Witam.
Posiadam wieże Philips FW362. Konkretnie padł tuner. Stało się to nagle - pewnego dnia radio włączyło się, ale nie odbierało żadnej stacji. Poźniej zauważyłem, że mam możliwość przeszukiwania stacji tylko w zakresie 76 - 90 MHz. Na tunerze zamontowany jest układ TEA5757H. Czy to on jest przyczyną moich problemów? Jeśli tak to jak jest z dostępnością takiego układu - szukałem w kilku popularniejszych sklepach internetowych i niestety nie znalazłem go. Jaka jest jego przybliżona cena?
Ok, juz znalazlem scalaka i kosztuje on ok. 30zl. Aktualne pozostaje pytanie, czy to faktycznie wina tego układu?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z tunerem w wieży Philips FW362
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
- elektronika1984
- -
ten uklad saclony jest przestrajany przez wpisywanie do wewnetrznego rejestru wartości okreslajacej odbierana czestotliwość (a nie przez bezpośrednie regulowanie napiecia) -> http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 5757.shtml. Przyczyna moze byc uszkodzony ten uklad, ale tez uklad sterowania ( mikrokontroler sterujacy), tym bardziej ze tuner przestal sie przestrajac - czyli jak sadze nie potrafisz ustawić ( wyswieltlić) zadanej czestotliwościNie koniecznie,przyczyn może byc więcej .Jeżeli przestraja w ograniczonym zakresie to przyczyną może byc napięcie przestrajające głowicę,jest zbyt niskie.Musiałbyś sprawdzic na schemacie bądż na serwisówce,zakres napięc przestrajających głowicę UKF.
- elektronika1984
- -
Dokładnie... nie da się ustawić (wyświetlić) częstotliwości z poza podanego zakresu, czyli 76-90MHz. Dodatkowo zniknęły zaprogramowane wcześniej kanały, a zamiast nich pojawiły się wszędzie częstotliwości 76MHz. Jeśli dobrze wyczytałem z aplikacji to za zapapiętywanie programów jest odpowiedzialny mikrokontroler...
W takim wypadku spróbuję wykonać mała płytkę testową z jakimś mikrokontrolerem i wepnę się z nią do szyny danych TEA5757, odcinając od tej szyny oryginalny mikrokontroler. W ten sposób wyśle do wspomnianego układu TEA zadaną częstotliwość jaką chce uzyskać i zobacze czy to ruszy... Jak myślicie, takie podejście ma racje bytu, czy o czymś ważnym zapomniałem?
W takim wypadku spróbuję wykonać mała płytkę testową z jakimś mikrokontrolerem i wepnę się z nią do szyny danych TEA5757, odcinając od tej szyny oryginalny mikrokontroler. W ten sposób wyśle do wspomnianego układu TEA zadaną częstotliwość jaką chce uzyskać i zobacze czy to ruszy... Jak myślicie, takie podejście ma racje bytu, czy o czymś ważnym zapomniałem?
jezeli potrafisz wykonać taki test, to jest to chyba najlepsze rozwiazanie. Pamietaj tylko,ze wyliczona i wpisana czestotliwość ma byc wieksza od obieranej o 10,7MHz. BTW ten uklad byl stosowany w modulach OM5610 -> www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/OM5610_2.pdf. Masz tu tez opisane rejestry. Programowanie tego ukladu nie jest banalne, ale tez nie jest to co trudnego.Dokładnie... nie da się ustawić (wyświetlić) częstotliwości z poza podanego zakresu, czyli 76-90MHz. Dodatkowo zniknęły zaprogramowane wcześniej kanały, a zamiast nich pojawiły się wszędzie częstotliwości 76MHz. Jeśli dobrze wyczytałem z aplikacji to za zapapiętywanie programów jest odpowiedzialny mikrokontroler...
- elektronika1984
- -