Jestem poczatkującym elektronikiem.Zepsuła mi się 17-stka Samtron kineskop Samsunga
Nie włącza się. Słychać "pykanie" tak jakby przekażnik tylko tam nie ma przekażnika.
Patrząc z góry na płytę pykanie z okolicy górnego lewego kwadratu(dzieląc płytę na cztery)
Jest tam transformator , kondensatory , tranzystory? , triaki? Proszę o pomoc nie stać mnie na naprawę u fachowca.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomoc dla monitora
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Gdybyś przynejmiej wiedział jak się do tego zabrać, miał jakiś miernik i lutownicę to można by Ci spróbowac pomóc...
Ale z uwagi na to, że nawet nie wiesz, że to przetwornica tak sobie "cyka" (próbkuje, bo jest przeciążona - zwarcie), na dodatek jesteś bardzo początkujący... odpuśćmy sobie, tam panują napięcia do kilku kV, a w samym zasilaczu do 1600V !
Zapewne strzelił jakiś elektrolit albo tranzystor kluczujący ale na "oko" to sobie można...
P.S. Nie podałeś nawet modelu i chassis a chcesz by Tobie pomóc...
Ale z uwagi na to, że nawet nie wiesz, że to przetwornica tak sobie "cyka" (próbkuje, bo jest przeciążona - zwarcie), na dodatek jesteś bardzo początkujący... odpuśćmy sobie, tam panują napięcia do kilku kV, a w samym zasilaczu do 1600V !
Zapewne strzelił jakiś elektrolit albo tranzystor kluczujący ale na "oko" to sobie można...
P.S. Nie podałeś nawet modelu i chassis a chcesz by Tobie pomóc...