Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z monitorem Compaq P1100
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam i proszę o pomoc jestem posiadaczem monitora Compaq P1100, co może być przyczyną tych poprzecznych pasków.
re
Witam -widoczne na fotce sa tz linie powrotów.. nic nie kreciłeś???? cos jest z wzmacniaczem wizyjnym
moze byc to symptom końca kineskopu-a jak regulujesz jaksrawością to to nie ginie???
moze byc to symptom końca kineskopu-a jak regulujesz jaksrawością to to nie ginie???
re
mozna byloby pokręcić przy trafir wn-powinna być tam podkówka jaskrawości -spróbuj ją ruszyć
Zaznaczyłem na zdjęciu w załączniku.
Jak nie ten na dole to u góry.
Jednym rozjaśnisz a drugim ustawisz ostrość "focus"
Jeśli podkręcisz za mocno to obraz zrobi się mleczny i wyjdą linie powrotu.
Rób to delikatnie i powoli i oczywiście nie rozjaśniaj tylko ściemniaj tak aby obraz był dobry a linie powrotu znikły.
Spotkałem się jeszcze z przypadkiem uszkodzonego rezystora w siatce g2 kineskopu - zazwyczaj 1MΩ
Jak nie ten na dole to u góry.
Jednym rozjaśnisz a drugim ustawisz ostrość "focus"
Jeśli podkręcisz za mocno to obraz zrobi się mleczny i wyjdą linie powrotu.
Rób to delikatnie i powoli i oczywiście nie rozjaśniaj tylko ściemniaj tak aby obraz był dobry a linie powrotu znikły.
Spotkałem się jeszcze z przypadkiem uszkodzonego rezystora w siatce g2 kineskopu - zazwyczaj 1MΩ
Re: re
W takim razie screen może znajdować się na Pk (Pk=płytka kineskopu) wieczorem w wolnym czasie poszukam schematu wtedy będzie nam łatwiej cokolwiek zrobić.rozmazany obraz
PS. brak napisu screen jest tylko Focus
Pozdr.
oj chłopcy chłopcy
to jest na chassis Sonego,
na Pk tez nie będzie regulacji bo takowej podkówki wogóle w tym monitorze ,
Screen reguluje się Softwarowo za pomocą Sony DAS ale potrzebny jest firmowy program i interface, więc ewentualnie tylko serwis ci pozostaje
jeszcze możesz pogrzebać zamieniając katody i zobaczyć czy dalej przebija niebieski czy przejdzie w inny odcień, w tedy jest nadzieja że jakiś element smd na Pk się rozjechał
Screen reguluje się Softwarowo za pomocą Sony DAS ale potrzebny jest firmowy program i interface, więc ewentualnie tylko serwis ci pozostaje
jeszcze możesz pogrzebać zamieniając katody i zobaczyć czy dalej przebija niebieski czy przejdzie w inny odcień, w tedy jest nadzieja że jakiś element smd na Pk się rozjechał
re
Witamjeszcze możesz pogrzebać zamieniając katody i zobaczyć czy dalej przebija niebieski czy przejdzie w inny odcień, w tedy jest nadzieja że jakiś element smd na Pk się rozjechał
Kolego czy możesz wytłumaczyć jak zamienić te katody i gdzie je zlokalizować.
Wiadomo... Fachman :) Nie wiedziałem, że w tym monitorze odbywa się to softowo, ale już wszystko jasne.oj chłopcy chłopcy
W załączniku zaznaczyłem na zielono trzy katody RGB, na czerwono rezysory i na niebiesko miejsca które masz odessać z cyny i zamienić nóżki rezystorów miejscami.
Nie musisz czekać do dzisiaj ;) Po prostu podważ nóżki od strony elementu i powoli wyciągnij. Czasami trzeba radzić sobie bez odsysacza.Ps. i tak nici dzisiaj z tego, bo nie mam odsysacza muszę czekać do jutra?
re
Tak uczyniłem a oto rezultaty-W załączniku zaznaczyłem na zielono trzy katody RGB, na czerwono rezysory i na niebiesko miejsca które masz odessać z cyny i zamienić nóżki rezystorów miejscami.
Przed zamianą:
Po zamianie:
Po zamianie przewaga różu.
wiesz,
to mi wygląda na prawidłowe przebarwienie by sygnały RGB muszą być w określonej proporcji aby uzyskać białe tło i wcale to nie jest 1:1:1
no ale te powroty są paskudne,
mnie to wygląda na zjechany kineskop,
jakby to weszło nagle to można jeszcze kombinować z Pk,
ale jak piszesz kupiłeś go z taką wadą więc nic więcej nie potrafię ci doradzić
to mi wygląda na prawidłowe przebarwienie by sygnały RGB muszą być w określonej proporcji aby uzyskać białe tło i wcale to nie jest 1:1:1
no ale te powroty są paskudne,
mnie to wygląda na zjechany kineskop,
jakby to weszło nagle to można jeszcze kombinować z Pk,
ale jak piszesz kupiłeś go z taką wadą więc nic więcej nie potrafię ci doradzić
Podziękowanie
Witam i dziękuję wam za zainteresowanie się moim postem szkoda, że diagnoza jast taka a nie inna trudno, ale spróbować można było jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.