Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z telewizorem SAMSUNG model CX-3312Z

marnyk
-
-
Problem z telewizorem SAMSUNG model CX-3312Z

Postautor: marnyk » 25 sty 2006, o 20:13

Cześć. Mam problem z telewizorem Samsung (choć w środku właściwie wszystko związane jest z Toshiba)...zaczęło się od tego , że trzeba było długo czekać aż się rozgrzeje. Jak się rozgrzał wyłączył sie a potem można było bez problemu go włączyć. Obecnie nie załącza się w ogóle:( Czy to może być wina kondensotorów elektrolitycznych (telewizor jest dość stary)?? Czy jest mozliwosc dostania skądś schematu takiego telewizora??
Dzieki wszystkim za pomoc!!!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 26 sty 2006, o 12:53

Jeśli chcesz schemat to podaj dokładny model TV i chassis.
Przyczyn nieodpalania TV może być wiele, nie podałeś żadnych danych pomiarowych, bo pewnie ich nie zrobiłes :(
Czy TV po włączeniu POWER przechodzi w stan czuwania czy w ogóle nie reaguje na włączenie go do sieci ?
Czy może TV włącza się i słychać jak startuje WN ale nie ma obrazu ?
Cięzko Ci pomóc, bo nie napisałeś w sumie nic, co mogłoby naprowadzić nas na rodzaj usterki.
Podaj więcej szczegułów.

marnyk
-
-

Postautor: marnyk » 26 sty 2006, o 13:13

Faktycznie nie mierzyłem bo dopiero odzyskałem pożyczony sprzęt. A więc jak włączam go do sieci do dioda od Stand By załącza się na chwile po czym przygasa. Słychać też lekkie piszczenie w okolicy przetwornicy....elektrolit 100uF koło TDA 4601 wygląda mi na dość mocno napuchnięty. Telewizor to SAMSUNG model CX-3312Z. jesli miałby ktoś schemat to będę wdzięczny. Póki co biore sie za pomiary.....hej.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 26 sty 2006, o 13:37

Najpierw sprawdź czy przetwornica startuje, żarówka między E a C tranzystora linii.
Powinno być na niej około 120V.
Układ TDA 4601 najprowdopodobniej do wymiany, ten kondensator to na 100% koło niego.
Schematu poszukam.
Pomierz napięcia na nogach tego TDA i napisz jakie są.
Sprawdź elektrolity 160V-250V w przetwornicy po stronie wtórnej.
Profilaktycznie możesz je podmienić, bo i tak pewnie już by się przydało (kilka lat pracy)
To na początek :)

marnyk
-
-

Postautor: marnyk » 26 sty 2006, o 19:20

A jeszcze pytanko...czy mam wylutować ten tranzystor i sprawdzic wtedy napięcie między C a E??Jaką użyć żarowkę??

[ Dodano: 26-01-2006, 20:12 ]
Hmm....a wiec wylutowałem BU508. wstawiłem żarówkę i napięcie na niej wyszło 298V. Problem w tym, że po paru min delikatnie strzeliło-żarówka zgasła i cisza:(
Niestety to nie Fuse :(
Pomóżcie....co mogło pójść??I gdzie dalej szukać przyczyny??

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 27 sty 2006, o 07:27

prosze schemat

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 sty 2006, o 11:36

A jeszcze pytanko...czy mam wylutować ten tranzystor i sprawdzic wtedy napięcie między C a E??Jaką użyć żarowkę??

