Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

diody i halogeny - pytanie

leesh
-
-
diody i halogeny - pytanie

Postautor: leesh » 23 cze 2004, o 15:25

witam,

mam taki problem: potrzebuje dość silnego źródła światła, które nie będzie się za bardzo grzało - próbowałem halogena 35W, ale za bardzo grzał (topi plastik przy bliskich odległościach)

w związku z tym postanowiłem do zasilacza od halogena(12V) podpiąć szeregowo 4 białe diody (3V każda o ile mi wiadomo) - teraz pytanie czy takie coś ma szansę działać, jak jasno będzie świecić i gdzie oraz za ile mogę takowe diody dostać

ewentualnie jeśli ktoś ma inny pomysł na takowe oświetlenie (ważne, żeby się nie grzało zbyt mocno!!!) to jestem otwarty na propozycje :)

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 23 cze 2004, o 18:58

A popularne świetlóweczki (takie w kształcie typowej żarówki z wbudowaną przetwornicą), mają o wiele wyższą sprawność, nawet od halogenu (znacznie mniej się grzeją).
Diody LED to dobre, ale dość drogie rozwiązanie. Dobre LEDy kosztują w granicach kilku zł. za sztukę (przy światłości dochodzącej do kilku cd!). Potrzebaby było kilka(naście) takich diodek, ale moze jednak warto spróbować np. z kilkoma diodkami. Ja ostatnio robiłem eksperymanty z LEDami w obudowach SMD 0805, zakupionymi w AVT (1300mcd, 2,4zł/szt.) i jak dałem prąd 20mA to byłem pod wielkim wrażeniem, że aż tak mocno świeca.Polecam je też z tego względu że dają światło ładnie rozproszone, diody w zwykłych obudowach mają czasami zaskakująco dużą światłość, ale kąt wiązki wynosi tylko ! np. 15.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 24 cze 2004, o 14:52

Witam!
Diody żeczywiście sie prawie nie grzeją ale żeby świeciły tak jasno jak halogen to trzeba ich użyć naprawde sporo. Myśle że przynajmniej kilkadziesiąt. Tyle że pobierają dużo mniej mocy.

Freddy
-
-

Postautor: Freddy » 30 cze 2004, o 09:49

Witaj,
jest coś co powinno Ci się nadać. Są to specjalne oświetlacze zrobione z kilkudziesięciu do kilkuset diód LED. Jest to osadzone na radioatorku i ma specjalna soczewkę. Strumień światła to od 20 do ponad 100 lumenów. Symbol LXHL- Cena w zależności od sklepu to 60 - 100 zł. Producent www.luxeon.com

leesh
-
-

Postautor: leesh » 3 lip 2004, o 14:09

dziękuje wszystkim za pomoc!

zakupiłem 4 diody (drogo, po 4zł, ale i tak cud, że wogóle je dostałem...) i są mniej więcej wystarczające... choć fakt, że do halogena to im baaardzo daleko :) no ale zawsze mogę dokupić więcej.
jeszcze raz thx za pomoc i pozdrawiam.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”