Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDaewoo DMQ-21A1 TXT - brak obrazu i dzwieku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Z deszcze pod prysznic mialem zwiniety obraz a teraz nie ma go wogole.
Probowalem naprawic drobna usterke, tylko nie zauwazylem ze w mojej lutownicy przepala sie grot, poprawilem kilka lutow wymienilem kilka elek, wlaczam i nic ani malego zarzenia.
Dodam jeszcze na trafie jest napiecie ok 100V nie ma natomiast 16 i 26 oraz przewodach idacych do malej plytki (czyzby to bylo trafo ), przekaznik ok, na TDA3653 napiecia nie ma.
Jesliby ktos mogl mi pomoc w namierzeniu usterki to bardzo bym byl wdzieczny.
Probowalem naprawic drobna usterke, tylko nie zauwazylem ze w mojej lutownicy przepala sie grot, poprawilem kilka lutow wymienilem kilka elek, wlaczam i nic ani malego zarzenia.
Dodam jeszcze na trafie jest napiecie ok 100V nie ma natomiast 16 i 26 oraz przewodach idacych do malej plytki (czyzby to bylo trafo ), przekaznik ok, na TDA3653 napiecia nie ma.
Jesliby ktos mogl mi pomoc w namierzeniu usterki to bardzo bym byl wdzieczny.
prosze oto on http://www.plikus.pl/zobacz_plik-Schema ... 69777.htmlA schemat tego masz?
Na elku jest ok 300V, na B+ jest 107VSprawdź czy na elku filtrującym zasilanie z sieci masz 310V i jakie napięcie +B (czy w ogóle jest)
wlasnie chodizlo mi o B+Na którym trafie jest 100V gdzie?
dioda swieciDioda czuwania świeci?
Poza tym TV wlacza sie na pilocie tylko nie czuc w.n. oraz nie ma napiec na trafopowielaczu (26V i 16V)
Witam. To napięcie 107V coś za mało... powinno być coś około120V lub więcej (ile to cali?) sprawdź okolice TDA4601.
Wyciągnij tranzystor odchylania poziomego i wepnij tam żarówkę 60W między E a C i odpal TV. Zobacz jakie napięcie jest na też żarówce i napisz.
Wydaje mi się, że coś się stało z zasilaczem...
Wyciągnij tranzystor odchylania poziomego i wepnij tam żarówkę 60W między E a C i odpal TV. Zobacz jakie napięcie jest na też żarówce i napisz.
Wydaje mi się, że coś się stało z zasilaczem...
21Witam. To napięcie 107V coś za mało... powinno być coś około120V lub więcej (ile to cali?)
wszystko wskazuje ze to przez niego, nie ma napiecia na trafie od zasilania widac to na ponizszym obrazeksprawdź okolice TDA4601.
Wyciągnij tranzystor odchylania poziomego
ok tylko powiedz mi ktory to jest
witam
z opisu który podaliście wynika że przetwornica pracuje, na trafopowielaczu jest około 107V (WEDŁUG SCHEMATU POWINNO BYĆ 103V) , natomiast na trafie nie ma napięć ponieważ ono nie pracuje. Ja radził bym sprawdzić pracę transformatora T401 czy steruje tranzystorem linii, ale ono będzie pracować gdy włączy się przekaźnik gdy odpalisz tv.
Jeżeli przekaźnik zaskoczy i ale nie będzie sygnału na w-w transformatorze trzeba sprawdzić zasilanie generatora linii którym jest TDA8362 który podczas startu zasilany jest linią 103V przez rezystor R401,R402 do pinu36 ograniczonym do napięcia diody zenera chyba D401 bo z tego schematu dokładnie nie mogę odczytać.
Na razie tyle napisz co stwierdziłeś nara gres:)
z opisu który podaliście wynika że przetwornica pracuje, na trafopowielaczu jest około 107V (WEDŁUG SCHEMATU POWINNO BYĆ 103V) , natomiast na trafie nie ma napięć ponieważ ono nie pracuje. Ja radził bym sprawdzić pracę transformatora T401 czy steruje tranzystorem linii, ale ono będzie pracować gdy włączy się przekaźnik gdy odpalisz tv.
Jeżeli przekaźnik zaskoczy i ale nie będzie sygnału na w-w transformatorze trzeba sprawdzić zasilanie generatora linii którym jest TDA8362 który podczas startu zasilany jest linią 103V przez rezystor R401,R402 do pinu36 ograniczonym do napięcia diody zenera chyba D401 bo z tego schematu dokładnie nie mogę odczytać.
Na razie tyle napisz co stwierdziłeś nara gres:)
Jasne o ile to naprawie wyniki dzialan beda w otwartym juz wczesniej temacie, o tu:Czyli szukaj usterki w pionie i daj znać jak naprawiłeś to może komuś się przyda to.
viewtopic.php?t=17617
Pozdrawiam i dzieki jeszcze raz za pomoc
Temat uwazam za zamkniety.