Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV Goldstar artB Model CKT-9742 nie włącza się
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Chassis to PC91A. Problem polega na tym że od pewnego czasu TV włączał się jedynie z pilota jeśli na TV świeciła dioda gotowości.Po pewnym czasie dioda zgasła i nie dało się włączyć tv.Czasem jak wyłączyłem na chwilę wtyczkę z zasilania to po włączeniu pojawiała się dioda gotowości i można było włączyć TV z pilota.Niestety od wczoraj nawet wyciągniecie nic nie dało i TV nie włącza się w ogóle.Sprawdziłem zimne luty elementy na płytce i nic...pomożecie mi? Pozdrawiam
Dołączam schemat proszę mi powiedzieć po znalazłęm tą przetwornicę i C nie mają wartości podanej tzn.pisze tylko że 47/16V nie wiem jaka pojemność jest tego C? To samo z z innymi które muszę wymienić jak napisałęś a więc 1/50V,0.1,0.001 ?Jakie będą wartości pojemności tych C po stronie pierwotnej tej przetwornicy?
- Załączniki
-
- goldstar__ckt-9745,_ckt-9742,_ckt-9822,_ckt-9825-001.zip
- (447.89KiB)Pobrany 282 razy
Coś go chyba jeszcze przeciąża po stronie wtórnej. Wylutuj Hot'a, wepnij żarówkę 60W między E a C i włącza TV - żarówka powinna zaświecić połową jasności i zmierz na niej napięcie - powinno być w granicach 115 - 120V.
Osobiście zacząłbym od wymiany elektrolitów po stronie wtórnej - tych najbardziej podejrzanych.
Jeśli napięcie na żarówce jest zaniżone to potencjometrem VR801 ustaw odpowiednie.
Dla pewności elki do wymiany: C806, C808, C811, C870, C419, C813, C815 profilaktycznie C422
Osobiście zacząłbym od wymiany elektrolitów po stronie wtórnej - tych najbardziej podejrzanych.
Jeśli napięcie na żarówce jest zaniżone to potencjometrem VR801 ustaw odpowiednie.
Dla pewności elki do wymiany: C806, C808, C811, C870, C419, C813, C815 profilaktycznie C422