Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z magnetowidem

Tomek(tomek)
-
-
Problem z magnetowidem

Postautor: Tomek(tomek) » 11 wrz 2004, o 22:47

witam wszystkich

mam taki problem mam magnetowid AKAI VS - 425EDG (na koncu nr'u seryjnego byla napisana mniejsza literka "B" oznacza to serie b czy cos w tym stylu??) i od jakiegos czasu podczas ogladania kaset z filmami film sam sie zatrzymuje ,poprostu zwalnia i sie zatrzymuje ilm.podczas nagrywania filmu ,programu z tv magnetowid nagrywa normalnie tylko poczatek a reszta jest nie wyrazna ,tak jak by wszystko nagrywalo sie w LONG PLAY'U ale jest to stare wideo ,ma jakies 10 moze 8 latek nie wiem dokladnie i nie ma takiej funkcji .jak chcem przewinac kasete z konca na poczatek to gdy przewinie sie wikrzosc jakies 3/4 to magnetowid sie zatrzymuje i niechce sie juz przewijac kaseta :/. rozkrecilem je i dobralem sie do paska napedzajacego ,jest on popekany z dwoch stron,ale jeszcze jakos dziala. nie mam pojecia czy to jest glowna przyczyna tego czy tez nie .
czy moze byc cos jeszce innego??

nie wiem takze czy dostane jeszcze pasek napedzajacy do tego modelu

jak tak to gdzie moge dostac na necie w miare tanio :]??

pozdrawiam i licze na wasza pomoc:]

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 12 wrz 2004, o 11:13

To raczej ten pasek 8)
Ale może też być że silnik się już wykończył.
Najpierw zobacz ten pasek,w sklepie może dopasują Ci od innego.

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 12 wrz 2004, o 11:23

ok sprawdze ,a silnik to mniej wiecej jakie sa koszta ?? bbo sie raczej ie orientuje a chyba musi byc od magnetowidu akai prawda ?? czy mozna dac inny nie firmowy??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 12 wrz 2004, o 11:31

Głownie raczej chodzi tutaj o parametry silnika a nie firmę.
Sprawdź najpierw ten pasek a później pomyslimy nad silnikiem jak coś :wink:

Marek63
-
-

Postautor: Marek63 » 12 wrz 2004, o 13:42

Pasek wymień,znajdź przełącznik funkcji-przeczyść (są specjalne płyny )
Powinno to pomóc ,Przeczyść też rolki

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 12 wrz 2004, o 17:55

hmmm pasek to raczej nie jest glowna przyczyna ,heheh jak rozkrecalem to video to byle,m mlodszy o kilka lat i nie wiedzialem nic o tym i myslalem ze to jest glowna przyczyna ale sie myliłem.

napedza napedza silniczek z ptrzekladnia slimakowa na zwykle zebatki ktore napedzaja te "walki" ktore wprawiaja w ruch tasme (nie wiem jak one sie dokladnie nazywaja).

i teraz wlasnie nie mam pojecia czy to silnik jest glownym "sprawca" tego wszystkiego.

jak bede mial jak to wzuce tutaj linki z fotkami jak to wszystko wyglada :]

linki
http://www.kasjan.pldj.net/fotki/Zdj%eacie1.jpg

http://www.kasjan.pldj.net/fotki/Zdj%eacie2.jpg

http://www.kasjan.pldj.net/fotki/Zdj%eacie3.jpg

http://www.kasjan.pldj.net/fotki/Zdj%eacie4.jpg

http://www.kasjan.pldj.net/fotki/Zdj%eacie5.jpg <==tutaj mam pytanie na dole to wejscie anteny jest uszkodzone co oprawda widac obraz ale trzeba sie troche napocic zeby uzyskac pozadany efekt poniewaz jak widac na zdjeciu jest uszkodzone wejscie .da sie to jakos wymienic??

pliki beda ok 1 tygodnia na serwerze :]

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 13 wrz 2004, o 15:14

pomoze ktos?? bo magnetowid jest mi potrzebny na "gwałt"

mjm
-
-

Postautor: mjm » 13 wrz 2004, o 22:54

Tak, pomoze Ci serwis RTV, najlepiej autoryzowany.

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 14 wrz 2004, o 13:06

<hmmm> wiesz powiem ci ze myslalem nad tym tyle ze gwarancja skonczyla mi sie juz bardzo dawno temu ,a ta naprawa wyniesie mnie conajmniej 80 zl to troche duzo ,dlatego wole sam naprawic z wasza drobna pomoca :]

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 wrz 2004, o 13:59

Kup gniazdo i wymień .Lub w ostateczności wyjmij je całe i dopasuj od czegoś innego,jesli by nie chciało przypasowac to na ekranowanym przewodzie.Jednak nie polecam tego na stałem bo to raczej nie estetyczne :wink:

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 14 wrz 2004, o 15:35

1.Pierwsza sprawa od której muszisz zacząć to najprawdopodobniej wymiana kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu. To jest w 90% przyczyna wiekszości złej pracy
2.Jeśli bedziesz czyscił mode switch (przełącznik pracy) to absolutnie nie wolno tego robić watą - zostają kłaczki lub mikro włoski i później magnetowid głupieje
3. Capstan motor (silnik przesuwu taśmy) w zasadzie nigdy nie psuje się tak że startuje a po czsie zwalnia . Albo od razu mu brak mocy i nie startuje albo jest OK (co najwyzej może iść ze złą prędkością ale to tez wina serwa albo tachometru) - no chyba ,że się zaciera na panewkach ale to łątwo stwierdzić. W innym wypafdku szukaj w sterowaniu
Po zdemontowaniu mode switcha musisz włożyć go do mechanizmu zgodnie z istniejącymi znakami, włożenie w pozycji przesunietej o ząbek spowoduje zablokowanie urzadzenia.
Pzdr.
W

