Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz JL 450/4 kanal 1 i 2 nie dzialaja.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
To lepiej wiecej watow , czy bez znaczenia? Mam H7 130 wat jeden komplet.
Re: Wzmacniacz JL 450/4 kanal 1 i 2 nie dzialaja.
Co prawda takie żarówki skutecznie chronią.Może być H1, H4, H7, byle było przynajmniej 50W, może być nawet do 120W w sumie.
Jednak dla prób obciążeniowych użył bym niewielkiego bezpiecznika.
Czyli np. przy pierwszym podaniu zasilania można połączyć przez żarówkę.
Jeśli będzie ok. to można zamienić na niewielki bezpiecznik.
Z doświadczenia wiem, że niektóre wzmacniacze są bardzo uczulone na napięcie zasilające (nawet spadek 3V może skutecznie uniemożliwić testowanie przy obciążeniu ok. 20% mocy znamionowej jednego kanału)
Tak po za tematem, to mogę podpowiedzieć iż miałem do czynienia ze wzmacniaczami które obciążając kilkoma watami działały dobrze, jednak przy większym wysterowaniu np. 15W kanał zaczynał trzeszczeć
Oczywiście wiązało się to z tym iż jeden z komplementarnych tranzystorów delikatnie przepuszczał. (dało się to dopiero zmierzyć po wymontowaniu elementu )
<A jak bym wylutowal kondensator i rozladowal go dioda led? Da to jakis obraz w jakim jest stanie? Wg mnie jak dobry to powinna poswiecic dosyc dlugo, jak nie to tylk mignie. Ate czy dobrze kombinuje>
Poniekąd coś w ten sposób zmierzysz (jeśli kondensator będzie betka, to zapewne będzie to zauważalne)
-
- -
Taki zwykly bezpiecznik samochodowy bedzie ok, czy one sa za wolne? Mam tez inne chyba 1,5/2/3A ale to sa na 250V szklane rurkowe.
Ten samochodowy może być za wolny...
Oczywiście miałem na myśli te rurkowe.
Ten wzmacniacz jest dość spory, także zastosowanie zbyt małego bezpiecznika może spowodować iż rozruch przetwornicy go uszkodzi. (3A do testów powinien być dobry)
Oczywiście miałem na myśli te rurkowe.
Ten wzmacniacz jest dość spory, także zastosowanie zbyt małego bezpiecznika może spowodować iż rozruch przetwornicy go uszkodzi. (3A do testów powinien być dobry)
-
- -
A nie bedzie roznicy z powodu ze jest on na 250V? Jak ma to znaczenie to kupie jakies bezpieczniki na 30 czy tam 50V.
Napięcie w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia liczy się wartość prądu.
Wartość napięcia jaka została zmieszczona na bezpieczniku klasyfikuje go do odpowiedniej grupy ze względu na izolację..
Te na 250V też są dobre i nie musisz innych zamawiać.
Wartość napięcia jaka została zmieszczona na bezpieczniku klasyfikuje go do odpowiedniej grupy ze względu na izolację..
Te na 250V też są dobre i nie musisz innych zamawiać.
-
- -
OK, podziekowal.
Dioda LED jest chyba najgorszym z możliwych "testerów". Zależnie od napięcia naładowania może ją przebić, albo w ogóle się nie zaświeci.
Jak już to pod rezystor i pomiar (napięcia w funkcji czasu), ale zwłaszcza niskie pojemności ciężko Ci będzie tak zmierzyć, zwłaszcza bez przygotowania sobie układu pomiarowego (choćby z generatorkiem na 555).
Co do bezpieczników, zastosuj co najmniej wkładkę szybką (F) lub super szybką (FG).
Jak już to pod rezystor i pomiar (napięcia w funkcji czasu), ale zwłaszcza niskie pojemności ciężko Ci będzie tak zmierzyć, zwłaszcza bez przygotowania sobie układu pomiarowego (choćby z generatorkiem na 555).
Co do bezpieczników, zastosuj co najmniej wkładkę szybką (F) lub super szybką (FG).
-
- -
Aaaa.... no to taniej i szybciej zakupic miernik z pomiarem pojemnosci Juz od roku taki kupuje hehehe
Na ebay upatrzylem tylko nie bylo to priorytetowe wiec tak sobie zwlekalem narazie.
Mozecie pomuc po za tematem? Taki
http://www.ebay.co.uk/itm/1x-UNI-T-UT58 ... 5d394d3fde
czy taki
http://www.ebay.co.uk/itm/VC6243-Digita ... 3f18c70dd2
a moze ten?
http://www.ebay.co.uk/itm/XC4070L-LCR-R ... 35c0f358aa
Mamm multimetr ze wszystkim ale nie ma indukcyjnosci i pojemnosci.
Na ebay upatrzylem tylko nie bylo to priorytetowe wiec tak sobie zwlekalem narazie.
