Proszę o pomoc w naprawie zasilacza Ferguson DSR5001 , wersja zasilacza AR-361 v1.1
Opis usterki :
tuner nie startuje na wyświetlaczu ciemno , zasilacz w tej chwili odłączony od płyty głównej.
Pomiar napięć wykonałem względem masy gorącej , zaznaczyłem na foto.
Brak napięć na zasilaczu , tylko występuje na dwóch opisanych pinach , podaje na fotce , dysponuje miernikiem cyfrowym i słabą wiedzą więc proszę o wyrozumiałość .
Jest to prosty układ więc dla zaawansowanych elektroników to pewnie banalne , proszę o podpowiedzi .
schemat tego zasilacza :
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNaprawa zasilacza tunera SAT , proszę o pomoc.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
wszystkie rezystory i diody sprawdzone na wtórnym i pierwotnym (niektóre podejrzane elementy do sprawdzenia wylutowane ) niestety dalej nie znalazłem usterki .
Dodam że tuner pracował prawie poprawnie tylko był problem z jakością sygnału (brak niektórych programów ) dlatego wymieniłem wszystkie elektrolity na wtórnym , po wymianie już nie wstał .
Dodam że tuner pracował prawie poprawnie tylko był problem z jakością sygnału (brak niektórych programów ) dlatego wymieniłem wszystkie elektrolity na wtórnym , po wymianie już nie wstał .