[ Dodano: 26-01-2006, 20:12 ]
Hmm....a wiec wylutowałem BU508. wstawiłem żarówkę i napięcie na niej wyszło 298V. Problem w tym, że po paru min delikatnie strzeliło-żarówka zgasła i cisza:(
Niestety to nie Fuse :(
Pomóżcie....co mogło pójść??I gdzie dalej szukać przyczyny??
Oczywiście wylutować ten tranzystor, i nie pomylić wyprowadzeń E B C (zobacz nota aplikacyjna BU508).
Czy jesteś pewien, że wlutowałeś dobrze tą zarówkę ( między E a C) bo coś mi tutaj nie gra...czy może już to zrobiłeś na wlutowanym tranzystorze ? :o
Zrób pomiary czy jest napięcie na kondzie 100uF 400V.
Czy przetwornica próbkuje po włączeniu TV ?
Schemat trochę niczytelny i ciężko się czegoś dopatrzeć, napisz mi nr. tranzystora na płytce (tego BU508) czy to jest Q401 ?
Włącz na tej żarówce i względem masy zrób pomiar tego (IC801 na schemacie) TDA4601 (każdą nogę) PIN6 to masa
Wymien wszytskie elektrolity w koło tego TDA4601 i diode D805 z tego co widzę na schemacie.
P.S. Nie matrw się, naprawimy to :twisted:
Załączniki
print screen.JPG
(77.99KiB)Pobrany 184 razy

marnyk
-
-

Postautor: marnyk » 28 sty 2006, o 22:44

Hej! A więc sprawa ma sie tak, że żarówka nie świeci(wlutowana jest dobrze)...nie ma też napięcia na C807(100u/400WV),nie wspominająć już o TDA 4601. Napiecie ginie w okolicy układu prostowniczego (tego chyba mostka Gretza). Widzi mi się, że rezystor R801 robi rozwarcie...elektrolity powymieniałem po stronie pierwotnej. teraz wymienie te diody o których pisałeś The End i ten rezystor. Dam znać co się bedzie działo i mam nadzieje że pomożecie! A tak na marginesie dlaczego żartówkę trzeba wlutowac na BU (między C i E) a nie na stronie wtórnej żeby odciąć reszte układu w celu zabezpieczenia??

Ps.Dzięki za schemat!!! :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 sty 2006, o 13:24

Hej! A więc sprawa ma sie tak, że żarówka nie świeci(wlutowana jest dobrze)...nie ma też napięcia na C807(100u/400WV),nie wspominająć już o TDA 4601. Napiecie ginie w okolicy układu prostowniczego (tego chyba mostka Gretza). Widzi mi się, że rezystor R801 robi rozwarcie...elektrolity powymieniałem po stronie pierwotnej. teraz wymienie te diody o których pisałeś The End i ten rezystor. Dam znać co się bedzie działo i mam nadzieje że pomożecie! A tak na marginesie dlaczego żartówkę trzeba wlutowac na BU (między C i E) a nie na stronie wtórnej żeby odciąć reszte układu w celu zabezpieczenia??

Ps.Dzięki za schemat!!! :)
Sprawa widać jest prosta, ubity jest mostek prostujący albo coś przed nim, sprawdź kolejno i w ten sposob dojdziesz co jeszcze po stronie pierwotnej nie gra.
Jeśli nie ma napięcia na kondzie 100uF/400V to nie będzie go nigdzie dalej stąd na TDA4601 brak napięc (logiczne :) ).
Żarówkę wpinamy po to by stwierdzić czy przetwornica nie jest przeciążona (ZWARTE KONDENSATORY, PRZEBITE TRANZYSTORY ITP. )

Napisz jeszcze czy ten tranzysor BU508 pracuje w zasilaczu przetwornicy czy w linii trafa WN, bo czasami są dwa i możemy się przez to nie zrozumieć... :(

marnyk
-
-

Postautor: marnyk » 13 mar 2006, o 20:41

hej...troche się nie odzywałem ale to z przyczyn ode mnie niezależnych :x
Podaje,że telewizor działa jak nowy...wymieniłem tylko elektrolity po stronie pierwotnej i 1 rezystor za mostkiem prostującym...wszystkim za pomoc wielkie dzięki!!
Narazie

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2006, o 13:42

hej...troche się nie odzywałem ale to z przyczyn ode mnie niezależnych :x
Podaje,że telewizor działa jak nowy...wymieniłem tylko elektrolity po stronie pierwotnej i 1 rezystor za mostkiem prostującym...wszystkim za pomoc wielkie dzięki!!
Narazie
Miło nam było pomóc ;)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”