Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zwężenie obrazu w Panasonic TC-26B3ee (M15M CHASSIS)

mar_o
-
-
Zwężenie obrazu w Panasonic TC-26B3ee (M15M CHASSIS)

Postautor: mar_o » 4 paź 2005, o 13:02

Mam problem z telewizorem Panasonic TC-26B3EE. Otóż na początku obraz zaczął się zwężać po prawej stronie, dostał ręką po obudowie i było OK. Ale z czasem zwężał się coraz bardziej aż w końcu skurczył się ok. 50% z obu styron! Domyślam się że przyczyną może być "zimny lut" ale nie jestem pewien. Proszę o pomoc jak usunąć usterkę bo w serwisie zedrą ze mnie majątek. Zresztą to już stary telewizor i chyba nieopłacałoby się go naprawiać w serwisie.
Z góry dzięki
PS:
Jak jest to "zimny lut" to proszę o dokładny opis jak go usunąć.[/scroll][/fade][/center]

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 paź 2005, o 14:09

Witam, to wygląda własnie na zimny lut :)
Tak więc, w rękę lutownica i kalafonia, przelutować podjeżane miejsca na płycie głównej TV zwłaszcza w okolicach cewek odychlania i kondenstaortów w zasilaczu.
Niewykluczne, że jakiś PR (potencjometr) padł i trzeba go podmienić.
Nie napisałeś czy obraz się zwęził w pionie czy w poziomie a to ważna rzecz.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2005, o 20:09 przez end, łącznie zmieniany 2 razy.

mar_o
-
-

Postautor: mar_o » 4 paź 2005, o 19:13

Dodaję:
Obraz zweził sie w pionie.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 paź 2005, o 09:43

Dodaję:
Obraz zweził sie w pionie.
Tak więc, zimne luty w pionie (kalafonia i lutownica), jeśli nie pomoże, to podmiana kondensatorów elektrolitycznych i staych (rzędu nF).
Niestety nie mam schematu i nie jestem w stanie wskazac Ci który kond i gdzie... :cry:
Chyba, że masz schemat.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”