Witam
Mam problem z moim samsung'iem. Obraz na kineskopie jest ciemny, kolory są blade oraz tv tak dziwnie piszczy.
Po rozebraniu tv na tej malej płytce od kineskopa jest zielony kabelek przylutowany do lutu o nazwie "GND". Jednak druga strona tego kabelka nie jest nigdzie podłączona.
Teraz moje pytanie: czy ta druga koncówka ma być gdzie podłączona jak tak to gdzie? i czy to moze byc wina tego ze obraz jest ciemny i blady.
dzieki.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSamasung ck-5012zq
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Na kineskopie z tyłu powinien być kawałek drutu/plecionki - przechodzi przez jego powierzchnie. Służy to min. do "zbierania" ładunków elektrostatycznych i ten kabel od GND podlutuj tam.
Co do ciemnego obrazu to może podkręć "screen" na trafie WN, powinno się poprawić.
Jednak jeśli jasność nie będzie wystarczająca a zaczną wyłazić linie powrotu to być może kineskop kończy żywot.
To coś co "piszczy" to może być któraś cewka po stronie wtórnej, najlepiej odpal TV i spróbuj zlokalizować to piszczenie. Najlepiej pozalewaj wszystkie cewki klejem epoksydowym.
Trudno coś sensownego poradzić z Twojego opisu.
Pozdr.
Co do ciemnego obrazu to może podkręć "screen" na trafie WN, powinno się poprawić.
Jednak jeśli jasność nie będzie wystarczająca a zaczną wyłazić linie powrotu to być może kineskop kończy żywot.
To coś co "piszczy" to może być któraś cewka po stronie wtórnej, najlepiej odpal TV i spróbuj zlokalizować to piszczenie. Najlepiej pozalewaj wszystkie cewki klejem epoksydowym.
Trudno coś sensownego poradzić z Twojego opisu.
Pozdr.
Podkręciłem na trafie WN screen i obraz jest jaśniejszy drucik zielony tez przylutowałem na drucik okalający kineskop.
Jednak dlaej jest problem z kontrastem obraz jest blady;/. Przy włączonym tv z glosinków jak przycisze głos słychac takie dziwne buczenie. dodatkowo grzeje sie płytka prz trafie WN czuć wydzielajace sie ciepło juz po minucie oglądania.
Po wyłączeniu tv w tym samym miejscu (traf WN) piszczy...
co mam wymienić??
Jednak dlaej jest problem z kontrastem obraz jest blady;/. Przy włączonym tv z glosinków jak przycisze głos słychac takie dziwne buczenie. dodatkowo grzeje sie płytka prz trafie WN czuć wydzielajace sie ciepło juz po minucie oglądania.
Po wyłączeniu tv w tym samym miejscu (traf WN) piszczy...
co mam wymienić??