witam,
mam taki problem: potrzebuje dość silnego źródła światła, które nie będzie się za bardzo grzało - próbowałem halogena 35W, ale za bardzo grzał (topi plastik przy bliskich odległościach)
w związku z tym postanowiłem do zasilacza od halogena(12V) podpiąć szeregowo 4 białe diody (3V każda o ile mi wiadomo) - teraz pytanie czy takie coś ma szansę działać, jak jasno będzie świecić i gdzie oraz za ile mogę takowe diody dostać
ewentualnie jeśli ktoś ma inny pomysł na takowe oświetlenie (ważne, żeby się nie grzało zbyt mocno!!!) to jestem otwarty na propozycje
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędiody i halogeny - pytanie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
A popularne świetlóweczki (takie w kształcie typowej żarówki z wbudowaną przetwornicą), mają o wiele wyższą sprawność, nawet od halogenu (znacznie mniej się grzeją).
Diody LED to dobre, ale dość drogie rozwiązanie. Dobre LEDy kosztują w granicach kilku zł. za sztukę (przy światłości dochodzącej do kilku cd!). Potrzebaby było kilka(naście) takich diodek, ale moze jednak warto spróbować np. z kilkoma diodkami. Ja ostatnio robiłem eksperymanty z LEDami w obudowach SMD 0805, zakupionymi w AVT (1300mcd, 2,4zł/szt.) i jak dałem prąd 20mA to byłem pod wielkim wrażeniem, że aż tak mocno świeca.Polecam je też z tego względu że dają światło ładnie rozproszone, diody w zwykłych obudowach mają czasami zaskakująco dużą światłość, ale kąt wiązki wynosi tylko ! np. 15.
Diody LED to dobre, ale dość drogie rozwiązanie. Dobre LEDy kosztują w granicach kilku zł. za sztukę (przy światłości dochodzącej do kilku cd!). Potrzebaby było kilka(naście) takich diodek, ale moze jednak warto spróbować np. z kilkoma diodkami. Ja ostatnio robiłem eksperymanty z LEDami w obudowach SMD 0805, zakupionymi w AVT (1300mcd, 2,4zł/szt.) i jak dałem prąd 20mA to byłem pod wielkim wrażeniem, że aż tak mocno świeca.Polecam je też z tego względu że dają światło ładnie rozproszone, diody w zwykłych obudowach mają czasami zaskakująco dużą światłość, ale kąt wiązki wynosi tylko ! np. 15.
Witaj,
jest coś co powinno Ci się nadać. Są to specjalne oświetlacze zrobione z kilkudziesięciu do kilkuset diód LED. Jest to osadzone na radioatorku i ma specjalna soczewkę. Strumień światła to od 20 do ponad 100 lumenów. Symbol LXHL- Cena w zależności od sklepu to 60 - 100 zł. Producent www.luxeon.com
jest coś co powinno Ci się nadać. Są to specjalne oświetlacze zrobione z kilkudziesięciu do kilkuset diód LED. Jest to osadzone na radioatorku i ma specjalna soczewkę. Strumień światła to od 20 do ponad 100 lumenów. Symbol LXHL- Cena w zależności od sklepu to 60 - 100 zł. Producent www.luxeon.com