Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z Panasonic TC-26B3EE
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
jest to dość stary odbiornik,problem polega na tym,że telewizor od jakiegoś czasu wariuje np.podając sygnał wizji z karty graficznej komputera (białe tło na cały ekran) telewizor obecnie nadaje mu niebieską poświatę (wcześniej nadawał czerwoną),dodatkowo szarpie obraz wyskakują tak jakby jasno niebieskie paski,czasem cały ekran ma barwę niebieską (po chwili mija),dodatkowo z dolnego,lewego rogu zaciąga ciemną smugę ( jest bardzo mała,ale zakładam,że ma to znaczenie) ta usterka mija po odłączeniu odbiornika od sieci na np.2-3 h,oglądając np.film,program w TV nie widać przebarwień,usterki pojawiają się najczęściej po włączeniu odbiornika,przebarwienia tylko kiedy na TV zostanie podane białe tło (z karty graficznej komputera,obraz powitalny PSX) sprawdzałem kable,połączenia,w każdym ustawieniu usterka pojawia się kiedy ekran ma wyświetlić biały kolor
- peter falk
- -
na 1 kołku złącki Y33 napięcie ma wartość 180 V,na 1 kołku Y32 11,8V (przy białym tle),przelutowałem całą PK luty sa teraz piękne dodatkowo podregulowałem kolory potencjometrami i teraz jest ok,ustawiłem niemalże idealnie,nie wiem na jak długo to pomoże ? czy mógłby ktoś napisać jak się ma sprawa z takimi różnicami napięć i jak można to je dociągnąć do poprawnych wartości oraz na jak długo pomoże podkręcenie potencjometrów ?
rozumiem,że może być to zwykłe zmęczenie materiału (nie sa to znaczne różnice napięć poza tym mój miernik także nie jest z "górnej półki") po wyregulowaniu będzie ok,ale na jaki czas ? czy to juz wystarczy na długo czy np.na miesiąc ? obawiam się,że pada kineskop (chodzi mi o te wyregulowany przebarwienia),czy moje obawy sa słuszne ?
chyba nic z tego,można powiedzieć,że przebarwienia ustały (pojawiaja się sporadycznie) jednak teraz TV szarpie obraz (takie jasnoniebieskie paski przebiegają kineskop) po chwili ustaje,ponadto zaczął sam ściemniać i rozjaśniać obraz (raz bardzo ciemno raz bardzo jasno),może wie ktoś co jest przyczyną ? czy pada w nim kineskop ?