Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

uszkodzony wzmacniacz RFT-SV3930

JurasJ12
-
-
uszkodzony wzmacniacz RFT-SV3930

Postautor: JurasJ12 » 21 kwie 2010, o 20:24

nie znany mi element w niebieskiej obudowie na schemacie K401 odłączył wyjście na kolumny i nie mogę nic poradzić co to za układ i jak pracuje ?proszę o poradę
Załączniki
schemat 3.gif

Awatar użytkownika
Statyk
-
-

Postautor: Statyk » 24 kwie 2010, o 07:04

Na schemacie jest K601. To przekaźnik pracujący w układzie zabezpieczającym głośniki. Skoro zabezpieczył głośniki, to należy poszukać tego przyczyny. Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ wzmacniacz mocy.

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 25 cze 2010, o 21:45

witam
przyglądając się schematowi zauważyłem że blok zabezpieczenia chyba jest zasilany przez linję która przechodzi przez gniazdo słuchawkowe. Które mogło zostać uszkodzone lub styki zaśniedziały z upływem lat. Radzę podłączyć słuchawki do gniazda i przekonać się czy kanały są sprawne lecz wcześniej sprawdź napięcie na wyprowadzeniach gniazda słuchawek czy nie ma czasem wysokiego napięcia w razie faktycznego uszkodzenia wzmacniacza bo uszkodzisz słuchawki.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”