Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sharp DV28081S - przesunięcie obrazu na RGB

bruno55
-
-
Sharp DV28081S - przesunięcie obrazu na RGB

Postautor: bruno55 » 18 gru 2006, o 21:26

Panowie elektronicy ,mam problem z powyższym sharpem takiego rodzaju. Przy podłąceniu dekodera na sygnał RGB z eurozłącza następuje przesunięcie obrazu w lewo tak, że trójkąt informujący o wieku do oglądania filmu jest prawie w połowie niewidoczny. Przy sygnale SVHS tego problemu nie ma. Kupiłem dekoder ECHOSTAR, który nie ma funkcji SVHS no i mam problem.Nadmienię, że wymieniłem układ TDA 8440, oraz elektrolity wokół niego i eurozłącza no i nic nie pomogło. Dodam ,że jest to sharp z chasiss D3000. Proszę o pomoc.

[ Dodano: 20-12-2006, 18:54 ]
Słuchajcie koledzy jestem trochę zawiedziony, że nikt nie podją się mojego tematu. Czyżby był taki trudny, albo nietypowy? Naprawdę nikt nie wie co może być przyczyną takiej usterki? Bardzo proszę pomóżcie bo takie oglądanie /z tym czarnym paskiem z boku/ jest denerwujące!

[ Dodano: 27-12-2006, 20:07 ]
No i co koledzy nikt nie wie co jest przyczyną takiej usterki. Nikt nie miał takiego problemu, nawet żadych podejrzeń nie macie. Może "strzelajcie" :?

[ Dodano: 30-12-2006, 17:47 ]
Panowie elektronicy no niestety musiałem sam sobie poradźić z problemem ,chociaż jestem elektrykiem. Po szczegółowym przeanalizowaniu problemu stwierdziłem, że to pin 10 lub 16 w eurozłączu robi problem. Przeprowadziłem próby i okazało się, że to pin 16 wprowadzał jakiś fałszywy sygnał. Wypiąłem go i wszystko jest dobrze. Dwa dni telewizor chodzi i tuner i jest ok!! Proszę ,jeżeli ktoś wie, o podpowiedź co ten pin 16 ma za zadanie, może ten przypadek kiedyś komuś pomoże. :564:

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”