Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

migająca dioda zasilania w tv Sony KV-21-X5K

mark1
-
-
migająca dioda zasilania w tv Sony KV-21-X5K

Postautor: mark1 » 29 sty 2006, o 22:57

Proszę o porade pomoc problem dotyczy w/w telewizora :
objawy:
-zwężenie obrazu ku srodkowi )(
-całkowity zanik obrazu
-migająca dioda zasilania zapala się dwa razy w pewnum odstępie czasu
moje przypuszczenia skłaniaja sie ku usterce trafo ale to sa tylko moje niczym nie podparte stwierdzenia
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: migająca dioda zasilania w tv Sony KV-21-X5K

Postautor: end » 30 sty 2006, o 12:10

Proszę o porade pomoc problem dotyczy w/w telewizora :
objawy:
-zwężenie obrazu ku srodkowi )(
-całkowity zanik obrazu
-migająca dioda zasilania zapala się dwa razy w pewnum odstępie czasu
moje przypuszczenia skłaniaja sie ku usterce trafo ale to sa tylko moje niczym nie podparte stwierdzenia
Pozdrawiam.
To zwężenie może być spowodowane utratą pojemności kondenstaorów w bolku scalaka horizontal lub któraś z cewek jest upalona.
Miganie diody POWER wynika raczej z próbkowania przetwornicy ale nie jestem pewien, bo nie mam tego przed sobą...
Skąd przypuszczenie, że to trafo ? I jakie trafo ?
Poszukam schematu i Ty też poszukaj to zobaczymy co jak i gdzie, wtedy można będzie coś kombinować :)

rejestr007
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: rejestr007 » 30 sty 2006, o 16:51

Sposób migania diodki sygnalizuje w jakim bloku jest uszkodzenie! Oczywiście jest to tylko wskazówka dla serwisu na co zwrócić uwagę!
Pozdrawiam

mark1
-
-

Postautor: mark1 » 31 sty 2006, o 23:22

dzieki za wskazówki .Z góry przepraszam za brak profesjonalizmu z mojej strony chodzi mi dokładnie o to nieszczęsne "trafo" ale to są słowa które zostały mi podunięte przez jak teraz wnioskuje miernego elektronika :)
Zależy mi na tym zeby wkońcu samemu coś zrobić a nie zanosić odrazu do serwisu jeżeli usterka nie okaże sie duża ,wiadomo że pewnych problemów nie "przeskocze" ale przynajmniej się postaram :) i sądzę że z Waszą pomocą i wiedzą wygram tą nierówną walkę.
Pozdrawiam

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 1 lut 2006, o 09:33

....chodzi mi dokładnie o to nieszczęsne "trafo" ale to są słowa które zostały mi podunięte przez jak teraz wnioskuje miernego elektronika :)...
Na 99% trafo jest sprawne. Uszkodzenie trafa skutkuje z reguły natychmiastowym zniszczeniem elementu wykonawczego.
Efekt wklęsłwj poduszki może być spowodowany (oprócz tych kondensatorów o których wspominał End) uszkodzeniem tranzystora (lub tyrystora) linii, polegający na pojawieniu się czegoś w rodzaju impedancji szeregowej w wyniku uszkodzenia struktury wewnętrznej.Ja bym zaczął od wymiany kondensatorów i tego tranzystora. Przy czym uszkodzony kondensator wcale nie musi być elektrolitem. Raczej podejrzewałbym styrofleksy na duże napięcia.
....Zależy mi na tym zeby wkońcu samemu coś zrobić a nie zanosić odrazu do serwisu jeżeli usterka nie okaże sie duża ...
Myślę ,że może być dość trudna i wymagająca oprócz wyposażenia sporo doświadczenia. W takich układach nie wszystko da się podejrzeć oscyloskopem , nie mówiąc już o umiejętności interpretacji przebiegów.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”