynnika już za nagrzewnicą (chłodnicą). Czy ma to sens?
Cześć !

Tak zrobiłem eksperymentalny układ chłodzenia PC : zbiornik , pompa,
blok procesora, blok mostka - i zamiast typowej chłodnicy - jeszcze jeden
blok wodny + peltier + duży radiator pracujący w wysokiej temperaturze
( niestety na samej konwekcji nie wyrabia, trzeba dochłodzić powolnym
wiatrakiem ).
Działa już prawie dwa lata. Oczywiście powyższe w ramach edukacyjno
zapoznawczych - ekonomicznego sensu to raczej nie ma - peltier
zjada sporo ponad 100VA.
W każdym razie z powodzeniem możesz się przymierzyć.

Pozdrowienia Jurek S.

Guru
-
-

Postautor: Guru » 25 kwie 2006, o 13:02

Do Aleksander Zawada

Nie znam szczegółów technicznych tego twojego urządzenia, ale gdyby to była stal nierdzewna to raczej nie jest możliwe żeby korodowała w "zwykłej" wodzie (to w sumie zależy od miejsca zamieszkania i ujęcia wody)
Rodzi to moje podejrzenie, że może zachodzić tam zjawisko kawitacji i to jest przyczyną
"przeżerania" blachy.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 25 kwie 2006, o 14:05

:arrow: Alek
moze być Peltier ale...
-musisz go dobrze chłodzić - najlepiej wodą
-musisz mieć źródło niemałego prądu - na dobitkę dobrze filtrowanego(niekoniecznie stabilizacja) - Peltiery są bardzo wrażliwe na "prądowe śmieci"
-Peltierków za friko nie rozdają - a szkoda :(
Tu jest moje ogniwko
-Sprawność Peltiera to ok. 50%-60%

Może da się czymś pokryć tą pompę, tak, aby woda jej nie żarła?

stan24
-
-

Postautor: stan24 » 25 kwie 2006, o 17:14

Witam,
Poniewaz widze ze temat ma duze zainteresowanie dorzuce swoje 3 praktyczne grosze.
Pare ladnych lat temu w pracy zrobilem termostat: 2 ogniwa chlodzone wentylatorami z radiatorem od Pentium. Termostat zrobiony jest z bloku aluminum 30x7x4 cm. Osiagam temperatury w zakresie 7-60C takie jakie potrzebuje. Zasilany jest ze stabilizatora o wydajnosci pradowej 7A (jakis klon ktory kupielm na gieldzie). Gotowe cacko koszuje ciezkie pieniadze w zaleznosci od firmy moze byc to nawet ponad 10tys PLN - mnie kosztowalo ok. 700 PLN (frezowanie 500PLN).
Lecz jezeli kogos interesuja nizsze temperatury to jestem przekonany ze w systemie z chodzeniem woda (duze przeplywy) temperature ponizej -40C mozna osiagnac bez problemow. Podaje taka informacje poniewaz taki uklad widzialem.
Pozdrawiam,
S

wacek99
-
-

Postautor: wacek99 » 25 kwie 2006, o 21:15

.............
Moje stanowisko próżni wysokiej z pompą dyfuzyjną wymaga obiegu chłodzenia, przy czym temperatura czynnika na odrzutniku nie może przekraczać 25 stopni.
....................
rozważam wykonanie obiegu zamkniętego, z jakimś czynnikiem mało agresywnym. W najprostszym przypadku można rozważyć jakąś małą pompkę, nagrzewnicę samochodową i wentylator jako chłodnicę czynnika.....
Skąd ja to znam :D
Przerabiałem kiedyś ten temat z pompą PDO 60. Do chłodzenia pompy wykorzystałem starą chłodnicę od samochodu, pompkę od wylewania wody z pralki, do tego wiadro 10 litrowe, 15 litrów boryga i parę innych rzeczy i co się okazało ?
Przy przepływie wody zaledwie 2litrów / min. cały ten układ nie wyrabiał mimo że temperatura wody wypływającej nie może przekroczyć 30 stopni w przypadku PDO 60 , pomijam już kwestię hałasu jaki ten wentylator robił i częstej wymiany szczotek.
Z moich doświadczeń wiem że nie warto sobie tym głowy zawracać.
Doprowadzenie całości do poprzedniego stanu czyli chłodzenia wodą z kranu poprawiło zdecydowanie próżnię.

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 26 kwie 2006, o 00:10

PDO60 musiała być starszym wynalazkiem niż późniejsze pompy z typoszeregu: PDO100, PDO300, PDO801, PDO2002, PDO6000. Przypuszczam, że ciśnienie krytyczne było rzędu 0,08 Tr. Dla porównania: dla PDO100 jest to 0,25 Tr, wymagany przepływ wody 30l/godz.
O ile zrozumiałem dobrze, nie zastosowałeś chlodzenia wodą o temperaturze niższej niż temperatura otoczenia- liczyłeś na chłodzenie powietrzne. Myślę, że oszczędność energii dałaby jedynie taka pompa, która miałaby sprzężony grzejnik z desorberem lodówki amoniakalnej :573: . Usłucham i podłaczę do kranu.

