Po pewnym okresie nieużywania video próbowałem odtworzyć kasetę vhs (video vhs philips)
Jest głos ale obrazu albo brak a jak jest to okropnej jakości i kadry łamią się i migają
(lecą z góry na dół).
Nie mam pojęcia co się mogło stać przy ostatnim użyciu wszystko było w porządku.
Byłbym wdzięczny za poradę , darek.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z klasycznym video vhs
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
zabrudzona głowica wizyjna, trzeba wyczyścić, bardzo ostrożnie, najlepiej czystym kawałkiem białek kartki (może być z ksero lub drukarki) wyciąć mniejwiecej 1.5cm pasek o długości 10-15cm, nasączyć go delikatnie izopropanolem, przytknąć do bębna wizyjnego patrząc od strony windy z prawej strony , wcześniej ustawiając rotor by część w której znajdują się czytniki była w innym miejscu (chodzi o to by przy przykładaniu nie ukruszyć delikatnych listków krzemu) następnie trzymając jednym palcem wyciętą wstążke papieru tak by jedna jej połówka leżała na statorze a druga na rotorze, delikatnie dociskamy palcem najlepiej wskazującym, a drugą ręką lub wolnym palcem obracamy bębnem - rotorem, powtarzając obroty z szczególnym uwzględnieniem miejsc w którym są czytniki krzemowe.
Następnie trzeba poczekać aż izo wyschnie dla pewności poczekać ok15minut.
Jeżeli brak ci wprawy można użyć ewentualnie nowej lub przynajmniej mało używanej taśmy i poprzewijać troche ją w przód i w tył na podglącie, czasami pomaga usunąć niewielkie zanieczyszczenia jakie mogą sie pojawić na czytnikach wizyjnych.
UWAGA czynność ta powinna być wykonywana bardzo starannie, gdyż w innym wypadku może skończyć się to uszkodzeniem czytników wizyjnych które są wykonane z bardzo kruchego krzemu w którym jest wycięcie rzędu kilku mikrometrów.
Innym powodem może być brudny tor prowadzenia taśmy, głowica na prawo od bębna wizyjnego, przez którą jest odczytywana ścieżka synchro i dzwięk w przypadku mono.
Inną kwestią może być sama kaseta.
Następnie trzeba poczekać aż izo wyschnie dla pewności poczekać ok15minut.
Jeżeli brak ci wprawy można użyć ewentualnie nowej lub przynajmniej mało używanej taśmy i poprzewijać troche ją w przód i w tył na podglącie, czasami pomaga usunąć niewielkie zanieczyszczenia jakie mogą sie pojawić na czytnikach wizyjnych.
UWAGA czynność ta powinna być wykonywana bardzo starannie, gdyż w innym wypadku może skończyć się to uszkodzeniem czytników wizyjnych które są wykonane z bardzo kruchego krzemu w którym jest wycięcie rzędu kilku mikrometrów.
Innym powodem może być brudny tor prowadzenia taśmy, głowica na prawo od bębna wizyjnego, przez którą jest odczytywana ścieżka synchro i dzwięk w przypadku mono.
Inną kwestią może być sama kaseta.
dzięki , zrobiłem już chyba wszystko jeśli chodzi o czyszczenie
głowicy ale zaobserwowałem że i z dźwiękiem jednak nie jest w porządku,
po prostu wygląda no to że taśma zwalnia i nie trzyma odpowiedniej
prędkości (gdy się wciśnie przewijanie to przez moment obraz jest OK) , czy jest to możliwe jako następstwo zabrudzenia jakiegoś
elementu ( przeczyściłem co się dało) ?
Czy można wymienić jakąś część odpowiedzialną za kontrolę prędkości
taśmy ?
Gdy rozebrałem i wyjąłem moduł mechaniczny to w okolicy koła
napędowego jakiś element blisko koła który "śledzi" brzeg koła
czy tam może być coś zabrudzone/uszkodzone
typ video to Philips VR471.
Z góry dziękuje darek p.
głowicy ale zaobserwowałem że i z dźwiękiem jednak nie jest w porządku,
po prostu wygląda no to że taśma zwalnia i nie trzyma odpowiedniej
prędkości (gdy się wciśnie przewijanie to przez moment obraz jest OK) , czy jest to możliwe jako następstwo zabrudzenia jakiegoś
elementu ( przeczyściłem co się dało) ?
Czy można wymienić jakąś część odpowiedzialną za kontrolę prędkości
taśmy ?
Gdy rozebrałem i wyjąłem moduł mechaniczny to w okolicy koła
napędowego jakiś element blisko koła który "śledzi" brzeg koła
czy tam może być coś zabrudzone/uszkodzone
typ video to Philips VR471.
Z góry dziękuje darek p.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Wygląda na uszkodzoną ścieżkę synchro, czy na innych kasetach jest to samo ??
jeżeli tak to trzeba by sprawdzić oscyloskopem jak wygląda sygnał z głowicy synchro. Może być sytuacja że porpostu jest już tak wytarta że nie czyta. Czy w tym modelu są dwa napinacze taśmy czy jeden który okręca taśmę do okoła bębna bo już nie pamiętam, a z tego co wiem Philips lubował się w takich udziwnieniach.
jeżeli tak to trzeba by sprawdzić oscyloskopem jak wygląda sygnał z głowicy synchro. Może być sytuacja że porpostu jest już tak wytarta że nie czyta. Czy w tym modelu są dwa napinacze taśmy czy jeden który okręca taśmę do okoła bębna bo już nie pamiętam, a z tego co wiem Philips lubował się w takich udziwnieniach.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
dobrze zaznaczyłeś głowice synchro to ta po prawej, po lewej jest głowica kasująca
z dokupieniem może być problem w dzisiejszych czasach , osobiście zaopatrywałem sie w takie rzeczy na giełdzie sosnowiec-milowice. Było to 4lata temu bo już nie pracuje przy RTV, ewentualnie może być w jakimś dobrym sklepie z częsciami RTV. Możesz ewentualnie zobaczyć na elektrodzie czy są jakies informacje gdzie można zdobyć taką głowice, żadko się psuły, pamiętaj by dobrze zaznaczyć jak była ustawiona ponieważ z regulacją zawsze były duże problemy.
z dokupieniem może być problem w dzisiejszych czasach , osobiście zaopatrywałem sie w takie rzeczy na giełdzie sosnowiec-milowice. Było to 4lata temu bo już nie pracuje przy RTV, ewentualnie może być w jakimś dobrym sklepie z częsciami RTV. Możesz ewentualnie zobaczyć na elektrodzie czy są jakies informacje gdzie można zdobyć taką głowice, żadko się psuły, pamiętaj by dobrze zaznaczyć jak była ustawiona ponieważ z regulacją zawsze były duże problemy.