Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

CTX VL710T (1792SE)

PiotrekS
CTX VL710T (1792SE)

Postautor: PiotrekS » 21 sie 2003, o 13:32

Witam!
Z monitorem dzieje się coś dziwnego. Po prostu obraz "strzela" i słychać suchy trzask. Zimne luty na PK wykluczam (przelutowałem całą płytkę). Więc co? Trafopowielacz czy coś z zasilaczem (kondzioły)? A może kineskop jest nieszczelny? :(
Dodam, że dzieje się to od ponad roku, ale ostatnio taki efekt następuje średnio co 5 minut (na początku raz na miesiąc).

Czekam na jakieś porady

Gorgoroth
-
-

Postautor: Gorgoroth » 21 sie 2003, o 14:46

Co rozumiesz przez "obraz strzela" :? Robi sie zoom ? JEsli tak to trafopowielacz do wymiany (bardzo slaby punkt monitorow CTX) do nabycia oryginal w PIKO

PiotrekS

Postautor: PiotrekS » 22 sie 2003, o 23:11

Tak, teraz na pewno wiem, że to tafopowielacz
Cóż, z monitorem pojadę do serwisu (dzwoniłem i zrobią mi to za 200 zł z VAT), bo sam w te klocki nie mam doświadczenia, a dodatkowo dostaję gwarancję na wykonaną usługę.
Zajrzałem do PIKO i tam cena trafopow. wynosi 95 zł netto (ok. 120 zł z VAT), czyli w sumie wolę dopłacić i nie ryzykować (zadziała czy nie zadziała :) ). A tym bardziej, że musiałbym czekać ok. miesiąca (w serwisie będzie max. 2-3 dni).

P.S.
Dzisiaj monitor (trafopowielacz) kompletnie siadł, bo daje już zbyt niskie napięcie (zoom+ciemny obraz). Ten post ledwie napisałem. Pozostaje mi wyjście TV na VGA :)

Gorgoroth
-
-

Postautor: Gorgoroth » 22 sie 2003, o 23:22

Serwis tego trafa nie wyprodukuje tylko zamowi je, wiekszosc serwisow korzysta z uslug PIKO wiec prawdopodobnie i tak bedziesz musial poczekac 8)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”