Witam mam już dość mocno wyslużonego Radmora 5412 gral juz na niejednej imprezie lecz wciaz daje rade.
Zauwarzyłem że bardzo mocne nagrzewanie sie tranzystora T510 i T515 w szczegolnosci T510. Grzeje sie tak bardzo ze nie mozna dotknac radiatora do ktorego jest przykrecony.
Napiecie miedzy obudową tranzystora T515 a masą jest rowne 27.6V pradu stałego a między masą a obudową T510 napięcie wynosi az 56V pradu stałego. Cos mi sie tu zaczyna nie podobać.
Na bezpiecznikach BZ505 i BZ506 mam to samo napiecie 27.6V.
Zauwarzyłem także rozbierżność napięć na R523 i R524 na R523 mam 5.6V a na R524 mam 12.2V.
Nie wiem czy tak powinno być moze jakies sugestje ?
Pozdrawiam.
---EDIT---
Czy ktos posiada sachematy tegoz amplitunera?
Ja posiadam ale sa bardzo nieczytelne jesli ktos ma takie co da sie znich cos odczytac to bardzo prosze o wyslke na adres zalewa666@tlen.pl
Dziekuje.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAmplituner Radmor 5412, przegrzewa sie, wysokie napiecia.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Dzięki koledze ZbeeGin poczytałem i nauczyłem się wyostrzac obraz.
Tak że wszystko udało mi się przeczytać
Niestety ale doszedłem do tego że złe napięcie jest podawane prawdopodobnie z transformatora. Niestety nie miałem więcej czasu by to dokładnie sprawdzić jak dokonam pełnych pomiarów to dam znać.
Tak że wszystko udało mi się przeczytać
Niestety ale doszedłem do tego że złe napięcie jest podawane prawdopodobnie z transformatora. Niestety nie miałem więcej czasu by to dokładnie sprawdzić jak dokonam pełnych pomiarów to dam znać.