Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV Schneider STV 6216
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Model:DVT2-6321-11
Jest taki problem że zamiast obrazu widać tylko cały mocno biały ekran a przez niego "przechodzą" paski na skos po całości.
Dostełm dwa TV od znajomego i chcę je sobie naprawić ale mało się znam na TV
Jest taki problem że zamiast obrazu widać tylko cały mocno biały ekran a przez niego "przechodzą" paski na skos po całości.
Dostełm dwa TV od znajomego i chcę je sobie naprawić ale mało się znam na TV
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2003, o 20:55 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
Ruszałem potencjometrami we wszystkie strony.
Niewiem czy to ważne ale obraz pojawia się cały biały i z tymi paskami a po 5 sek. robi sie różowy,a później juz niewiem bo wyłaczam żeby coś więcej nie szczeliło.
W tym TV przy trafie WN nie ma żadnych "regulatorów".
Za to są dwa na tej plytce od kineskopu.
Ale jak napisałem wyżej..nic to nie daje...
Niewiem czy to ważne ale obraz pojawia się cały biały i z tymi paskami a po 5 sek. robi sie różowy,a później juz niewiem bo wyłaczam żeby coś więcej nie szczeliło.
W tym TV przy trafie WN nie ma żadnych "regulatorów".
Za to są dwa na tej plytce od kineskopu.
Ale jak napisałem wyżej..nic to nie daje...
Nie znam tego TV, jeśli jest trafo WN a nie trafopowielacz to powinno być pokrętło w okolicy powielacza, spróbuj nim. Sprawdź dokładnie płytkę na kineskopie czy nie ma spalonych rezystorów i kondensatroy w okolicy WN. Sprawdź scalaki i kodziołki w układzie regulacji poziomu bieli. A głos masz poprawny i działają wszystkie funkcje?
power
power
Sprawdź czy możesz regulować kolory R,G,B o ile będziesz to widział, scalak raczej powinienieś mieć dobry. Musisz dokładnie posprawdzać kondziołki w okolicy tego scalaka i w okolicy wn, wygląda jakby któryś albo miał upływność albo był walnięty przez co idzie za wysokie napięcie. Możesz jeszcze sprawdzić zimne luty. Nie masz żadnego pokrętła w okolicy powielacza. Jak znajdę schemat to podeślę.
power
power
Mierzyłem napięcia na Pk i znalazłem jedno ponad 210V.
Reszta napięć jest niższa rzędu od kilku do kilkudziesięciu V.
Do jedej z nóżek TEA5101A przyłączony jest kondensator 250V 4.7uF ale niestety nieładuje się on wcale,mierzyłem napięcie przy włączonym TV i nic na min nie ma 0V...
Jeste tak jeszcze jeden kondens. 250V 4.7 i napięcie na nim wynosi 180V.
Obydwa kondensatory są połączone do tego samego PLUSA gdzie jest ponad 210V...
Może to jednak ten układ
Obydwa kondensatory są połączone do tego samego PLUSA gdzie jest ponad 210V...
Może to jednak ten układ
Jakies zwarcie...(chyba)
Kondensator podłączony z nóżką 5 TEA5101A robił zwarcie...
Wyjołem go ale jest dobry,wygląda na to że to TEA jest uszkodzony i robi zwarcie między nóżką 5 i 7.
Myślalem że wstawie rezystor (bo może źle coś odczytałem) 560 Ohm ale gdy tylko załączyłem TV rezystor spłonął i nic....
Dałem spowrotem 56 Ohm i dale tylko "bzyczy" przetwornica...
Wymienie układ TEA i się zobaczy.
Jakieś propozycje?...
Znalazłęm też rezystor 56 Ohm ale był uszkodzony,nieprzewodził nic...
Wiec wstawiłem nowy 56 Ohm i wtedy sytuacja się zmieniła o tyle że obraz się juz niepojawia ale za to jakby przetwornica "bzyczała" z odstępem co sekundę.
Jakies zwarcie...(chyba)
Wyjołem go ale jest dobry,wygląda na to że to TEA jest uszkodzony i robi zwarcie między nóżką 5 i 7.
Myślalem że wstawie rezystor (bo może źle coś odczytałem) 560 Ohm ale gdy tylko załączyłem TV rezystor spłonął i nic....
Jakieś propozycje?...
Na 5 nóżce niebyło napięcia.Ale jakby było zwarcie z nóżką 7 bo jak podłącze miernik do 5 i 7 nóżki jest zwarcie (nawet jak wylutowałem US to też jest zwarcie)
Wiec wstawiłem nowy 56 Ohm i wtedy sytuacja się zmieniła o tyle że obraz się juz niepojawia ale za to jakby przetwornica "bzyczała" z odstępem co sekundę.
Jakies zwarcie...(chyba)
Jakieś propozycje?...
Jakies zwarcie...(chyba)
Jakieś propozycje?...
Witam. Problem z forum więc nie pisałem, strasznie wolno działa i problemy z logowaniem. Jeśli przetwornica bzyczy to możesz miec zwarcie, wymień elki w przetwornicy i sprawdź diody jak również tranzystory w układzie z scalaka i przetwornicy. Elki 4,7/250 V wymień. Jeśli nadal masz te pasy przez ekran zmniejsz wartość pokrętłem focus i G2, powino się poprawić. Jeśli były spalone rezystory w układzie scalaka to może być rzeczywiści walnięty, tylko zanim wstawisz nowy sprawdź dokładnie układ bo i ten moze szczelić. Wstawiłem aplikację układu wraz z kilkoma schematami połączeń, powinno ci to trochę pomóc. Jak znajdę to podeślę schemat całego TV.
power
power
Powstał następny problem,Tv choc jest przestrojony i GRA na TVP1 czy TVP2 niechce grac na sygnale z "kablówki" czy Video...
Jaka to przyczyna,gdzie szukać?
Może fonię trzeba jeszcze dostroić tam gdzie filtr 5,5Mhz.
Np. na włoskich stacjach jest głos i na jakiejś jednej niemieckiej a reszta to "fucking noiz"..
Jaka to przyczyna,gdzie szukać?
Może fonię trzeba jeszcze dostroić tam gdzie filtr 5,5Mhz.
Np. na włoskich stacjach jest głos i na jakiejś jednej niemieckiej a reszta to "fucking noiz"..
Jaki rodzaj fonii zamontowałeś i jak, na TVP1 i TVP2 masz dobry głos a na pozostałych jest jego całkowity brak czy jest zniekształcony, możesz delikatnie pokręcić filtrem w fonii równoległej którą podpiołeś. Ja używam fonni Rymi i nie miałem z nią problemów choć inne tez stosuje i przy poprawnym podłączeniu zawsze mi działało ok.
power
power