Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLG RZ26LZ50
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
Monitor wyświetla, oprócz podstawowego programu, pulsującą, przesuniętą kopię. Przypuszczam, że "poszedł" inverter, ale to tylko przypuszczenie. Proszę o pomoc w ustaleniu usterki. Jestem zielony a LCD dopiero co zakupiłem na Allegro.
Inwerter służy do zasilania świetlówek podświetlenia ekranu, i gdyby był uszkodzony, to nie było by nic widać na ekranie, ewentualnie słaba jasność, lub miganie obrazu w rytm włączającego się i wyłączającego podświetlenia. Jeżeli widać migającą i przesuniętą kopię oprócz podstawowego obrazu, uszkodzenie gdzie indziej, i nie będzie to proste.
-
- -
-
- -
Niestety, zdjęcia nie są możliwe do wykonania ze względu na szybkość pojawiania się kopii wyświetlanego obrazu. Kopia obrazu pojawia sie w pionie. Podobne przesunięcie mozna zobaczyć przy źle ustawionej antenie, z tym że w w tym przypadku ( źle ustawiona antena ) kopia obrazu jest stała i mglista, a tutaj mamy do czynienia z kopią obrazu, która pojawia się co, mniej więcej, 0,5 s - do 1 s. Dzięki za słowa otuchy.
Podaj na jakim to chassis jest - w środku na płycie głównej jest nadrukowane. Niewykluczone, że jest uszkodzona logika matrycy.
Sprzedający szukał zapewne takiego kogoś jak Ty. Chyba, że TV działał na początku a problem pojawił się nagle.
Pewnie kupiłeś bardzo tanio i myślałeś, że naprawisz?Jestem zielony a LCD dopiero co zakupiłem na Allegro.
Sprzedający szukał zapewne takiego kogoś jak Ty. Chyba, że TV działał na początku a problem pojawił się nagle.
-
- -
Odpowiadam w kolejności:
1. chassis ML-041A,
2. Prorok? Tak, kupiłem bardzo tanio,
3. Nie spodziewałem sie, że naprawię, ponieważ na zdjęciach obraz był miodzio. Sprzedający uczciwie poinformował, że usterki nie da się sfotografować, a ja widząc obraz na zdjęciach uwierzyłem w siebie i moje szczęście. Teraz wiem, że się myliłem, ale w zakupach na Allegro po raz pierwszy.
4. Po raz kolejny wyrażam swoją wdzięczność i natchnienie.
1. chassis ML-041A,
2. Prorok? Tak, kupiłem bardzo tanio,
3. Nie spodziewałem sie, że naprawię, ponieważ na zdjęciach obraz był miodzio. Sprzedający uczciwie poinformował, że usterki nie da się sfotografować, a ja widząc obraz na zdjęciach uwierzyłem w siebie i moje szczęście. Teraz wiem, że się myliłem, ale w zakupach na Allegro po raz pierwszy.
4. Po raz kolejny wyrażam swoją wdzięczność i natchnienie.
-
- -