Witam
Od jakiegoś czasu mam dziwne problemy z moim monitorem CRT Philips 104B.
Otóż obraz dziwnie "faluje" fale te przebiegają w poziomie, im dłużej monitor pracuje, tym bardziej odczuwalne jest to zjawisko. Kumpel poradził mi, bym wyczyścił monitor, wyczyściłem (sporo było tam syfu), ale nic to nie dało, w dodatku wydaje mi się, że przy czyszczeniu musiałem coś przestawić, bo teraz obraz jest jaśniejszy niż przed wyczyszczeniem i nie mogę go sciemnić tak jak był przed wyczyszczeniem.
Czy ktoś wie, co można poradzić na to ??
Błagam, pomóżcie mi, bo jeśli mi ten monitor padnie, to będe skazany na LCDka, a od LCDków strasznie łzawią mi oczy i nie mogę dłużej niż kilka minut siedzieć przy kompie wyposażonym w monitor LCD
Pozdrawiam
T. Vercetti
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMonitor CRT Philips 104B - dziwny problem, POMOCY !!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
- Tommy Vercetti
- -
Wymień kondensatory w przetwornicy po stronie wtórnej i elektrolit po mostku 400V (ten duży na poczatku zasilacza)
Posprawdzaj też pod względem zimnych lutów. Jasność być moze w tym modelu da się regulowac na trafie WN (pokrętło "screen")
Swoją drogą... pogratuluj koledze wiedzy... pierwsze slyszę, by czyszczenie monitora usunęło by usterkę falowania obrazu ;)
Posprawdzaj też pod względem zimnych lutów. Jasność być moze w tym modelu da się regulowac na trafie WN (pokrętło "screen")
Swoją drogą... pogratuluj koledze wiedzy... pierwsze slyszę, by czyszczenie monitora usunęło by usterkę falowania obrazu ;)
- Tommy Vercetti
- -
re
Podmień te elektrolity w przetwornicy-co do regulacji jaskrawości ruszyłeś potencjometr na trafie wn-skoryguj go
- Tommy Vercetti
- -