Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wypadek przenośnego odtwarzacza CD JVC XL-PG35

Adam J
-
-
Wypadek przenośnego odtwarzacza CD JVC XL-PG35

Postautor: Adam J » 21 paź 2003, o 09:04

Witam wszystkich użytkowników forum
Do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem wymienionego w temacie sprzętu. Przytrafił mu się jednak wypadek tzn. upadł na beton z wysokości około pół metra. Nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych (wewnątrz i na zewnątrz) ale na wyświetlaczu po włożenie płyty wyświetla się ER czyli błąd.
Nie mam doświadczenia w naprawie odwarzaczy więc zwracam się z pytaniem do użytkowników forum: Co mogło się stać i jak to naprawić?

Awatar użytkownika
power
-
-

Postautor: power » 21 paź 2003, o 11:48

Jeśli pokazuje ci er to znaczy że nie może odczytać płyty. Uszkodzony możesz mieć laser. Sprawdź czy ci kręci płytą po włożeniu jak również czy wogóle świeci. Sprawdż czy laser nie ma uszkodzeń mechanicznych. Jak równiez zobacz czy płyta nie ma uszkodzeń mechanicznych, może masz pęknięte ścieżki w układzie lasera.

power

Adam J
-
-

Postautor: Adam J » 21 paź 2003, o 21:45

Laser świeci, płyta naturalnie też się kręci (gdyby się nie kręciła to nie pytałbym co mogło się stać). Soczewka się porusza, więc albo układ optyczny się rozleciał albo nie wiem co.

Adam J
-
-

Postautor: Adam J » 22 paź 2003, o 10:14

Już wiem co się stało :D . Poruszyła się płytka z odbiornikiem odbitych promieni lasera. Chwila pracy śrubokrętem i po sprawie

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”