Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Telewizor Dantax

durek5
-
-
Kontaktowanie:
Telewizor Dantax

Postautor: durek5 » 5 paź 2005, o 15:52

Witam wszystkich bardzo gorąco.Posiadam telewizor Marki DANTAX telewizor nieposiadał pilota orginalnego więc kupiłem uniwersalnego ,,zwykłego,,pilota.Kiedy podłączyłem telewizor i ustawiłem programy powstał problem,chodzi oto że obraz jest dosyć ładny tylko niema dźwięku samo trzeszczenie w głośnikach.Telewizor poszedł do naprawy aby go przestroić bo pilotem niedał przestawić się sytsemu w opcjach jest system dźwięku BG,DK i coś jeszcze ale niemożna tego przedstawić ani ręcznie ani pilotem w serwisie gość zainstalował płyke o Nazwie F84A (załącznik) i wszystko działało do czasu nagle telewizor wrucił do stanu poprzedniego czyli wszystko znów trzeszczy.Wiem że można natej płytce kręcić filtrami i to się ustawi tylko który do czego?? Prosze o pomoc.
Załączniki
f84a.jpg

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 5 paź 2005, o 16:47

jeśli wrócił do stanu poprzedniego to być może gość w serwisie niezbyt się przyłożył do lutowania i po prostu któryś z kabelków łączących dostawianą płytkę sie oderwał... a jeśli nie posiadasz odpowiedniego doświadczenia to filtrami nic nie kręć..!!!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 paź 2005, o 09:31

jeśli wrócił do stanu poprzedniego to być może gość w serwisie niezbyt się przyłożył do lutowania i po prostu któryś z kabelków łączących dostawianą płytkę sie oderwał... a jeśli nie posiadasz odpowiedniego doświadczenia to filtrami nic nie kręć..!!!
Raczej stawiałbym na uszkodzenie któregoś z filtrów.
Na początek sprawdź czy działa Ci filtr 6,5Mhz podłączając np. satelite, video pod gniazdo antenowe i napisz czy jest głos.
To na początek, później zajmiemy się resztą a od czegoś trzeba zacząć. :)

P.S. Ta płytka to fonia równoległa podłączana do wyj. IF w głowicy i do filtra 5,5Mhz

ROM
-
-

Postautor: ROM » 6 paź 2005, o 23:54

Czasami się zdarza, że płytka fiksuje.Kręcenie filtrami nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż po ok. 2 tygodniach ponownie może nastąpić zmiana :( i zabawa zacznie się od początku.
Koszt płytki nie jest wysoki, więc najlepszym wyjściem jest wymiana na nową.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”