Witam ! mam problem z kamerką sony... szukam w warszawie servisu w którym za ludzką opłatę (a nie zdzierstwo) mógłbym wymienic w niej wszystkie kondensatory elektrolityczne.
za wszelką pomoc serdecznie dziękuje!!!!
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwymiana wszystkich kondensatorów elektrolitychnych w kamerze
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam
Myślę ,że jest to nierealne. Działalnosc jest szalenie pracochłonna oraz wymagająca dużej precyzji, a przy konstrukcjach smd często wręcz praktycznie niemożliwa ( odległości przy elementach smd uniemożliwiają dotarcie do punktu lutowniczego bez uszkodzenia sąsiadującego elementu. Z podobnych wzgledów myślę iż nie będzie możliwe zastosowanie gorącego powietrza). Poza tym część kondensatorów może znajdować się na porcelanowych hybrydach stanowiących praktycznie całość
Myślę ,że jeśli już znalazłby się odpowiedni fachowiec to jego stawka może być na tyle duża iż postawi pod znakiem zapytania sens takiej akcji.
A dlaczego chcesz wymieniać wszystkie kondensatory ? Ja spotkałem się tylko raz z podobną koniecznością i to w starej kamerze JVC która pracowała przez wiele lat w trdnych warunkach w drukarni.
Myślę ,że jest to nierealne. Działalnosc jest szalenie pracochłonna oraz wymagająca dużej precyzji, a przy konstrukcjach smd często wręcz praktycznie niemożliwa ( odległości przy elementach smd uniemożliwiają dotarcie do punktu lutowniczego bez uszkodzenia sąsiadującego elementu. Z podobnych wzgledów myślę iż nie będzie możliwe zastosowanie gorącego powietrza). Poza tym część kondensatorów może znajdować się na porcelanowych hybrydach stanowiących praktycznie całość
Myślę ,że jeśli już znalazłby się odpowiedni fachowiec to jego stawka może być na tyle duża iż postawi pod znakiem zapytania sens takiej akcji.
A dlaczego chcesz wymieniać wszystkie kondensatory ? Ja spotkałem się tylko raz z podobną koniecznością i to w starej kamerze JVC która pracowała przez wiele lat w trdnych warunkach w drukarni.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
stopx
Po co Ci wymieniać wszystkie elektrolity w tej kamerze? Wszystkie jak jeden mąż wyschły albo wylały się? Tak jak powiedział gavi - za ludzką cenę żaden serwis Ci tego nie zrobi - chyba że znajdziesz jakiegoś zapaleńca z kupą sprzętu, który by Ci to zrobił za darmo - w to też wątpię, ale warto szukać
Po co Ci wymieniać wszystkie elektrolity w tej kamerze? Wszystkie jak jeden mąż wyschły albo wylały się? Tak jak powiedział gavi - za ludzką cenę żaden serwis Ci tego nie zrobi - chyba że znajdziesz jakiegoś zapaleńca z kupą sprzętu, który by Ci to zrobił za darmo - w to też wątpię, ale warto szukać
witam dziękuje za zainteresowanie kupiłem (prawie ) kamerke na allegro i generalnie jest sprawna mechanicznie ale obraz ma zakłócenia w postaci białych pasków na ekranie podczas zmiany migawki. jest to stara kamera sony .kupiłem taką bo jestem zapaleńcem na manualne ustawianie ostrosci i przysłony i ogólnie lubie miec wpływ na regulacje parametrów nagywania...i ta kamera na to pozwala (prewie ) nowa kamera z manualnymi -ostroscią i przysłoną etc. to koszt rzedu 10000złotych tak wiec znalazłem stary model sony v800e za nie duże pieniążki ..miała byc sprawana ...ale nie jest..oddałem kamerke do servisu fototronik no i wycenili naprawe na 500 złotych ...kamerka kosztowała około 350,,,, to mi napisali -migawka jest realizowana w sposób elektroniczny;demontaz kamery;wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych SMD;złożenie i sprawdzenie kamerysam nie wiem co robic ...swoją drogą to hańba dla warszawy że jet tylko jeden profesjonalny servis dla kamer ...z kolei dzwoniłem do wrocławia i tam za ta samą usługe chciał 300 zł ...dlatego szukam servisu na forum