Witam Was. Noszę się z zamiarem naprawy mojego wzmacniacza Kenwood KA-880SD, co prawda mam Yamahę AX-540, jednak z racji tego, że uwielbiałem tego Kena, chciałbym go zreanimować..
Którejś pięknej nocy podczas głośnego słuchania wiadomo w jakich okolicznościach sprzęcik po prostu zamilkł. Pamiętam, że lubił się znacznie nagrzać.
Przejdźmy więc do meritum, w zasadzie nie wiem co się z nim stało pod względem technicznym, aczkolwiek po zdjęciu obudowy, zauważyłem na płycie głównej w konkretnym miejscu "przegrzane" miejsce. Mało tego, wylały 2 kondensatory dokładnie w tymże miejscu.
Celem jest wymiana uszkodzonych podzespołów i teraz powstaje problem, ponieważ oznaczenia na diodach są praktycznie nieczytelne, facet sprzedający elektroniczne pierdółki nie był w stanie ich odczytać, oznajmił, że niezbędny jest schemat urządzenia.
Teraz piszę do Was z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu hieroglifów zawartych w schemacie. Kompletnie się na tym nie znam, dlatego gdy by ktoś z Was mógł rzucić okiem...
Poniżej zamieszczam zdjęcie tego spalonego miejsca oraz service manual wzmacniacza. (na zdjęciach są już wymienione kondensatory elna)
Zdjęcie 1:
http://yeahgone.unixstorm.org/f1.jpg
Zdjęcie 2:
http://yeahgone.unixstorm.org/f2.jpg
Manual:
http://yeahgone.unixstorm.org/kenwood_ka-880sd.pdf
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNaprawa Kenwood KA-880SD wymiana spalonych podzespołów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Re: Naprawa Kenwood KA-880SD wymiana spalonych podzespołów
Na rozowo masz zaznaczone swoje elementy (na liscie) z pomoca google znajdziesz ich odpowiedniki
Stokrotne dzięki! jutro idę po części, może jeszcze coś z tego będzie:) Podam gościowi te wartości z tabeli.
Naptrawa elektroniki (ogólnie pojętej) nie polega na wymianie tego, co widać, że jest spalone. Należy mieć trochę wiedzy o tym co i po co się robi. A skoro sam tej wiedzy nie posiadasz - są serwisy. Tam z założenia powinni pracować ludzie, którzy mają tę wiedzę, i potrafią spożytkować wiedzę zdobywaną przez lata dla Twojego dobra i zadowolenia ze sprawnego (po naprawie) sprzętu.Kompletnie się na tym nie znam,
W każdym razie - nie bądź zdziwiony, jeśli po wymianie "tego przegrzanego miejsca" nic się nie polepszy.
Dzięki za odpowiedź. Panie MatyAS oczywiście się z Panem zgadzam, jednak obawiam się, żę naprawa w serwisie może przekroczyć wartość wzmacniacza (250zł). Chciałem go podnieść tanim kosztem, koszt tych podzespołów to ok 10zł, warto zawsze spróbować.
Tania naprawa może być wykonana przez kogoś, kto ma dostateczny poziom wiedzy o której wspominałem, aby tej naprawy dokonać. (dla siebie). A kosztów w serwisie nie poznasz, jeśli o nie nie zapytasz. Najlepiej u źródła.