Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć, a jak się już załączy to po chwili lub po kilku minutach się wyłącza. Wtedy nie można go od razu załączyć. Nie mam pojęcia co mu jest. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Re: TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć
Witam.TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć, a jak się już załączy to po chwili lub po kilku minutach się wyłącza. Wtedy nie można go od razu załączyć. Nie mam pojęcia co mu jest. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Ja bym na pierwszy ogień sprawdził mainboard pod kątem zimnych lutów i wymienił kondensatory elektrolityczne w przetwornicy (zasilaczu) - najpierw strona pierwotna, a po ewentualnym zadziałaniu, profilaktycznie strona wtórna.
Jak nie pomoże to podstawiłbym nową pamięć.
Zrób to i zobaczymy.
Witam!
Mam dokladnie ten sam model telewizora i podobny problem, z tym, ze u mnie calkowicie nie chce sie wlaczyc: po podlaczeniu do zasilania nawet dioda standby nie dziala.
jako ze to drugi telewizor mam ochote sie z nim posilowac samemu jes bedzie to mozliwe. Moge poprosic o podpowiedzi i jakies wskazowki co gdzie szukac?
Mam dokladnie ten sam model telewizora i podobny problem, z tym, ze u mnie calkowicie nie chce sie wlaczyc: po podlaczeniu do zasilania nawet dioda standby nie dziala.
jako ze to drugi telewizor mam ochote sie z nim posilowac samemu jes bedzie to mozliwe. Moge poprosic o podpowiedzi i jakies wskazowki co gdzie szukac?
tak, mam taka dokumentacje -> schemat S63B
jest tam troubleshooting 'No Power', probowalem za nim podarzyc, ale z elektronika mialem zazwyczaj stycznosc poprzez pilota lub klawiature i nie wyszlo mi to najlepiej.
Czy ten wystrzal kondensatora narobil mi klopotow?
Mam takie dwa na razie proste problemy:
1. skad np mam wziasc mase do pomiaru DC - moge z masy AC?
2. która nóżka układu jest 1 a która 4 jesli nie sa opisane?
przepraszam, jesli myle jakiesj pojecia, staram się to ugryzc i rozpracowac
jest tam troubleshooting 'No Power', probowalem za nim podarzyc, ale z elektronika mialem zazwyczaj stycznosc poprzez pilota lub klawiature i nie wyszlo mi to najlepiej.
Czy ten wystrzal kondensatora narobil mi klopotow?
Mam takie dwa na razie proste problemy:
1. skad np mam wziasc mase do pomiaru DC - moge z masy AC?
2. która nóżka układu jest 1 a która 4 jesli nie sa opisane?
przepraszam, jesli myle jakiesj pojecia, staram się to ugryzc i rozpracowac
Witam.
Sprawdź czy na C803 masz napięcie około 310V. Jeśli nie ma, to albo spalony bezpiecznik, albo uszkodzony mostek diodowy - prostowniczy.
Jak tamto jest ok, to zmierz napięcie na nóżce nr 4 układu IC801 względem minusa kondensatora C803.
Jeśli nie ma napięcia na nóżce 4 IC801 sprawdź R803 i D801.
Reszta po pomiarach, bo nie wiem na czym stoimy.
Sprawdź czy na C803 masz napięcie około 310V. Jeśli nie ma, to albo spalony bezpiecznik, albo uszkodzony mostek diodowy - prostowniczy.
Jak tamto jest ok, to zmierz napięcie na nóżce nr 4 układu IC801 względem minusa kondensatora C803.
ale bzdury napisalem pierwszym razem, poprawiam bo teraz juz chyba dobrze sprawdzilem:Witam.
1. na C803 mam 295V
2. na IC801 #4 mam 19V
poszalalem i sprawdzilem tez napiecie na C802 - mam tam 152V - czyli jak sadze za duzo - ale dalej wysiadam
Muszę Ciebie nieco zmartwić. W tych telewizorach częstą przypadłością jest F-Box (ten pionowo zamontowany moduł po prawej stronie - patrząc od tyłu odbiornika). Kosztuje on ponad 150 zł (np. w sklepie www.lewandowscy.pl ).
Cała płyta kosztuje 200 zł.
Cała płyta kosztuje 200 zł.
Re: TV Samsung CW-29Z308T nie chce sie załączyć
Miałem podobny problem, zajrzałem na stronę http://infoelektron.blogspot.com/2011/1 ... erowe.html i już jest OK!