Mam pytanie: czy masz może przejściówkę z pompy PDR2,5 (gwint na coś innego)?
Załączniki
pwl_zdap.jpg

wacek99
-
-

Postautor: wacek99 » 26 kwie 2006, o 22:36

Rzeczywiście PDO60 jest bardzo starym wynalazkiem. Ten zabytek z lat 60-tych wykorzystywany jest do pompowania neonów od 1967r. aż do dziś.
Ciśnienie krytyczne tej pompy wynosi 0,1Tr. Rurki do wody są wykonane z miedzi i mimo upływu lat nic tam nie koroduje.
....O ile zrozumiałem dobrze, nie zastosowałeś chlodzenia wodą o temperaturze niższej niż temperatura otoczenia- liczyłeś na chłodzenie powietrzne...
Dokładnie tak. Przez jakiś czas ten patent nawet się sprawdzał tzn. w okresie zimowym (nie ogrzewane pomieszczenie) ale w takich temperaturach otoczenia jak teraz temperatura płynu bardzo szybko zbliżała się do 30 stopni a w upalne dni to już wogóle nie dało się pompować.
Teraz jak dotykam pompy to widzę że cała jest lodowata i o to chodzi.

Ps. Przejściówki do PDR2,5 niestety nie mam. Zresztą nie spotkałem się nigdy z taką pompą. Chyba jedynym sposobem na zdobycie takiego elementu byłoby wytoczenie tego przez tokarza.

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 27 kwie 2006, o 01:40

PDR2,5 wygląda tak, jak w linku:
http://www.trioda.com/alek/pdr2/pdr2.htm

Powiedz jeszcze, jaką próżnię uzyskujesz z PDO60? Ja dziś uruchomiłem swój zestawik i zszedłem do 4*10^-6 Tr. Po dłuższej pracy zestawku i odgazowaniu spodziewam się zuyskania ok 1...1,5*10^-6 Tr.

wacek99
-
-

Postautor: wacek99 » 27 kwie 2006, o 21:59

Powiedz jeszcze, jaką próżnię uzyskujesz z PDO60?
Dobre pytanie.
Sam jestem ciekawy ale niestety próżniomierzem jonizacyjnym nie dysponuje.
Mogę natomiast ocenić jakość próżni na dwa sposoby tj. genaratorem WN (w.cz) na wysokiej próżni albo napełniając system czystym neonem oczywiście po uprzednim odgazowaniu i obserwując barwę świecenia.
W tym pierwszym przypadku brak jest jakiejkolwiek poświaty natomiast występuje lekka fluorescencja szkła a jeżeli chodzi o drugi przypadek to barwa świecenia Ne jest idealnie czerwona bez żadnych zmian w czasie.
Taki test w zupełności wystarczy a to dlatego że neony to nie lampy elektronowe i 10^-4
Tr jest już dla nich bardzo dobrą próżnią.
Jeżeli chodzi o samą PDO60 to jej próżnia końcowa wg. dokumentacji wynosi 2,5*10^-6 Tr ale niestety w zestawie w którym przyszło jej pracować znajdują się takie zanieczyszczenia jak: apiezon N, resztki luminoforu ,teflon, różne gazy zaadsorbowane przez powierzchnie, do tego kilka szybkozłączek typu metal-szkło i obawiam się że próżnia jest dużo gorsza niż 10^-6 Tr ale to i tak wystarczy.

Ps. Najbardziej przypadła mi do gustu dokumentacja tej PDR2,5.

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 27 kwie 2006, o 23:46

Moja pompa pracuje na oleju DC705. Zastanawiam się, czy nie dać fazowej regulacji mocy grzałki, co pozwoli oszczędzać energię i być może poprawić parametry pracy pompy :mrgreen:

Po całej nocy pracy zestawu próżniomierz wskazuje teraz 1,5*10^-6 Tr. Co prawda dla pompy PDO100 jest przewidzane ciśnienie końcowe 5*10^-7 Tr, ale na innym oleju.

Można zobaczyć na: http://www.trioda.com/alek/ i tam w dokumentacji techniczno-ruchowej tych pomp.

[ Dodano: 09-05-2006, 10:32 ]
Wacek-Dodałem na stronie krótką instrukcję do PDO60. Może Ci się do czegoś przyda? :mrgreen:
Załączniki
PICT0013.JPG
PICT0016.JPG
PICT0021.JPG

e88cc
-
-

Postautor: e88cc » 21 cze 2006, o 17:25

piekne rzeczy.Jeszcze jakby domontować do tego prądnice wiatrową to już istna rewelacja...byle tylko browar był w środku zawsze.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 cze 2006, o 18:35

domontować do tego prądnice wiatrową to już istna rewelacja...byle tylko browar był w środku zawsze.
No to jeszcze trzeba by domontowac jakis browar bezobslugowy...

Wróć do „DIY - Do It Yourself”