Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

TV Elemis - uszkodzenie WN?

marecki
-
-
Kontaktowanie:
TV Elemis - uszkodzenie WN?

Postautor: marecki » 5 cze 2006, o 06:40

Witam...
Poradźcie mi w takiej sprawie zanim oddam sprzęt do naprawy... Stary i poczciwy TV Elemis 25" służył sobie bez zastrzeżeń dopóki nie spotkała go taka przypadłość...
Podczas normalnej eksploatacji dało się usłyszeć ciche iskrzenie (taki odgłos) bez żadnych efektów na obrazie. Po kilku godz. pojawiły się tak silne wyładowania (jakby rzędu setek Volt) mimo iż żadnych iskier i "płomieni" z tyłu tv nie było widać. Obrazł znikł z ekranu który zrobił się czarny. Jedynie centralnie u góry kineskopu pojawiły sie białe świecące smugi w dół ekranu (no i te wyładowania).
Czy ktoś na podstawie tego opisu może mi w czymś pomóc? Miejsce tego TV zajął już nowy 29" ale szkoda ten wyrzucić czy "ładować" po kilkaset zł w naprawę. Nie wiem też czy sam bym podjął się takiej naprawy bo chciałbym jeszcze trochę pożyć... :(

diodak_
-
-

Postautor: diodak_ » 5 cze 2006, o 09:28

Witam,
Padł trafopowielacz, bardzo prawdopodobne ze mogl tez przy tym poleciec tranzystor odchylania H. Na poczatek proponuje wymiane trafopowielacza - koszt jego nie powinien przekroczyc 100PLN.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 cze 2006, o 11:35

Jak wiadomo trafa WN się nie naprawia tzn. nie klei...
Ale... ja parę razy kleiłem i z dobrym skutkiem, weź jakis klej na bardzie zywicy epoksydowej i obklej trafo tam gdzie przebija.
Jak nie pomoże to do wymiany trafko niestety.

P.S. Podaj dokładny model tego trafa co tam siedzi (jest na nim nadruk) zobaczymy ceny.

Co do wymiany samego trafa to jest to naprawdę wręcz bardzo proste, wystarczy wylutowac nogi i wyciągnąc trafo po czym załozyć nowe.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 5 cze 2006, o 13:24

Model TV to Elemis 6311 STP, naklejka na trafie nie mówi nic poza napisem MIFLEX T (reszta nieczytelna) a zapewne mówicie o tym "czymś" z przyssawką do kineskopu? (sorki ale naprawa TV to dla mnie black magic) :(
Załączniki
Image(215).jpg

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 cze 2006, o 13:34

Obczyśc trafo, napewno są tam jakies numerki na tej naklejce albo na rdzeniu trafo.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”