Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z płytą główną JETWAY 866AS Ultra

ste
-
-
Problem z płytą główną JETWAY 866AS Ultra

Postautor: ste » 21 cze 2004, o 13:24

Witam.
Od dwóch dni mam duży problem z komputerem, a konkretnie z płytą główną. Bez żadnej przyczyny próbując go włączyć w sobotę komputer przestał reagować. Nie przechodzi POST /procedury startowej/ i nie ma sygnału beep!, czyli sygnalizuje to błąd zasilania. Przekonany, że padł zasilacz, pożyczyłem od kolegi nowy, ale efekt jest ten sam, nic nie chodzi.
Problem wygląda tak: komputer sam się odpala, wystarczy włączyć listwę antyprzepięciową, mniej więcej 5-8 sekund wszystkie urządzenia normalnie się odpalają, a chwile póżniej zapala się dioda HD, tacki cd-rom i cd-rw nie działają /diody się palą/, a poza tym wszystkie wiatraki chodzą normalnie. Komputer poprostu stoi. Zostały sprawdzone kable, zasilacz, pamięc ram, procesor, karta graficzna, no więc została płyta główna.
Tak więc prawdopodobnie padła elektronika. Płyta wygląda normalnie, żadnych nadpalonych elementów, nic nie wycieka.
Proszę o pomoc, bo nie rozumiem dlaczego komputer sam mi startuje, nie wiem jak to wyeliminować, a jeżeli poszła elektronika, to może chociaż ktoś z Was naprowadzi mnie na właściwy trop, bo ja już nie wiem co mam robić. I gdzie szukać błędu. I jeżeli to możliwe, proszę o numer telefonu do jakiegoś sprawdzonego serwisu, w którym znają się na rzeczy /elektronika, komputery i inne/, najlepiej w województwie kujawsko-pomorskim, lub e-mail do serwisu.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Sławek

Awatar użytkownika
power
-
-

Postautor: power » 23 cze 2004, o 13:29

Trochę się rozpisałeś ale od początku, sprawdziłeś wszystkie elemnty z wyjątkiem płyty, jak napisałeś nie przechodzi całej procedury startowej. A sprawdzałeś bios bo wygląda mi to na wysypany bios, a nie na zasilanie.

Odepnij wszystkie urządzenia od płyty i włącz tylko płytę, bez pamięci bez niczego. powinno pikać w głośniczku, jeśli nie to zaczął bym od sprawdzenia biosu, jak masz możliwość w innej płycie a jak nie to programator i zaprogramować kość od nowa i wtedy zobaczysz.

power

tplewa
-
-

Postautor: tplewa » 23 cze 2004, o 14:38

w 90% tanich plyt (choc tez to dotyczy np. znanych i cenionych EPOX-ow) przyczyna lezy w wysychajacych elektrolitach, najczesciej wymiana pomaga. Przyczyna tez moze byc np. uszkodzenie zawartosci FLASH-a z biosem. Jednak stawiam na to pierwsze. No chyba ze cos innego, jednak przy normalnym uzytkowaniu nie jest to zbyt czeste zjawisko.

Pozdrawiam
Tomek

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”