Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomoc dla monitora

Adasko19750
-
-
Pomoc dla monitora

Postautor: Adasko19750 » 15 gru 2005, o 17:50

:(Jestem poczatkującym elektronikiem.Zepsuła mi się 17-stka Samtron kineskop Samsunga
Nie włącza się. Słychać "pykanie" tak jakby przekażnik tylko tam nie ma przekażnika.
Patrząc z góry na płytę pykanie z okolicy górnego lewego kwadratu(dzieląc płytę na cztery)
Jest tam transformator , kondensatory , tranzystory? , triaki? Proszę o pomoc nie stać mnie na naprawę u fachowca.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 15 gru 2005, o 22:39

Jesli jestes poczatkujacy, i piszesz ze nie stac Cie na naprawe fachowca, to tymbardziej nie stac Cie na nowy monitor... lepiej sam nie probuj nawet naprawiac ;) a sprobuj namowic fachowca na rabat.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 gru 2005, o 01:18

Gdybyś przynejmiej wiedział jak się do tego zabrać, miał jakiś miernik i lutownicę to można by Ci spróbowac pomóc...
Ale z uwagi na to, że nawet nie wiesz, że to przetwornica tak sobie "cyka" (próbkuje, bo jest przeciążona - zwarcie), na dodatek jesteś bardzo początkujący... odpuśćmy sobie, tam panują napięcia do kilku kV, a w samym zasilaczu do 1600V !
Zapewne strzelił jakiś elektrolit albo tranzystor kluczujący ale na "oko" to sobie można... :(
P.S. Nie podałeś nawet modelu i chassis a chcesz by Tobie pomóc...

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”