Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Philips FW373C

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Philips FW373C

Postautor: Sova » 10 paź 2005, o 19:24

Witam, czy posiada ktoś może schemat tej miniwierzy? Chciałbym przerobić końcówkę mocy.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 10 paź 2005, o 20:14

Cześć... Przerobić czyli zostawić istniejącą ale zmienić coś tam w niej?
Czy chodzi Ci o wymianę na całkiem inny układ? Masz możliwość dostania się do wnętrza i zobaczenia na czym to chodzi?

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 10 paź 2005, o 20:20

Dokładnie chodzi mi o wymienienie tranzystorowej końcówki mocy na lampową na lampach 6H13C - obudowa sprzyja lampom - jest wysoka i w środku jest dużo miejsca, wszystko na płytkach, także z tego co widziałem prze siatkę wentylującą to kwestia usunięcia jednego modułu oraz wymienienia trafa itp. Warto by mieć schemat aby wiedzieć gdzie co się koczy a gdzie zaczyna. Dodatkowo rozkręcając obudowę przeczyszczę laser który nie działa już dobre 4 lata ;) – brak takiego śrubokręta z „gwiastką”.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 10 paź 2005, o 20:48

Ja wiem że przy takich robótkach schemat to podstawa :!: ale jeżeli zmusi cię sytuacja ruszenia tego bez schematu to zobacz jakie końcówki masz u siebie, znajdź aplikacje i po prostu przeanalizuj twoją płytkę w wieży pod kątem tych aplikacji...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 paź 2005, o 09:00

Nie wkładaj 6H13C do obudowy, one bardzo mocno się grzeją ! 2,5A to sporo ciepła.
Pozatym jeśli chcesz dać w końcówce mocy tą triode 6H13C a przedwzmacniacz z wierzy to szkoda Twojego zachodu.
Nie usłyszysz różnicy.
Bo np. przedwzacniacz często nadaje charakter całego brzmienia wzmacniacza, dlatego częściej robi się preamp-y na lampach a końcówkę na np. mos-fet.
Rzadko odwrotnie.
Wiadomo, że w końcówce mocy też robi się brzmienie wzmacniacza ale zazwyczaj ma to znaczenie gdy przesterowujemy ten stopień.
W gitarowcach właśnie ma to znaczenie, trafo się nasyca i silnie zniekształca.
Efekt pożądany :wink:
A w układach audio Hi-Fi jakie to ma znaczenie?
Chyba chodzi o to, żeby THD były jak najmniejsze choć we wzmacniaczach lampowych nie są one małe to i tak dobrze się słucha, bo "ta druga harmoniczna" jest taka przyjemna.
Dużo zależy od punktu pracy.
Zresztą Tomek o tym wie :wink:

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 11 paź 2005, o 16:22

Tak wiem o co chodzi, przedwzmacniacz też będzie na lampach :) i tak pewnie sygnał przedwzmacniacza wychodzący byłby 0,775V także nie wiem czy wystarczy do pełnego wysterowania triody mocy. Cała sprawa myślę, przedstawia się tak, że zostawiłbym wszystko prócz końcówki mocy i ewentualnego przedwzmacniacza, choć i tak myślę, że to układ scalony będzie. Podoba mi się potencjometr cyfrowy, CD-player, magnetofon i inne bajery które są w połączeniu z pilotem IR dają dodatkowy efekt. I tak w większości byłby używany jako wzmacniacz do MP3 z komputera, ale mniejsza o to. Lampy właśnie planuje dać na zewnątrz, bo tak ślicznej lampy nie można się grzać w ukryciu – po prostu wywiercę otwory nad CD-playerem. Przemyślałem to już sobie ;) proszę jedynie o schemat jeśli ktoś wie gdzie szukać. Jutro będę miał ten śrubokręt także może podam więcej informacji na temat samego układu koca mocy.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”