Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproview LT-541F LCD -znikajacy obraz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Mam problem z tym monitorem. Po podlaczeniu obraz pojawia sie na ulamek sekundy po czym gasnie i tak caly czas. Nie wiem czy to ma znaczenie ale dioda od zasilania mruga( w czasie pojawienia sie obrazu gasnie). W czesci od wysokiego napiecia słychać tykanie. Prosze o sugestie i rady.
Re: proview LT-541F LCD -znikajacy obraz
Może to wina przeciązenia przetwornicy w skutek zwaracia.Mam problem z tym monitorem. Po podlaczeniu obraz pojawia sie na ulamek sekundy po czym gasnie i tak caly czas. Nie wiem czy to ma znaczenie ale dioda od zasilania mruga( w czasie pojawienia sie obrazu gasnie). W czesci od wysokiego napiecia słychać tykanie. Prosze o sugestie i rady.
Powumieniaj elektrolity po stronie wtórnej.
Zobacz czy nie są powylewane i popuchnięte.
ale ja tam widze tylko jednego elektrolita. Zreszta sam popatrz na zdj Przetwornica
Dzizus... co ja wypisuję...no ale to jest LCD i tam nie ma taransformatora WN.... przynajmniej mi sie tak wydaje.
Przepraszam nie przeczytałem dobrze tematu i trochę się zakręciłem.
Niestety Ci nie pomogę, nie mam na tyle widzy o monitorach LCD by móc coś konkretnego powiedzieć na temat naprawy.
Przepraszam.
P.S. W każdym razie szukaj uszkodzenia w zasilaczu.
Witam.
Naprawiłeś może tą usterkę?
Bo mam bardzo podobny przypadek i w sumie to mój pierwszy LCD który muszę naprawić.
Człowiek wychowany na CRT.
U mnie sprawa wygląda tak, że podświetla się sekundę i gaśnie.
[ Dodano: 09-09-2006, 08:39 ]
Witam. Naprawiłem.
Miałem w sumie chyba ten sam problem co Ty. Uszkodzenie invertera od zasilania świetlówek.
Wymieniłem uszkodzony kondensator 68nF250V po stronie wtórnej i działa pięknie.
Pozdr.
Naprawiłeś może tą usterkę?
Bo mam bardzo podobny przypadek i w sumie to mój pierwszy LCD który muszę naprawić.
Człowiek wychowany na CRT.
U mnie sprawa wygląda tak, że podświetla się sekundę i gaśnie.
[ Dodano: 09-09-2006, 08:39 ]
Witam. Naprawiłem.
Miałem w sumie chyba ten sam problem co Ty. Uszkodzenie invertera od zasilania świetlówek.
Wymieniłem uszkodzony kondensator 68nF250V po stronie wtórnej i działa pięknie.
Pozdr.