Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilacz Meratronik V-640
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Mam problem ,trafko zasilacza ma przerwę w pierwotnym uzw. do wymiany, to wiem ! tylko co wlutować ? nie ma żadnych danych co do U wyj.nawet dioda Zenera nie jest opisana. jakim napięciem jest zasilany V-640 ? prosiłbym o pomoc . Pozdrawiam!!!
Wg instrukcji, nominalne zasilanie dla V640 to:
1) 12..18V napięcia stałego.
Pobór prądu ok. 4mA
(12 ogniw cynkowo-alkalicznych, cynkowo-węglowych lub rtęciowych (sic!) w rozmiarze AA (R6))
2) 1.0...1.7V napięcia stałego do zasilania obwodu pomiarowego omomierza.
Pobór prądu: max 150uA
(Jedno osobne ogniwo AA (R6))
Zasilacz V-40.28 zastępujący kasetę z ogniwami był traktowany jako wyposażenie dodatkowe. Instrukcja nie zawiera schematu zasilacza i podaje tylko skrócone dane:
Napięcie zasilania: 220/110V +/-15%
50...400Hz +/-10%
Pobór mocy: 5VA
Nie mam w tej chwili pod ręką drugiego multimetru, żeby sprawdzić co wychodzi z oryginalnego zasilacza, ale ZTCP to będzie to stabilizowane 18V. (Ogniwo omomierza pozostaje)
--
MDz
1) 12..18V napięcia stałego.
Pobór prądu ok. 4mA
(12 ogniw cynkowo-alkalicznych, cynkowo-węglowych lub rtęciowych (sic!) w rozmiarze AA (R6))
2) 1.0...1.7V napięcia stałego do zasilania obwodu pomiarowego omomierza.
Pobór prądu: max 150uA
(Jedno osobne ogniwo AA (R6))
Zasilacz V-40.28 zastępujący kasetę z ogniwami był traktowany jako wyposażenie dodatkowe. Instrukcja nie zawiera schematu zasilacza i podaje tylko skrócone dane:
Napięcie zasilania: 220/110V +/-15%
50...400Hz +/-10%
Pobór mocy: 5VA
Nie mam w tej chwili pod ręką drugiego multimetru, żeby sprawdzić co wychodzi z oryginalnego zasilacza, ale ZTCP to będzie to stabilizowane 18V. (Ogniwo omomierza pozostaje)
--
MDz