Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Spawarka invektorowa

bartekhb
-
-
Spawarka invektorowa

Postautor: bartekhb » 1 mar 2008, o 16:06

Witam wszystkich:)
mam pytanie w spawarce którą kupiłem 195 A przepalił mi sie mostek greca już dwa razy
Na tym mostku jest umieszczony radziator z czujnikiem temperatury który zadziała po nagrzaniu sie do 115C ,mostek jest 50A/600V
Co mógłbym zrobić zeby zmniejszyć awaryjność tej zpawarki???

wojtek19
-
-

Postautor: wojtek19 » 28 kwie 2008, o 10:01

Proponuję zwiększyć powierzchnię radiatora na mostku Graetza i dołożenie wentylatorka który dodatkowo poprawi chłodzenie.

bartekhb
-
-

Postautor: bartekhb » 28 kwie 2008, o 17:18

dzięki za propozycje:) jedną znich już wykorzystałeł i nie pomogło chodzi mi o zwiększenie radiatota:) przy wstawieniu dodatkowego wentylatora jest problem bo poprostu nie ma na niego miejsca jeżeli jednak zmniejszyłbym o więcej niż połowe radiator w tedy mógłbym go założyć .

Możejeszcze jest jakiś inny sposób????

wojtek19
-
-

Postautor: wojtek19 » 29 kwie 2008, o 08:30

Nie wiem jaki typ radiatora zastosowałeś. proponuję radiator typu A4291 lub A301H i niech stanowi to jedną ścianę spawarki.
Możesz też zastosować dwa jednakowe mostki 50A zamocowane na radiatorze i je zrównoleglić .
Punkt styku mostków z radiatorem posmaruj koniecznie pastą
Możesz też zastosować dwa moduły np typu IRKD91 zamocowane na radiatorze ale to już zdecydowanie większy koszt.

bartekhb
-
-

Postautor: bartekhb » 29 kwie 2008, o 21:06

Koszta tu nie grają roli. jeden radiator to dobry pomysł ale ja po jednej stronie gdzie mam mostek mam 3 radiatory i nie moge ich zastąpić jednym gdyż na każdy jest umieszczony termostat. udało mi sie jesdnak po części wyeliminować tą awarie zastępują mostek 50 A na 35A pomogło to ale jeszcze jest z tym problem

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”