Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Monitory!

Stormwind
Monitory!

Postautor: Stormwind » 24 mar 2003, o 11:53

Nie jestem elektronikiem, mam małe pytanie: w monitorze 17" CTX-a spalil mi się tranzystor. Jak się okazało, w poprzednim serwisie założono tam tranzystorek z 14", który nie wytrzymywał napięcia... znajomy elektronik polecił mi tranzystor BU2725DX, którego jednak nigdzie znaleźć nie mogę :/// Moze istnieje cos o zblizonych parametrach do powyzszego tranzystora, bardziej dostepne na rynku? Znacie moze jakies adresy firm wysylkowych czesci elektronicznych??

Drugie pytanko inny monitor, nieco podstarzala 15"... jak nie pracuje, to po włączeniu obraz jest ok, ale po dłuższej chwili pracy na ekranie pojawia się coś , co określam jako "zorza polarna" :D tzn fragmenty ekranu są jaśniejsze lub ciemniejsze i zależy to od tego, co widać na ekranie (nie są to stałe fragmenty, lecz jeżeli np. przesuwam okienko w programie to te zaburzenia też zmieniają położenia) nie wiem, czy to już kineskop wysiada, czy może da się to jakoś w prostszy sposób naprawić???

Gość

Postautor: Gość » 28 kwie 2003, o 19:51

Na pierwsze pytanie uzyskasz odpowiedź w sklepie z profesjonalną obsługą. Drugi problem może być związany z częstotliwością odświeżania nieakceptowaną przez monitor.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”