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 14 wrz 2004, o 18:27

1.Pierwsza sprawa od której muszisz zacząć to najprawdopodobniej wymiana kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu. To jest w 90% przyczyna wiekszości złej pracy

czyli wymiana kondensatorow :/ jak bym mogl prosic o przyblizona kwote wymiany tych wlasnie zeczy to jaka bedzie ??20 zl ,50?? czy troszke wiecej ?? nie orientuje sie w cenach kondow :]

pozdro

ps.:mam nadzieje ze to jest to ,zobaczymy po wymianie :]
ps2.: jakie to sa kondensatory ??jakiego rodzaju??

jaxa
-
-

KLOPOTY Z MAGNETOWIDEM

Postautor: jaxa » 14 wrz 2004, o 19:52

w przypadku mtv akai,ktory zwalnia po czasie nie czyściłbym przełącznika rodzaju pracy ,problem kolegi magnetowidu polega na zacieraniu się osi wirnika silnika kapstan na tulejkach-panewkach w których jest mocowany,należałoby wymienić silnik na nowy -ale cena nowego może być niemała, można wymienić same panewki /koszt takiej naprawy -to koszt panewek-kpl ok 30.00zł/ przy wymianie panewek należy poddać szlifowaniu oś wirnika -silnika kapstan, bez szlifu wymiana panewek niema większego sensu.W przypadku wymiany panewek potrzeba nieco doświadczenia w tego typu zbawach elektroniczno -mechanicznych.
Powodzenia .JAN G.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 wrz 2004, o 21:00

Kondensatory nie są aż tak drogie,zapytaj w sklepie.
Zależy od pojemności i napięcia znamionowego.

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 14 wrz 2004, o 22:47

narazie zaczne o wymiany kondow ,jak to nie pomoze to pomysle nad wymiana silnika :]

<hmnmm> musze przyznac ze to nie sa kondensatory ,poniewaz jak wlacze ruzne kasety to jedna jest odtwazana normalnie a droga nie ,np ta droga jak jest tasma tak mniej wiecej w polowie swojej dlugosci to po wlozeniu do magnetowidu po kilku sec sdama sie zatrzymuje i sie wylacza odtwaanie wiec chyba problemem jest silnik ,ale nie wiem jaki zastosowac :/ ,moze sa jeszcze inne problemy??

co doradzacie ??

prosil by7m o pomoc ponewaz jest mi ten magnetowid pilnie potrzebny :/

a nie wiem czy jest jeszcze sens naprawiania tego (w sumie jakies 80zl wole wydac na naprawe niz 300 na kupno nowego :] )

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2004, o 15:15 przez Tomek(tomek), łącznie zmieniany 1 raz.

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 23 wrz 2004, o 22:34

witam :]

mam pytanie poniewaz nie mam miernikow ani nie mam schematu do tegoz magnetowidu niemoge poradzic sobie z wymiana kondensatorow poniewaz nie wiem gdzie jest plus a gdzie minus .

ma ktos moze schemat zasilacza do tego magnetowidu ???? byl bym bardzo wdzieczny za pomoc .magnetowid jest mi potrzebny na piatek wiec mam nadzieje ze znajdzie sie osoba ktora pomoze

pozdrawiam

ps.: z racji takiej ze nie wiem ktorym miejscu jest plus a w ktorym minus nie wylutowalem jeszcze zadnego z kondensatorow.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 23 wrz 2004, o 23:35

No na elektrolitach jest to opisane tak że po stronie - jest zawsze jakis pasek,może miec różne kolory.
Np. na czarnym kondensatorze najczęsciej strona - (minus) jest oznaczona białym paskiem.
Zobacz :
http://img.allegro.pl/photos/oryginal/3 ... 8/31313882
Zawsze w nowym kond. elektrolitycznym krutsza noga to minus (-)
http://img.allegro.pl/photos/oryginal/3 ... 7/31579724
Są też kondensatory niepolaryzowane ,czyli bez + i - które wkładamy dowolną stroną.
Błędne wstawienie elektrolita może stać się przyczyną bardzo przykrych skutków ,więc radzę zwracać uwage na biegunowość :!:
Jesli chcesz więcej się dowiedzieć to polecam stronkę Wojtka
www.elektronika.qs.pl np. http://www.elektronika.qs.pl/symbole.html
I dział dla początkujących.Pozdrawiam ;)

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 24 wrz 2004, o 12:43

to ze krotsza noga to minus to wiedzialem :P w diodach kondensatorach i tp itd tak jest :]

mam nadzieje ze te kondy tak samo byly kiedys oznaczane :D:D ehehehe

dzieki za pomoc The End :]

pozdrawiam

Tomek(tomek)
-
-

Postautor: Tomek(tomek) » 24 wrz 2004, o 14:21

mam jeszcze jedno pytanie

czy jest jakas ruznica miedzy kondensatorami :
-elektrolitycznymi
a
-elektro litycznymi bipolarnymi

czy nie ???? bo nie wiem jakie byly tam zastosowane :/

pozdrawiam :]

ps.: PILNE !!!! :]

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 24 wrz 2004, o 15:49

mam jeszcze jedno pytanie

czy jest jakas ruznica miedzy kondensatorami :
-elektrolitycznymi
a
-elektro litycznymi bipolarnymi

czy nie ???? bo nie wiem jakie byly tam zastosowane :/

pozdrawiam :]

ps.: PILNE !!!! :]
Elektrolityczne bipolarne możesz podłączyć bez zwracania uwagi na końcówki, a zwykły elektrolityczny muszisz podłączyć zgodnie z oznaczeniami końcówek (+ -)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”