Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięawaria TV
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
Witam wszystkich
Mój problem jest z telewizorem nie najmłodszym już (nie wiem dokładnie ile ma lat ale sporo) produkcji THOMSON 55MK 10TX. Od jakiś dwóch miesięcy prawie codziennie kilka razy podczas odbioru jakby zanikał sygłał TV - to znaczy nagle szary trzeszczący ekran, spowrotem załączam określony program i po pewnym czasie znowu.
Wczoraj wysiadł na dobre. Puknięcie i czarny ekran. Nie ma wizji i dźwięku. To znaczy podłączeniu do sieci zapala się czerwona diodka na obudowie, ale TV nie reaguje, nie daje się włączyć, po prostu czarny ekran.
Prośba moja do pomocnych czytelników. Jakie mogą być tego przyczyny, co mogę samodzielnie sprawdzić przy użyciu miernika uniwersalnego? Ewentualnie gdzie mogę znaleźć schematy.
Z góry dzięki za pomoc.
Mój problem jest z telewizorem nie najmłodszym już (nie wiem dokładnie ile ma lat ale sporo) produkcji THOMSON 55MK 10TX. Od jakiś dwóch miesięcy prawie codziennie kilka razy podczas odbioru jakby zanikał sygłał TV - to znaczy nagle szary trzeszczący ekran, spowrotem załączam określony program i po pewnym czasie znowu.
Wczoraj wysiadł na dobre. Puknięcie i czarny ekran. Nie ma wizji i dźwięku. To znaczy podłączeniu do sieci zapala się czerwona diodka na obudowie, ale TV nie reaguje, nie daje się włączyć, po prostu czarny ekran.
Prośba moja do pomocnych czytelników. Jakie mogą być tego przyczyny, co mogę samodzielnie sprawdzić przy użyciu miernika uniwersalnego? Ewentualnie gdzie mogę znaleźć schematy.
Z góry dzięki za pomoc.
Wyciągnij tranzystor odchylania (jest na radiatorze) i między E a C wepnij żarówkę 60W i zobacz czy wystartuje.
Napisz jak zachowała się żarówka.
Czy zaświeciła normalnie czy świeciła żarząc się lekko?
To na poczatek
Acha i napisz czy jak próbujesz włączyć to przetwornica zaczyna próbkować to też wazne
Schematu poszukamy.
Napisz jak zachowała się żarówka.
Czy zaświeciła normalnie czy świeciła żarząc się lekko?
To na poczatek
Acha i napisz czy jak próbujesz włączyć to przetwornica zaczyna próbkować to też wazne
Schematu poszukamy.
-
- -
-
- -
Połączenia i luty wydają się być OK.
Wydaje mi się że tranzystor odchylania z radiatorem to jeden z dwóch które znalazłem. Jeden to o symbolu S2055AF (typ NPN, napięcie 1500V, prąd 8A, moc 50W, obud SOT93), drugi to BUL310XI (NPN, 1000V, 5A, 35W, TO220FP). Nie jesem pewien o który chodzi więc nie próbowałem jeszcze z żarówką. Nie pamiętam też patrząc na obudowę która nóżka to E, C, B? Poza tym trzeba je odlutować by podpiąć żarówkę więc wolę się upewnić (jak zrozumiałem to odlutować E i C i podpiąć jako obciążenie żarówkę).
Co do przetwornicy to po załączeniu nic nie słychać (żadnych buczeń, tykania, itp)
Pozdrawiam
[ Dodano: 18-08-2005, 18:37 ]
Jeszcze jedno, po zdjęciu obudowy zauważyłem iż z jednej strony odłączyła się wtyka łącząca przewód (jakby ekran) biegnący dookoła lampy kineskopowej. Do czego on może służyć, może to jakiś rodzaj ekranu gdyż jest chyba uziemiony z obudową. Tak więc chyba nie ma to związku z tym wszystkim.
