Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMonitor Bridge BM17F schemat
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Potrzebuje schematu monitora Bridge BM17F. To niezbyt znana firma wiec ciężko znaleźć w necie. MOże ktoś by mni e poratował? Właśnie uszkodził mi się. Uszkodzenie polega na tym że ekran jest ciemny i nic nie widać. Poleciał tranzystor na Wn. Włożyłem BU508AF, ale obrazu nadal nie widać. Bardzo się nagrzewa(ten tranzystor i po minucie się spala) W tym czasie wysokie napięcie jest ,ale obrazu nie widać. Podejrzewam zwarcie gdzieś w trafopowielaczu albo poza, ale bez schematu jest trudno cos znaleźć. Pomóżcie
Bridge
Teraz nie moge sprawdzić jaki siedział tranzystor, ale z tego co wiem to nie było żarzenia kineskopu. Mysle że ten tranzystor Bu508 wystarczy. Sosowałem takiw Elemisie 25cali. Podejrzewam zwarcie gdzieś Przepraszam, ale ncisnelo mi sie nowy temat. sorry
Bridge
Wysokie napięcie jest, ale obrazu ni widu i nie słychu, gdyby BU508af nie działał to by nie było wysokiego napięcia- a jest bo zdjąłem kapselek z kineskopu i iskry leca. Tylko żarzenia nie ma dlatego podejrzewam zwarcie ale moze sie myle. Sprobuje wsadzic oryginał nie pamietam jaki byl zobacze w domu. BU508 mialem pod reką. Pozdrawiam
[ Dodano: 05-06-2006, 21:16 ]
Miałeś rację z tym tranzystorem. Wymieniłem i jest obraz tylko taki szeroki. Nie mozna go zwezić. Czy moze wiecie co to moze byc popsute. Moze jakis kondziołek, ale nie mam schematu i nie wiem który. Pozdrawiam, dziekuje i czekam na jakies informacje.
[ Dodano: 05-06-2006, 21:17 ]
a jeszcze jedno tranzystorek bardzo sie grzeje Po 5 minutach radiotor jest bardzo gorący.
[ Dodano: 05-06-2006, 21:16 ]
Miałeś rację z tym tranzystorem. Wymieniłem i jest obraz tylko taki szeroki. Nie mozna go zwezić. Czy moze wiecie co to moze byc popsute. Moze jakis kondziołek, ale nie mam schematu i nie wiem który. Pozdrawiam, dziekuje i czekam na jakies informacje.
[ Dodano: 05-06-2006, 21:17 ]
a jeszcze jedno tranzystorek bardzo sie grzeje Po 5 minutach radiotor jest bardzo gorący.
Podmień elektrolity po stronie wtórnej i to te zaczynające się od 160V.
Pomierz napięcia na tych kondach, jeśli są zawyżone napiecia to pierwotna strona przetwornicy też do roboty, tzn. kondensatory elektrolityczne na wejscie te małych pojemnosci.
Szeroki obraz... bez schematu ciezko... moga być elektrolity, ale równie dobrze mogą to być też przypalone cewki (zwarcie na uzwojeniach).
Podmień te elektrolity na początek, napisz o efektach.
P.S. Tylko wymien te elektrolity na nowe, nie sprawdzaj ich, bo ja już dziesiątki razy się naciąłem, że niby na mierniku ok, a w rzeczywistosci jak dostanie napiecia zaczyna szwankować.
Co do grzania, to posamruj tranzystor pastą silikonową H i jesli masz sonde temp. to zmierz temperaturę i napisz.
[ Dodano: 06-06-2006, 15:29 ]
Żarzenie sprawdzamy "na oko" czyli zaglądamy do szyjnki kineskopu czy widać że coś żarzy, jeśli żarzy to znaczy, że jest ok i katoda emituje elektrony.
Jesli go nie ma, to sprawdzamy cały obwód żarzenia by zobaczyć czy to wina zasilania czy może spalonego włokna.
Pomierz napięcia na tych kondach, jeśli są zawyżone napiecia to pierwotna strona przetwornicy też do roboty, tzn. kondensatory elektrolityczne na wejscie te małych pojemnosci.
Szeroki obraz... bez schematu ciezko... moga być elektrolity, ale równie dobrze mogą to być też przypalone cewki (zwarcie na uzwojeniach).
Podmień te elektrolity na początek, napisz o efektach.
P.S. Tylko wymien te elektrolity na nowe, nie sprawdzaj ich, bo ja już dziesiątki razy się naciąłem, że niby na mierniku ok, a w rzeczywistosci jak dostanie napiecia zaczyna szwankować.
Co do grzania, to posamruj tranzystor pastą silikonową H i jesli masz sonde temp. to zmierz temperaturę i napisz.
[ Dodano: 06-06-2006, 15:29 ]
Tak sprawdzamy czy nie mamy zawyżonego napięcia na przetwornicy jak i same jej działanie.Chciałbym od fachowców pare wyjasnien : miedzy emiterem a kolektorem dajemy zarowke mierzymy napiecie i co na podstawie tego wnioskujemy?.2.Jak sie sprawdza żażenie kineskopu?co jesli takowe jest?
Żarzenie sprawdzamy "na oko" czyli zaglądamy do szyjnki kineskopu czy widać że coś żarzy, jeśli żarzy to znaczy, że jest ok i katoda emituje elektrony.
Jesli go nie ma, to sprawdzamy cały obwód żarzenia by zobaczyć czy to wina zasilania czy może spalonego włokna.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2006, o 11:10 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
BM17f
Dziś zrobie zdjecia jak to wygląda, nie miałem czasu wrócic do tej naprawy, ale dzis spróbuje. Wydaje mi sie, że naprawa może być nieopłacalna. Obraz jest rozszerzony, tranzystor sie nagrzewa nie ma regulacji szerokości obrazu. Te schematy co mam nie pasuja do płyty. Pozdrawiam.
[ Dodano: 12-06-2006, 06:36 ]
a jeszcze jedno trafopowielacz nosi slady przygrzania
[ Dodano: 21-06-2006, 14:47 ]
Zamykam temat nie bede inwestował w ten monitor, trafo do wymiany a poza tym pewnie jeszcze cos. Kupuje LCD. Pozdrawiam i dzie ki za porady.
[ Dodano: 12-06-2006, 06:36 ]
a jeszcze jedno trafopowielacz nosi slady przygrzania
[ Dodano: 21-06-2006, 14:47 ]
Zamykam temat nie bede inwestował w ten monitor, trafo do wymiany a poza tym pewnie jeszcze cos. Kupuje LCD. Pozdrawiam i dzie ki za porady.