Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStarszy grundig TV - sam się wyłącza proszę o pomoc!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
Witam, od pewnego czasu, mój starszy już ,telewizor marki grundig wyłącza się w najmniej spodziewanych momentach. Zaraz po włączeniu zaczyna drżeć i migać obraz po czym telewizor się wyłącza, czasem "zaskoczy" dzięki czemu da się go oglądać przez jakieś 15 min po czym znowu się wyłącza. Początkowo winiłam za to dekoder z którym jest połączony ale to nie on okazuje się przyczyną. Z góry przepraszam za używanie potocznych zwrotów a nie terminologii fachowej;) I bardzo bardzo proszę o pomoc - jestem emocjonalnie związana z tym telewizorem, nie chciałabym od razu się go pozbywać:(
Witam.
W takich sytuacjach na początek trzeba sprawdzić TV pod kątem zimnych lutów.
Czyli, najlepiej szkiełko powiększające, dobre światło i "jedziemy" okolice zasilacza, strona pierwotna jak i wtórna - ogólnie zasilacz. Nie zapomnij o płytce Pk. (Pk = płytka kineskopu)
Tam gdzie znajdzie się podejrzany "zimny lut" odsysamy go i lutujemy na nowo cyną z kalafonią.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimny_lut
Jeśli nie masz doświadczenia z elektroniką to radzę uważać na wysokie napięcie groźne dla życia.
Edit:
Kolega pikczu już mnie wyprzedził ;)
W takich sytuacjach na początek trzeba sprawdzić TV pod kątem zimnych lutów.
Czyli, najlepiej szkiełko powiększające, dobre światło i "jedziemy" okolice zasilacza, strona pierwotna jak i wtórna - ogólnie zasilacz. Nie zapomnij o płytce Pk. (Pk = płytka kineskopu)
Tam gdzie znajdzie się podejrzany "zimny lut" odsysamy go i lutujemy na nowo cyną z kalafonią.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimny_lut
Jeśli nie masz doświadczenia z elektroniką to radzę uważać na wysokie napięcie groźne dla życia.
Edit:
Kolega pikczu już mnie wyprzedził ;)
-
- -
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Pamiętaj ze kineskop jest tez naładowany jak kondensator i naprawdę daje kopa.
Tak z innej beczki kiedyś się o mało nie zabiłem w warsztacie jeszcze mojego ojca.
Grzebałem w tv a nogi trzymałem na grzejniku pod biurkiem, wtedy właśnie mnie walnęło,
krzesło na kółkach podjechało do przodu a ja uderzyłem głową o podłogę.
Tak z innej beczki kiedyś się o mało nie zabiłem w warsztacie jeszcze mojego ojca.
Grzebałem w tv a nogi trzymałem na grzejniku pod biurkiem, wtedy właśnie mnie walnęło,
krzesło na kółkach podjechało do przodu a ja uderzyłem głową o podłogę.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Jest stary serwisowy sposób na napięcie anodowe. Wypiąć kabelek z miernika, podłączyć do ekranu na kineskopie, a końcówkę wsuwasz pod grzybek z wysokiego. Przy wyłączonym telewizorze ma się rozumieć. No chyba że to jest wersja z cyfrowym sterowaniem (100Hz). Tam nie radzę robić żadnych zwarć ani przepięć, lepiej poczekać aż się rozładuje. Zresztą w tym wypadku nie musisz odpinać WN, ani płytki kineskopu zdejmować.Jedynie na kondensator w przetwornicy trzeba uważać, ale powinien się w kilkanaście minut sam rozładować. Niemcy raczej projektowali przetwornice by nie zostawały niebezpieczne napięcia zbyt długo. Tureckie wersje grundigów wchodziły w 2002-3 z tego co pamiętam, były już strasznie skopane. W środku Telestar, a tylko znaczek z grundiga. Były też starsze grundigi z płytami modułowymi. Sam mam takiego, czasem trzeba przeczyścić styki modułów, bo są srebrzone i się utleniają po kilku latach .Druga sprawa czy obraz skacze czy szarpie i jest postrzępiony po bokach bo jeżeli skacze tylko w pionie to prostsza sprawa, ale jeżeli go szarpie w poziomie i ma poszczępione boki to już sprawa z odchylaniem H. Wtedy nawet może być przebicie na trafopowielaczu. Dobrze przed naprawą odkurzyć dobrze telewizor w środku. Przejechać izolowanym śrubokrętem w około trafopowielacza przy włączonym tv. 'obmacać go metalowym końcem' jeżeli ma przebicie to będzie siał do śrubokręta. Wszystko oczywiście dotyczy nie cyfrowych wersji TV. Bo 100Hz potrafi wykończyć byle przepięcie.
-
- -
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
jeżeli w poziomie (czyli lewo-prawo;) to w tych modelach powyżej 21cali w okolicach trafopowielacza jest pionowo umieszczona płytka korekcji E-W. Wytuluj i przelutuj ją.Sprawdź czy żaden z kondensatorów na tej płytce nie jest spuchnięty. Wieczorem poszukam w swoich annałach serwisówki i serwisnews do tego modelu.Pozdrawiam.
-
- -