Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Telewizor LG wyłącza się

fenOMEN
-
-
Telewizor LG wyłącza się

Postautor: fenOMEN » 12 mar 2010, o 08:40

Dzień dobry :)
Mój ukochany staruszek LG (kineskopowy) wyłącza się podczas oglądania. Dioda jednak wciąż świeci. Trzeba co chwilę włączać go pilotem. Zauważyłam, że problem nasila się gdy jest podłączone do niego dvd - wtedy wyłącza się co kilka, kilkanaście sekund. Nie wiem, może to tylko zbieg okoliczności? Proszę o radę: co z nim może być nie tak?

Jest jeszcze jedna kwestia, nie związana jednak z wyłączaniem się telewizora, jednak również działająca na nerwy, a mianowicie: nie działają mi w pilocie przyciski głośności. Tzn. działają, ale tylko w momencie gdy pilot nagnie się do dołu. W innym przypadku przyciski są nieaktywne (nie ma podczerwieni). Przyciski były grafitowane, płytka jest czysta. Gdzie szukać przyczyny?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 mar 2010, o 10:31

Podaj model tego LG, bo z opisu trudno coś wywnioskować.
Co do pilota.. jeśli po "wygięciu" zaskakuje to znaczy, że masz gdzieś przerwę na płytce - luźne blachy od baterii lub pęknięta ścieżka.

Marian B
-
-

Postautor: Marian B » 30 mar 2010, o 21:58

Jeżeli to chassis MC009, i model CE20J3BX, CE20J3GX, CE20J3RX, lub podobne, wymienić C408-2,2µ, blokujący transformatorek sterujący H. Ten kondensator ma wpływ na obwody zabezpieczenia "abnormal". Na oryginalnym schemacie brak jest diody łączącej ten kondensator z diodą D301 w obwodzie zabezpieczenia ("abnormal"). Gdy C408 bez pojemności, nie prawidłowe impulsy z transformatorka są podawane na procesor, i następuje wyłączenie telewizora.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”