Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

jak podłączyć DVD do TV?

rad
-
-
jak podłączyć DVD do TV?

Postautor: rad » 1 sie 2003, o 12:16

Jak podłączyć DVD do odb. TV posiadającego tylko we antenowe?
Wy w DVD to composite, RGB, s-video.
Nie chodzi mi o modulator, tylko o układ umożliwiający wyprowadzenie odpowiedniego wyjścia w TV.
Poszukiwania w Interneci nie daly niestety rezultatu...
czekam na pomoc, dzieki :!:
Ostatnio zmieniony 1 sie 2003, o 22:43 przez rad, łącznie zmieniany 1 raz.

Rumcajs
-
-

Postautor: Rumcajs » 1 sie 2003, o 17:07

Hmm...
Każdy telewizor (kolorowy) ma wewnątrz sygnały RGB.
Potrzebny schemat konkretnego modelu i trzeba poszukać.
Kolejna sprawa to dopasowanie poziomu napięć i impedancji. Jak będziesz miał szczęście to będą OK. Na koniec jakiś układzik zabezpieczający (może separator ?)
Po ogólne rozwiązania odsyłam do NETu. Szukaj w archwach itp. najlepiej tematy w stylu "jak podłączyć Amigę do TV" lub coś podobnego (Amiga - był kiedyś taki komputer. Fanowskie strony istnieją i działają do dziś).
PS. Są jeszcze TV bez eurozłącza ?!

Gość

Postautor: Gość » 1 sie 2003, o 21:15

Są na Jowisz 04 :)

rad
-
-

juz cos;)

Postautor: rad » 1 sie 2003, o 22:41

Ten tv to Toshiba, ma ponad 10 lat, schematu do niego nie mam i pewnie bedzie trudno, dzieki za te informacje, fajnie gdyby bylo wiecej szczegolow; moze juz to ktos przerabiał... tak wlasnie myslalem, czy najprosciej nie bedzie wlasnie wykorzystujac RGB... troche boje sie probowac :? , moze wiecej wskazowek?
z gory dzieki za wszystko :!:

Gość

Postautor: Gość » 2 sie 2003, o 09:16

A masz magnetowid? Jesli tak to podlacz DVD do niego po AV and VIDIO ustaw go na prace AV. Magnetowid z TV przez antene.

rad
-
-

Postautor: rad » 3 sie 2003, o 08:31

Jak podłaczę go przez magnetowid to tak jak przez modulator, mi się zdaje, a nie o to mi chodziło (patrz pierwszy post), czekam na inne propozycje, dzieki

Gość

Postautor: Gość » 3 sie 2003, o 16:03

Jesli nie masz schematu a magnetowid nie pasi. To w takim razie musisz sprawdzic na czym jest zrobiony dekoder i wzmacniacz wizji. I do tej (tych) kosci znalesc uklad aplikacyjny. Pod koniec lat 80-tych np. w Re bylo duzo opisow wejscia monitorowego w TV jako wejscie dla komputera. Spisy tresci rocznikow Re znajdziesz tu http://www.radioelektronik.pl/
Mozesz tez przeanalizowac schematy TV z tamtych lat np. Westa, Elemis albo Rubin 202p.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”