Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

TV LCD 32LG5600. Nie działa PODŚWIETLENIE. "Pyrczy"gdy wył.

Monty
-
-
TV LCD 32LG5600. Nie działa PODŚWIETLENIE. "Pyrczy"

Postautor: Monty » 27 maja 2009, o 17:06

Witam!

Mam TV LCD - model 32LG5600 i nagle znikł OBRAZ. TV kupiłem w niemczech i nie mam jak zrealizować gwarancji. Poza tym było by to nieopłacalne, bo wysyłka, czas naprawy, powrót...
Chciał bym naprawić go na własną rękę.

...a było to tak ;-)

Telewizor normalnie pracował. W pewnym momencie znikł obraz. Dźwięk cały czas jest OK. Podczas wyłączania telewizora (pilotem) z głośników słychać 2-3 sekundowe "PYRCZENIE". Od czasu do czasu to "pyrczenie" słychać też gdy TV pracuje.
Przełączanie programów działa normalnie. Słychać, że programy się zmieniają.

Patrzyłem na matrycę pod różnymi kątami i zauważyłem ruch na ekranie LCD. Problem tkwi w podświetleniu.

Jeżeli potrzebujecie jakieś dodatkowe info, to proszę pisać. Dodatkowe zdjęcia, pomiary (mam tylko zwykły multimetr).

NIE MOGĘ UŻYWAĆ ZNACZNIKÓW URL WIĘC PROSZĘ SKOPIOWAĆ SOBIE ADRESY

Tutaj jest jego schemat:
www.mserwis.info/temp/uszkodzony_lg/32LG5600.pdf

Zauważyłem, że 24V, które powinny iść na inverter, to 13,1V !! a 12V, które ma iść na płytę z logiką ma jakieś 9V :(. Wszystko jest opisane na zdjęciach.

1. Inwerter. Bezpiecznik sprawny.:
Obrazek
Adres do zdjęcia większej rozdzielczości:
www.mserwis.info/temp/uszkodzony_lg/inwerter.jpg

2. złącze od zasilacza do inwertera:
Obrazek

...tutaj właśnie powinno być 24V a jest 13V
Obrazek

3. Złącze od zasilacza do płyty z logiką (płyty głównej)

Obrazek
http://www.mserwis.info/temp/uszkodzony ... lownej.jpg

4. A tutaj cały zasilacz.
Obrazek
http://www.mserwis.info/temp/uszkodzony_lg/zasilacz.jpg

BARDZO PROSZĘ O POMOC :(:(:(

Pozdrawiam

Monty

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 maja 2009, o 22:04

Witam.
Ostatnio przerabiam temat z LCD i powiem, że temat nie jest łatwy.
Masz zaniżone napięcia, więc zacząłbym od wymiany elektrolitów po stronie pierwotnej przetwornicy.
Przyjrzyj się dokładnie przetwornicy pod względem 'zimnych lutów' - zwłaszcza gałąź 24V - elki w tej gałęzi na 100% do wymiany.
Może być, że inwerter obciąża Ci zasilanie (uszkodzony) i stąd spadek, ale nie jestem pewny 100%. Spróbuj odłączyć kable inwertera od zasilacza i zmierzyć to napięcie na wyjściu - nie wiem czy tak ruszy, ale spróbuj.

Na kondensatorze głównym (filtr zasilania) masz napięcie około 315V?

Monty
-
-

Postautor: Monty » 28 maja 2009, o 22:16

Więc tak!

Dzisiaj troszkę grzebałem :)
I:

tam wcześniej pisałem, że na logikę idzie 6,5V. WIELKA POMYŁKA. przyglądnąłem się i powinno iść 16,5 ! :)

więc 16,5V, 12V i 24V są zaniżone. dwa pierwsze napięcia idą bezpośrednio z 24V więc to jest przyczyna ich zaniżenia. Wymieniłem elektrolity po wtórnej, odłączyłem inwerter i dalej jest 13V zamiast 24V. To nie on obciąża.

Odłączyłem też 12V między zasilaczem a logiką. Nic, dalej 8V.

12V na płycie logiki wygląda tak:
Obrazek

I teraz... podniosłem najpierw L801 (na wyjściu) a potem L800 (na wejściu). Nic. To nie 12V obciąża. Chyba że idzie jeszcze w inne miejsca ale nie wydaje mi się.

Muszę jeszcze spróbować sztucznie uruchomić zasilacz (całkiem bez płytki z logiką)
Trzeba gdzieś przyłożyć zasilanie albo coś puścić do masy ale na razie nie wiem co.

W ogóle mam dziwną tą serwisówkę (ta co podałem wyżej) bo niema w niej ani schematu inwertera ani zasilacza :)

Jutro podmienię jeszcze elektrolity na pierwotnym (w przetwornicy) zobaczymy co się stanie.

Co można by jeszcez zrobić ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 maja 2009, o 22:28

Co można by jeszcez zrobić ??
Sprawdź to napięcie po stronie pierwotnej tak jak pisałem.
Rezystorów w sumie masz garść to też nie zaszkodzi posprawdzać - tylko pomiar z jedną nogą w powietrzu, bo nieodlutowane mogą podawać błędną wartość - wiadomo dlaczego :)

Monty
-
-

Postautor: Monty » 28 maja 2009, o 22:30

Tak, tak. To też będę jutro uskuteczniał :)

Na razie nic więcej do głowy mi nie przychodzi. Jestem (troszkę) szczęśliwy, że to nie płyta główna (logika) bo to już tylko do kosza :(

...znalazłem cały zasilacz za 65$ :) Ale bez sensu jest kupować nowy. Najpierw trzeba wyczerpać wszystkie możliwości naprawy.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”