Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDVD Universum
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Moj tata przywiozl z Niemiec Dvd Universum. Podlaczylem je i nie dziala - w zwiazku z tym mam pytanie - czy oplaca sie dawac je do naprawy - czy bedzie odtwarzalo dvd z naszego regionu jesli sie je naprawi ??
No wlasnie nic nie wyswietla - tata dostal to od znajomego z Niemiec (bo przestalo dzialac i kupil nowe - ech ci Niemcy Nawet nie mozna otworzyc tacki zeby wsadzic plyte. Ja chcialbym tylko dowiedziec sie czy bedzie odtwarzalo plyty dvd z naszego regionu - i wtedy zastanowie sie czy oplaca sie dawac je do naprawy
Jeśli odtwarzało płyty niemieckie to musi też polskie - ten sam region : http://hometheaterinfo.com/dvd3.htm
Z dawaniem do naprway to trzeba ostrożnie, opłaca się tylko jeżeli to DVD wygląda na porządne, a nie sądzę bo Universum teraz raczej jakiś super rzeczy nie robi (chyba że się mylę). Bo jak to jest taki bardzo zwykły plastikowy naleśnik, coś takiego kupisz w hipermarkecie za małe pieniądze, a za naprawę czegoś nietypowego mogą Cię zedrzeć. Więc najlepiej żebyś je próbował naprawić sam - z pomocą tutejszych forumowiczów.
No to wiesz co masz sprawdzić ?No wlasnie nic nie wyswietla - tata dostal to od znajomego z Niemiec (bo przestalo dzialac i kupil nowe - ech ci Niemcy Nawet nie mozna otworzyc tacki zeby wsadzic plyte. Ja chcialbym tylko dowiedziec sie czy bedzie odtwarzalo plyty dvd z naszego regionu - i wtedy zastanowie sie czy oplaca sie dawac je do naprawy
Bezpiecznik... (na początek)
Cześć.
Nie jest źle DSL-710A to zwykły pecetowy napęd DVD. Wymontuj go z odtwarzacza i spróbuj zamontować w PC jako Slave.
Jak odpali to znaczy że problem leży w zasilaczu/przetwornicy (płytka po lewej) stronie lub sterowaniu (ta druga). Przetwornica powinna dawać +5V oraz +12V – piszę to na podstawie zdroworozsądkowego myślenia – takimi napięciami są zasilane napędy w PC.
Pzdr,
Adam.
Nie jest źle DSL-710A to zwykły pecetowy napęd DVD. Wymontuj go z odtwarzacza i spróbuj zamontować w PC jako Slave.
Jak odpali to znaczy że problem leży w zasilaczu/przetwornicy (płytka po lewej) stronie lub sterowaniu (ta druga). Przetwornica powinna dawać +5V oraz +12V – piszę to na podstawie zdroworozsądkowego myślenia – takimi napięciami są zasilane napędy w PC.
Pzdr,
Adam.
Chciałem Ci zaproponować metodę eliminacji sprawnych elementów, ale ok. spróbujmy inaczej.
Czy możesz zrobić fotki napędu od tyłu – tam gdzie dołączona jest szeroka taśma (powinno być jeszcze jedno złącze) oraz fotkę samej przetwornicy (przydały by się trochę lepszej jakości). Spróbuję Ci podpowiedzieć jakie wykonać pomiary.
Adam.
Czy możesz zrobić fotki napędu od tyłu – tam gdzie dołączona jest szeroka taśma (powinno być jeszcze jedno złącze) oraz fotkę samej przetwornicy (przydały by się trochę lepszej jakości). Spróbuję Ci podpowiedzieć jakie wykonać pomiary.
Adam.