Witam Wszystkich!
Jestem nowy na tym forum dla tego proszę o wyrozumiałość i przychylność. Problem mam taki. Tv kolon jak w temacie nie włącza się przy użyciu włącznika jak i pilota.Przy załączeniu kontrolka świeci i jakiś czas od załączenia słychać w głośniku szum po chwili cichnie, ale kontrolka nie gaśnie, gdy wybierze się program na pilocie kontrolka gaśnie. Nic też nie daje dłuższe przytrzymanie wyłącznikiem.Nadmienię że wymieniłem wyłącznik i dalej nic. Czytałem już podobne tematy ale główni nie dotyczyło togo co ja mam i tego tv. Schemat mam do Goldstar.Proszę o pomoc szanownych Fachowców o pomoc gdzie szukać przyczyny od czego zacząć.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTELEWIZOR KOLON GOLDSTAR KCT 002
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Na początek warto sprawdzić pracę zasilacza, a więc, czy są prawidłowe napiecia na jego wyjściach, czy zmieniają się po włączeniu ze stanu stb do stanu pracy, i w jakim zakresie. Ogólnie warto zacząć od wymiany/sprawdzenia wszystkich kondensatorów elektrolitycznych po pierwotnej stronie przetwornicy.
Następnie sprawdzić najlepiej i najszybciej za pomocą oscyloskopu czy są sprawne kondensatory filtrujące napięcia po wtórnej stronie przetwornicy. Robi się to w ten sposób, że przykłada się końcówkę oscyloskopu np. do diody "produkującej" napięcie 12V, powinna być prosta kreska. Jeżeli są widoczne jakieś przebiegi zmienne, kondensator filtrujący to napięcie do wymiany. W ten sposob należy sprawdzić wszystkie napięcia wyjściowe z zasilacza. Gdy brak oscyloskopu, niestety pozostaje żmudna metoda podstawiania elementów.
Następnie sprawdzić najlepiej i najszybciej za pomocą oscyloskopu czy są sprawne kondensatory filtrujące napięcia po wtórnej stronie przetwornicy. Robi się to w ten sposób, że przykłada się końcówkę oscyloskopu np. do diody "produkującej" napięcie 12V, powinna być prosta kreska. Jeżeli są widoczne jakieś przebiegi zmienne, kondensator filtrujący to napięcie do wymiany. W ten sposob należy sprawdzić wszystkie napięcia wyjściowe z zasilacza. Gdy brak oscyloskopu, niestety pozostaje żmudna metoda podstawiania elementów.
Dziękuję wam wszystkim za waszą pomoc i przychylność do mojej prośby.Tv dzisiaj już naprawiłem dzięki waszym fachowym i trafnym przypuszczeniom. A mianowicie przyczyną były niesprawne 2 kondensatory elektrolityczne C801 i C805. Po wyciągnięciu kondensatorów i sprawdzeniu ich wlutowałem nowe i po załączeniu tv ruszył. Coś jest jeszcze z kolorami, na początku jak podłączyłem antenę to był czrno-biały obraz, ale zacząłem ustawiać jaskrawość pilotem i się poprawiło tylko że jak by za dużo było żółtego a nie ma czerwonego koloru.Ale to może kwestia ustawień, może się coś po przestawiało, po tej naprawie.Co na ten temat sadzicie?.Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jeszcze raz wam dziękuje! End. Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- Kolon CKT-9745, CKT-9742, CKT-9822, CKT-9825.zip
- (447.89KiB)Pobrany 353 razy
Witam wszystkich ponownie. Trochę to trwało zanim się odezwałem z odpowiedzią ale nie mogłem wcześniej. Dopiero dzisiaj wziąłem się za sprawdzanie co z tymi kolorami w tv, i znalazłem tak jak mi podpowiadał End. Przyczyną wyświetlania nie wszystkich kolorów a szczególnie czerwony i zielony były zimne luty na płytce kineskopu. Już jest wszystko w porządku, kolory wszystkie są i obraz w tv jest super. Dziękuję bardzo za fachowe wsparcie. Cieszę się że są tacy ludzie którzy z serca chcą się podzielić swoim doświadczeniem i wiedzą. Bardzo przydatny program Forum Elektroniki Praktycznej. Pozdrawiam.