Wydaje mi się że tranzystor odchylania z radiatorem to jeden z dwóch które znalazłem. Jeden to o symbolu S2055AF (typ NPN, napięcie 1500V, prąd 8A, moc 50W, obud SOT93), drugi to BUL310XI (NPN, 1000V, 5A, 35W, TO220FP). Nie jesem pewien o który chodzi więc nie próbowałem jeszcze z żarówką. Nie pamiętam też patrząc na obudowę która nóżka to E, C, B? Poza tym trzeba je odlutować by podpiąć żarówkę więc wolę się upewnić (jak zrozumiałem to odlutować E i C i podpiąć jako obciążenie żarówkę).
Co do przetwornicy to po załączeniu nic nie słychać (żadnych buczeń, tykania, itp)
Pozdrawiam
[ Dodano: 18-08-2005, 18:37 ]
Jeszcze jedno, po zdjęciu obudowy zauważyłem iż z jednej strony odłączyła się wtyka łącząca przewód (jakby ekran) biegnący dookoła lampy kineskopowej. Do czego on może służyć, może to jakiś rodzaj ekranu gdyż jest chyba uziemiony z obudową. Tak więc chyba nie ma to związku z tym wszystkim.
o to cos nowego myslalem ze zarowke wstawia sie jako sztuczne obciazenie a nie jako element sterujacyWyciągnij tranzystor odchylania (jest na radiatorze) i między E a C wepnij żarówkę 60W i zobacz czy [fade]wystartuje[/fade]
to jest cewka rozmagnesujaca kineskop w TV (pracuje tylko jak sie wlacza do sieci)... wtyka łącząca przewód (jakby ekran) biegnący dookoła lampy kineskopowej. Do czego on może [fade]służyć[/fade]
-
- -
Nie wiem ACeK, ale ja tak zawsze robię i nie ma to być sterowanie na żarówce tylko prosty wykrywacz przeciążeniua lub zwarcia.Pozatym sterowana jest Bazao to cos nowego myslalem ze zarowke wstawia sie jako sztuczne obciazenie a nie jako element sterujacy
A Ty jak jak sprawdzasz?
Zrób jak napisałem, wstaw żarowkę w miejsce tego tranzystora między E a C i napisz jak zachowała się żarówka.To wg Was co należy sprawdzić
Naprawianie TV bez schematu w dodatku jak sie ma doswiadczenia jest bardzo trudne. Czasem usterki sa bardzo proste np brak dobrego styku. Z Twoich objawow wynika ze nie pracuje zasilacz i od zasilacza powinienes zaczac. Z regoly zasilacz jest impulsowy taki ala transformator. Moze na plycie sa opisy z podamym napieciem zasilania jesli tak to mozesz zmierzyc czy to napiecie tam wystepuje. Dzialanie przetwornicy mozna poznac po tym ze cicho brzeczy. Jesli jest absolutna cisza to nie pracuje ale jesli jest glosne syczenie lub cykanie (jak pisal The End) to moze oznaczac ze przetwornica pracuje tyle ze obciazenie jest zbyt duze i przetwornica sie wylacza. Mozesz pomierzyc i sprawdzic czy masz napiecia na wyjsciu przetwornicy
[ Dodano: 19-08-2005, 13:48 ]
[ Dodano: 19-08-2005, 13:48 ]
Ja uzywalem zarowke do sprawdzenia czy zasilcz tv pracuje prawidlowo gdzie zarowka sluzy jako sztuczne jego obciazenie... A Ty jak jak sprawdz[fade]asz? [/fade]
Ja najpierw wlaczam zarowke w obwod glownego bezpiecznika jak zaswieci i przygasnie do slabego swiecenia to przetwornica jest w porzadku ale dodatkowo pozniej dolaczam zarowke miedzy kolektor i emiter tranzystora sterujacego linia co pozwala mi sprawdzic czy przetwornica pracuje i czy ma stabilne napiecia w tym punkcie.