Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTelewizor Dantax
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam wszystkich bardzo gorąco.Posiadam telewizor Marki DANTAX telewizor nieposiadał pilota orginalnego więc kupiłem uniwersalnego ,,zwykłego,,pilota.Kiedy podłączyłem telewizor i ustawiłem programy powstał problem,chodzi oto że obraz jest dosyć ładny tylko niema dźwięku samo trzeszczenie w głośnikach.Telewizor poszedł do naprawy aby go przestroić bo pilotem niedał przestawić się sytsemu w opcjach jest system dźwięku BG,DK i coś jeszcze ale niemożna tego przedstawić ani ręcznie ani pilotem w serwisie gość zainstalował płyke o Nazwie F84A (załącznik) i wszystko działało do czasu nagle telewizor wrucił do stanu poprzedniego czyli wszystko znów trzeszczy.Wiem że można natej płytce kręcić filtrami i to się ustawi tylko który do czego?? Prosze o pomoc.
Raczej stawiałbym na uszkodzenie któregoś z filtrów.jeśli wrócił do stanu poprzedniego to być może gość w serwisie niezbyt się przyłożył do lutowania i po prostu któryś z kabelków łączących dostawianą płytkę sie oderwał... a jeśli nie posiadasz odpowiedniego doświadczenia to filtrami nic nie kręć..!!!
Na początek sprawdź czy działa Ci filtr 6,5Mhz podłączając np. satelite, video pod gniazdo antenowe i napisz czy jest głos.
To na początek, później zajmiemy się resztą a od czegoś trzeba zacząć.
P.S. Ta płytka to fonia równoległa podłączana do wyj. IF w głowicy i do filtra 5,5Mhz