Witam.
Mam uszkodzonego SBR TV i chciałbym go uzdatnić;)
Świeży w tv jestem i nie chciał bym się zniechęcić od pierwszego podejścia:)
A więc :
Chassis gr2.2 Schemat
[rapidshare.com/files/127677502/PHILIPS-CHASSIS-GR2.2_AA.pdf]
Objaw:
Mrugająca dioda na pomarańczowo, brak obrazu, reaguje na pilota(on off, kanały AV itp) fonia obecna. Pomarańczowa dioda zapalała się normalnie tylko wtedy gdy nacisnę jakiś klawisz na pilocie a teraz mruga tak jak by się pilot zawiesił:)
Sprawdzone:
Sprawdziłem odchylanie V, jeden tran poszedł ale po wymianie nic to nie pomogło, na wyjściu po odłączeniu cewki V mam piękny prostokąt 16,2V a po podłączeniu mam 10V!? czy tak ma być?? z kwadratowego przebiegu, zrobił się sin podobny do zalecanego w manualu:
podejrzewam że pion pracuje dobrze.
Co dalej bo pomysły mi się skończyły.
Pomierzę jeszcze napięcia na uC może te 5V mu się jakoś rozjechało. update(napiecia na procku bite 4,9V
wszystko zaczęło się od podmiany uszkodzonego kondensatora 2502 (8 strona, prawy dolny róg) wtedy TV na tym uszkodzonym kondzie działało a po podmianie na nowy zaczęły się takie bajki:)
(nie pomylił
em polaryzacji:)
Pozdrawiam gorąco i czekam na jakikolwiek odzew:)
Best Regards Mice
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV SBR CHASSIS GR2.2 brak obrazu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Napięcie na kolektorze mam 30V. Na cewce mam 10V i do tego sinusoidę. Po odłączeniu cewki mam 16V1 i ładny kwadrat. Obstawiam ze V jakoś działa.
Odkryłem ciekawą rzecz, a mianowicie miałem podłączony czarny przewodzik od płytki kinola do radiatora płyty głównej, normalnie powinien być podłączony do plecionki na kineskopie, chyba w roztargnieniu go tam zaczepiłem(nie jest to przewód od cewki rozmagnesowującej ekran tylko taka goła plecionka.,antystatyka ???.... Radiator nie jest obojętny elektrycznie jeżeli chodzi o swoje zatrzaski na płycie, elementy, które są do niego podłączone elektrycznie to 7502 i wzmacniacz audio wiec jakiś potencjał doadatni na nim występuje. Reszta elementów, które chłodzi są z obudowami z tworzywa. Tylko te dwa mają "plecy metalowe". Audio działa ale martwi mnie tylko te 10V pod obciążeniem, wzmacniacza pionu.
Teraz pytanie czy po prostu 7502 jest już na skraju działania po dostaniu kopa z tego przewodziku czy poszło to gdzieś dalej.... fakt faktem mam na cewkach pionu 10V po odłączeniu 16V1.
Czy hot to ten czerwony gruby przewodzik do kinola??
Odkryłem ciekawą rzecz, a mianowicie miałem podłączony czarny przewodzik od płytki kinola do radiatora płyty głównej, normalnie powinien być podłączony do plecionki na kineskopie, chyba w roztargnieniu go tam zaczepiłem(nie jest to przewód od cewki rozmagnesowującej ekran tylko taka goła plecionka.,antystatyka ???.... Radiator nie jest obojętny elektrycznie jeżeli chodzi o swoje zatrzaski na płycie, elementy, które są do niego podłączone elektrycznie to 7502 i wzmacniacz audio wiec jakiś potencjał doadatni na nim występuje. Reszta elementów, które chłodzi są z obudowami z tworzywa. Tylko te dwa mają "plecy metalowe". Audio działa ale martwi mnie tylko te 10V pod obciążeniem, wzmacniacza pionu.
Teraz pytanie czy po prostu 7502 jest już na skraju działania po dostaniu kopa z tego przewodziku czy poszło to gdzieś dalej.... fakt faktem mam na cewkach pionu 10V po odłączeniu 16V1.
O maj got !....
mam nadzieję że jeszcze żyjesz bo nie próbowałeś mierzyć napięcia na tym przewodzie ani go nie odłączałeś.
Skręć tv i zawieź do warsztatu!
aż mnie ciarki przeszły jak pytasz o ten przewód od kinola, to przecież EHT, anoda kineskopu, tam masz lekko ponad 30kV !!!
spoxik:)Żyje;)
Hot to te 148V już doszedłem:) całe zasilenie jest ok. Pion przed chwila zmierzyłem i ustawiłem, działa w 100%, poziom kurde też. także to będzie coś głębiej:)
Teraz sprawdzę procka. Jak on siadł to wyniosę TV przed dom i niech śmieciarka go pochłonie:)
PS. Ten czerwony to jeszcze długo po odłączeniu sieci trzyma w sobie te napięcie:) Niech to będzie przestroga dla tych co chcą go wyciągać z powielacza:)
Hot to te 148V już doszedłem:) całe zasilenie jest ok. Pion przed chwila zmierzyłem i ustawiłem, działa w 100%, poziom kurde też. także to będzie coś głębiej:)
Teraz sprawdzę procka. Jak on siadł to wyniosę TV przed dom i niech śmieciarka go pochłonie:)
PS. Ten czerwony to jeszcze długo po odłączeniu sieci trzyma w sobie te napięcie:) Niech to będzie przestroga dla tych co chcą go wyciągać z powielacza:)
A jednak, nie zdążyłemspoxik:)Żyje;)
....
masz kolego szczęście że ciebie pierdolnęło już przy wyłaczonym tv,
to na szczęście tylko zgromadzony ładunek przez twoje sadełko się rozładował,
teraz pomyśl co by było jakbyś chciał go wyrwać z bledera na włączonym tv
NIECH TEN PRZYKŁAD BĘDZIE PRZESTROGĄ DLA INNYCH