Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDziwne ustrojstwo w zasilaczu TV sony
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam wszystkich i chciałbym ponownie poprosić o pomoc, w TV Sony KV -21 XCTD w zasilaczu dosyć mocno okopcony jest nie znany mi element, prawdopodobnie oznaczony 059-31 9102 -TDK w środku ceramika coś jakby bimetal podejrzewam że to jakiś termik czy coś w tym stylu gdyz po 1 godz pracy TV wyłącza się czy ten element ma zasadniczy wpływ na to uszkodzenie czy należy szukać gdzie indziej za wszelka pomoc serdecznie dziekuję
kurcze raz już dałem odpowiedż i nie przeszła 1.wielkie dzięki za poradę 2. oto cytat z forum http://felektr.katalogi.pl/ "To jest taka odmiana termistora, która nazywa się "dynistor". Włącza on na zimno prąd zmienny z sieci na cewkę rozmagnesowującą kineskop. Bez tego elementu może chodzić TV, tylko nie do końca, bo po paru dniach mogą się pojawić na ekranie kolorowe plamy, widoczne szczególnie dobrze przy jednolitych tłach obrazu. Można go zastąpić zwykym wyłącznikiem, lub przekażnikiem z układem opóżniającym, najlepiej jednak postarać się o nowy. " co do tego dynistora to za bardzo nie jestem przekonany. Faktem jest że wygląda jak czarna kostka z trzema nóżkami. W serwisie Sony nie podali nazwy części jedynie powiedzieli że "sprowadzą za 98 PLN" TV dostałem za darmo i szkoda mi w stary sprzęt ładować blisko 100 jak TV 21" nowe kosztują niewiele więcej. wylutowałem tą część zdjąłem obudowę papierem wodnym wyczyściłem wszystkie powierzchnie przewodzące no i jak narazie pracuje prawidłowo ale zastosuje sie do sugestii i sprawdzę wszystkie kondziory za i przed trafo dzieki i PZDR.
Ja miałem kilka przypadków z kondensatorami ale mogę się mylić...Kondziory to zostaw w spokoju, nic nie wskazuje aby były czemukolwiek winne, daj w to miejsce pozystor od Heliosa, kosztuje 1 zł i efekt będzie identyczny jakbyś dał tam orygiał za 100zł.
Co do tego dynistora...mam w domu bardzo dużo dobrych części od TV może gdybym zobaczył jak to wygląda to,jak bym miał to śle za free Ci do domu.
To że TV wyłącza się po 1h to nie byłbym pewien winy dynistora, sprawdź czy bez niego też wyłącza się, TV będzie działał bez niego tak jak ci napisali. Jednak myślę że wina będzie dalej w przetwornicy. Jak nie dostaniesz nigdzie go ani The End nie będzie miał daj znać powinienem mieć oryginał lub cos bardzo podobnego.
power
power
Wróćmy jeszcze na moment do tematu. Ten wymieniony przez ciebie element służy jedynie do rozmagnesowania kineskopu w momencie włączenia wyłącznikiem sieciowym. Przy włączaniu pilotem rozmagnesowywanie nie następuje. Stąd wniosek że dobrze czasami wyłączyć tv od prądu i ponownie włączyć po paru chwilach wyłącznikiem sieciowym. Każdorazowo należy tak postąpić przy pojawieniu się przebarwień, widocznych na białym tle. Co do usterki, jeśli wcześniej potrafił się wyłączyć po godzinie to napewno nie był temu winien ten pozystor. Przyczyna leży gdzie indziej i w razie potrzeby wrócimy do tematu.
Witam po dłuższej przerwie może i to nie był pozystor ale TV kula do tej pory nie zauważułem jakichś zmian. no ale mogę się mylic bo dzieciaki nie jadą prze zcały dzień. Byc może że to nie pozystor. Po przepracowani u przez w/w TV ok 100h i po wymianie pozystora nie zauważyłem znaczących wad w działaniu. nie chce zapeszyć. też mi to nie wydawało się znacząceale jednak ..... do tej pory bez uwag POZDR.