Witam,
Mam antene pokojowa i glownie na TVN-ie, ale nie tylko mam cos w stylu podwojnego obrazu, czyli glowny i lekko przesuniety w prawo drugi bardziej przezroczysty. Slyszalem,z e to jest z powodu za mocnego sygnalu z anteny, krecenie antena nie pomaga, da sie to jakos inaczej poprawic?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodwojny obraz na TV
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
To są tzw. odbicia fal
Jest na to rada, albo regulacja anteny (co u Ciebie nie działa) albo wyszukać sobie najlepszy sygnał bo zazwyczaj są to dwa.
Ja np. mam 2 Polsaty (dwa przekaźniki) naziemne i jeden znośny a drugi z odbicia i brzydki jak nic...
Zalezy ile przekaźników masz koło siebie i gdzie w ogóle mieszkasz.
Jest na to rada, albo regulacja anteny (co u Ciebie nie działa) albo wyszukać sobie najlepszy sygnał bo zazwyczaj są to dwa.
Ja np. mam 2 Polsaty (dwa przekaźniki) naziemne i jeden znośny a drugi z odbicia i brzydki jak nic...
Zalezy ile przekaźników masz koło siebie i gdzie w ogóle mieszkasz.
Dwuch przekaznikow raczje nie mam, jak w0 telewizorze dalem na strojenie automatyczne, gdzie lecial po kolei po wszystkim, to kazdy program zlapal tylko raz. Mieszkam w Warszawie na Chomiczowce, sygnal pewnie leci z Pajaca Kultury, ale nie wiem czy wszystkie programy tak nadaja, napewno TVP1 i TVP2, TVP3, za to nie jestem pewien jak jest z Polsatem, TVN, TV4 i Pulsem, a ten podwojny obraz jest na TVN-ie najbardziej i na TVP2.
To ze masz podwojny obraz jest spowodowane odbiciem sygnalu nadawenego przez nadajnik. To znaczy ze sygnal nadawany odbija sie od czegosc, jego droga do anteny jest dluzsza (czyli dociera minimalnie pozniej) niz sygnal bezposredni. W antenie te sygnaly sie sumuja razem co charakteryzyje sie widocznym wlasnie odbiciem. Aby temu zapobiec antena powinna byc skierowana bezposrednio tam z kad jest emitowany sygnal wazne jest by nie byla przeslonieta zadna przeszkoda. Dlatego z regoly anteny sa montowane na dachu. Wazne tez jest by antena miala dobra kierunkowosc bo wtedy sygnaly odbite nie sa przez nia odbierane. Jesli rozne programy sa nadawane z roznych nadajnikow to w tedy powines miec na kazdy nadajnik osobna antene a sygnaly znich sumowac za pomoca zwrotnicy lub sumatora. To jest recepta na idealnie odbierany sygnal. Ja nigdy nie mialem zaufania do anten pokojowych nawet z super wzmacniaczem bo jesli odbierany sygnal jest zaklocony to wzmacniacz wiele nie pomoze. Gdy nie jest mozliwe ustawienie anteny bezposrednio na nadajnik mozna sprobowac odbierac sygnal odbity ale tak jak w na poczatku wazna jest kierunkowosc anteny. Czasami sygnal z nadajnika jest zbyt mocny to wtedy trzeba zastosowac tlumik ale nie ten od bika