Mozecie pomuc po za tematem? Taki
http://www.ebay.co.uk/itm/1x-UNI-T-UT58 ... 5d394d3fde
czy taki
http://www.ebay.co.uk/itm/VC6243-Digita ... 3f18c70dd2
a moze ten?
http://www.ebay.co.uk/itm/XC4070L-LCR-R ... 35c0f358aa
Mamm multimetr ze wszystkim ale nie ma indukcyjnosci i pojemnosci.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 19:11 przez TDCRservice, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś się nie otwierają te linki (być może moje ograniczenia administracyjne blokują)
Ja np. kupiłem sobie UT70B firmy UNI-T (tani i w miarę dokładny)
Pełny automat. (brakuje mu jedynie pomiaru indukcyjności)
Najważniejsze że automat. (nie muszę myśleć o ustawieniu odpowiednich zakresów pomiarowych)
Ja np. kupiłem sobie UT70B firmy UNI-T (tani i w miarę dokładny)
Pełny automat. (brakuje mu jedynie pomiaru indukcyjności)
Najważniejsze że automat. (nie muszę myśleć o ustawieniu odpowiednich zakresów pomiarowych)
zwłoczna może być, ale bezzwłoczną odradzam (poleci przy próbach. np. uderzenie basu)Co do bezpieczników, zastosuj co najmniej wkładkę szybką (F) lub super szybką (FG).
-
- -
Oj, faktycznie....pousowali te mierniki
A co myślisz o tym co osobiście nabyłem ? (UT70B)
Cóż, technika audio mnie nigdy specjalnie nie bawiła więc dla dużych wzmacniaczy mogę się mylić, ale przy rozsądnych wartościach wkładka nie powinna polecieć przy próbach. W dole niewiele się różni od zwłocznej.zwłoczna może być, ale bezzwłoczną odradzam (poleci przy próbach. np. uderzenie basu)
Owszem wszystko można. Problem w tym, że czasem nie posiada się takich bezpieczników pod ręką. Jak już to są zwłoczne lub pośrednie.
Zresztą każdy wie ile takie paczuszki po 100 szt. zajmują miejsca, zwłaszcza jeśli mowa o wszystkich zakresach, nie wspominając o samej charakterystyce zadziałania.
Zresztą każdy wie ile takie paczuszki po 100 szt. zajmują miejsca, zwłaszcza jeśli mowa o wszystkich zakresach, nie wspominając o samej charakterystyce zadziałania.
-
- -
No ten twoj to widze taki porzadniejszy. Drogi w porownaniu do tych co ja dalem. Ja myslalem o takim do max 100-150zl. Ale teraz np mysle ze bede robil zwrotnice glosnikowe i tp a tam musi byc dokladnosc z indukcyjnosciaA co myślisz o tym co osobiście nabyłem ? (UT70B)
No mój kiedyś kosztował ok 180zł (teraz pewnie coś tam staniały)
Co do zwrotnic, to cewki się oblicza.
Co do zwrotnic, to cewki się oblicza.
-
- -
No na ebay 260 twoj stoi.
Wiem mam gotowy projekt zwrotnic i wymiary karkasow, grubosc drutu i ilosc zwojow, ale w zaleznosci jak sie nawinie (jedno-dwa uzwojenia nierowno albo rowniej niz pierwszy projekt) lub drut troszke lepszy lub gorszy to indukcyjnosc wychodzi nieco inna z tego co zauwazylem po wykonaniu kilku kompletow tych zwrotnic. Tylko wtedy to mialem do dyspozycji taki fajny miernik ind/poj ktory wygladal jak farelek komunistyczny
Wiem mam gotowy projekt zwrotnic i wymiary karkasow, grubosc drutu i ilosc zwojow, ale w zaleznosci jak sie nawinie (jedno-dwa uzwojenia nierowno albo rowniej niz pierwszy projekt) lub drut troszke lepszy lub gorszy to indukcyjnosc wychodzi nieco inna z tego co zauwazylem po wykonaniu kilku kompletow tych zwrotnic. Tylko wtedy to mialem do dyspozycji taki fajny miernik ind/poj ktory wygladal jak farelek komunistyczny
Na prolechu chodzą one po 125 zł netto (na chwilę obecną nie ma ich na stanie magazynowym)No na ebay 260 twoj stoi.
Co do indukcyjności, to jakość drutu nie ma wpływu na jej wartość, a jedynie na rezystancję wewnętrzną samej cewki...
Jeśli mowa o akustyce, to tak naprawdę kilka zwoji w lewo czy w prawo nie ma większego znaczenia. (dokładna ilość zwoji ma znaczenie np. w transformatorach )
-
- -
A czy na podstawie 3 droznej zwrotki da sie zrobic 2 drozna oraz odciac czesc odpowiadajaca za srednie i wysokie zeby zasilic jedynie subwoofer? Czy do tego bedzie trzeba liczyc nowe zwrotnice?
Jeśli masz na myśli subwoofer, to wystarczy zachować człon który filtruje jego pasmo...
Czyli ta największa cewka na płytce PCB
Czasem w tych lepszych zwrotnicach biorą udział dodatkowe elementy które też należy wyizolować. (większego problemu z tym nie ma)
Czyli ta największa cewka na płytce PCB
Czasem w tych lepszych zwrotnicach biorą udział dodatkowe elementy które też należy wyizolować. (większego problemu z tym nie ma)