Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

I znów coś z Orionem..

kuba88
-
-
I znów coś z Orionem..

Postautor: kuba88 » 1 paź 2006, o 10:17

I znów jest coś nie tak z tym samym telewizorem o którym mowa była tu viewtopic.php?t=15447 Po włączeniu obraz przez jakiś czas "faluje" - podobnie do falowania monitora w trybie rozmagnesowywania. "Falowanie" odbywa się w pionie i po jakimś czasie ustępuje. Gdzie może tkwić problem? Chciałbym zadziałać za wczasu i usunąć usterkę zanim zepsuje się coś większego.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: I znów coś z Orionem..

Postautor: end » 1 paź 2006, o 10:47

I znów jest coś nie tak z tym samym telewizorem o którym mowa była tu viewtopic.php?t=15447 Po włączeniu obraz przez jakiś czas "faluje" - podobnie do falowania monitora w trybie rozmagnesowywania. "Falowanie" odbywa się w pionie i po jakimś czasie ustępuje. Gdzie może tkwić problem? Chciałbym zadziałać za wczasu i usunąć usterkę zanim zepsuje się coś większego.
Pozdrawiam.
Witam.
Zacznij od wymiany elektrolitów po stronie pierwotnej zasilacza.
Falowanie obrazu jest spowodowane brakiem filtracji napięcia.
Podmień ten duży zaraz zamostkiem 400V (głowny kondensator filtrujący po stronie pierwotnej)

kuba88
-
-

Postautor: kuba88 » 1 paź 2006, o 11:54

Jeżeli je wymienię, to będzie już druga wymiana w dość krótkim czasie... Ale jak mus to mus. :wink:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 paź 2006, o 11:59

Jeżeli je wymienię, to będzie już druga wymiana w dość krótkim czasie... Ale jak mus to mus. :wink:
Wymieniałeś już? bo niepamiętam tego.

Napisz które konkretnie wymieniłeś, bo chyba nie wszystkie? :D

kuba88
-
-

Postautor: kuba88 » 1 paź 2006, o 12:02

W wątku viewtopic.php?t=15447 pisałem, że mywnieiłem część elektrolitow zasilacza bez tego głownego największego. Jeżeli ten TV będzie mnie dalej denerwował to powymienieam je jeszcze raz, razem z głównym :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 paź 2006, o 12:03

W wątku viewtopic.php?t=15447 pisałem, że mywnieiłem część elektrolitow zasilacza bez tego głownego największego. Jeżeli ten TV będzie mnie dalej denerwował to powymienieam je jeszcze raz, razem z głównym :)
Zmierz napięcie na tym kondensatorze jakie jest. Na tym głównym.

kuba88
-
-

Postautor: kuba88 » 1 paź 2006, o 12:05

Dobra, pobawię się z tym za jakiś czas, powymienieam to i owo, a o wynikach na pewno powiadomnię. :wink:

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”