Witam!
Mam TV LCD - model 32LG5600 i nagle znikł OBRAZ. TV kupiłem w niemczech i nie mam jak zrealizować gwarancji. Poza tym było by to nieopłacalne, bo wysyłka, czas naprawy, powrót...
Chciał bym naprawić go na własną rękę.
...a było to tak
Telewizor normalnie pracował. W pewnym momencie znikł obraz. Dźwięk cały czas jest OK. Podczas wyłączania telewizora (pilotem) z głośników słychać 2-3 sekundowe "PYRCZENIE". Od czasu do czasu to "pyrczenie" słychać też gdy TV pracuje.
Przełączanie programów działa normalnie. Słychać, że programy się zmieniają.
Patrzyłem na matrycę pod różnymi kątami i zauważyłem ruch na ekranie LCD. Problem tkwi w podświetleniu.
Jeżeli potrzebujecie jakieś dodatkowe info, to proszę pisać. Dodatkowe zdjęcia, pomiary (mam tylko zwykły multimetr).
NIE MOGĘ UŻYWAĆ ZNACZNIKÓW URL WIĘC PROSZĘ SKOPIOWAĆ SOBIE ADRESY
Tutaj jest jego schemat:
www.mserwis.info/temp/uszkodzony_lg/32LG5600.pdf
Zauważyłem, że 24V, które powinny iść na inverter, to 13,1V !! a 12V, które ma iść na płytę z logiką ma jakieś 9V . Wszystko jest opisane na zdjęciach.
1. Inwerter. Bezpiecznik sprawny.:
Adres do zdjęcia większej rozdzielczości:
www.mserwis.info/temp/uszkodzony_lg/inwerter.jpg
2. złącze od zasilacza do inwertera:
...tutaj właśnie powinno być 24V a jest 13V
3. Złącze od zasilacza do płyty z logiką (płyty głównej)
http://www.mserwis.info/temp/uszkodzony ... lownej.jpg
4. A tutaj cały zasilacz.
http://www.mserwis.info/temp/uszkodzony_lg/zasilacz.jpg
BARDZO PROSZĘ O POMOC (:(
Pozdrawiam
Monty
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV LCD 32LG5600. Nie działa PODŚWIETLENIE. "Pyrczy"gdy wył.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam.
Ostatnio przerabiam temat z LCD i powiem, że temat nie jest łatwy.
Masz zaniżone napięcia, więc zacząłbym od wymiany elektrolitów po stronie pierwotnej przetwornicy.
Przyjrzyj się dokładnie przetwornicy pod względem 'zimnych lutów' - zwłaszcza gałąź 24V - elki w tej gałęzi na 100% do wymiany.
Może być, że inwerter obciąża Ci zasilanie (uszkodzony) i stąd spadek, ale nie jestem pewny 100%. Spróbuj odłączyć kable inwertera od zasilacza i zmierzyć to napięcie na wyjściu - nie wiem czy tak ruszy, ale spróbuj.
Na kondensatorze głównym (filtr zasilania) masz napięcie około 315V?
Ostatnio przerabiam temat z LCD i powiem, że temat nie jest łatwy.
Masz zaniżone napięcia, więc zacząłbym od wymiany elektrolitów po stronie pierwotnej przetwornicy.
Przyjrzyj się dokładnie przetwornicy pod względem 'zimnych lutów' - zwłaszcza gałąź 24V - elki w tej gałęzi na 100% do wymiany.
Może być, że inwerter obciąża Ci zasilanie (uszkodzony) i stąd spadek, ale nie jestem pewny 100%. Spróbuj odłączyć kable inwertera od zasilacza i zmierzyć to napięcie na wyjściu - nie wiem czy tak ruszy, ale spróbuj.
Na kondensatorze głównym (filtr zasilania) masz napięcie około 315V?
Więc tak!
Dzisiaj troszkę grzebałem
I:
tam wcześniej pisałem, że na logikę idzie 6,5V. WIELKA POMYŁKA. przyglądnąłem się i powinno iść 16,5 !
więc 16,5V, 12V i 24V są zaniżone. dwa pierwsze napięcia idą bezpośrednio z 24V więc to jest przyczyna ich zaniżenia. Wymieniłem elektrolity po wtórnej, odłączyłem inwerter i dalej jest 13V zamiast 24V. To nie on obciąża.
Odłączyłem też 12V między zasilaczem a logiką. Nic, dalej 8V.
12V na płycie logiki wygląda tak:
I teraz... podniosłem najpierw L801 (na wyjściu) a potem L800 (na wejściu). Nic. To nie 12V obciąża. Chyba że idzie jeszcze w inne miejsca ale nie wydaje mi się.
Muszę jeszcze spróbować sztucznie uruchomić zasilacz (całkiem bez płytki z logiką)
Trzeba gdzieś przyłożyć zasilanie albo coś puścić do masy ale na razie nie wiem co.
W ogóle mam dziwną tą serwisówkę (ta co podałem wyżej) bo niema w niej ani schematu inwertera ani zasilacza
Jutro podmienię jeszcze elektrolity na pierwotnym (w przetwornicy) zobaczymy co się stanie.
Co można by jeszcez zrobić ??
Dzisiaj troszkę grzebałem
I:
tam wcześniej pisałem, że na logikę idzie 6,5V. WIELKA POMYŁKA. przyglądnąłem się i powinno iść 16,5 !
więc 16,5V, 12V i 24V są zaniżone. dwa pierwsze napięcia idą bezpośrednio z 24V więc to jest przyczyna ich zaniżenia. Wymieniłem elektrolity po wtórnej, odłączyłem inwerter i dalej jest 13V zamiast 24V. To nie on obciąża.
Odłączyłem też 12V między zasilaczem a logiką. Nic, dalej 8V.
12V na płycie logiki wygląda tak:
I teraz... podniosłem najpierw L801 (na wyjściu) a potem L800 (na wejściu). Nic. To nie 12V obciąża. Chyba że idzie jeszcze w inne miejsca ale nie wydaje mi się.
Muszę jeszcze spróbować sztucznie uruchomić zasilacz (całkiem bez płytki z logiką)
Trzeba gdzieś przyłożyć zasilanie albo coś puścić do masy ale na razie nie wiem co.
W ogóle mam dziwną tą serwisówkę (ta co podałem wyżej) bo niema w niej ani schematu inwertera ani zasilacza
Jutro podmienię jeszcze elektrolity na pierwotnym (w przetwornicy) zobaczymy co się stanie.
Co można by jeszcez zrobić ??