Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kompatybilność N i reszty rtv

Awatar użytkownika
Piotreek
-
-
Kontaktowanie:
kompatybilność N i reszty rtv

Postautor: Piotreek » 11 cze 2007, o 17:28

Witam.
Posiadam telewizor Samsung LE32R32B HD Ready,stacjonarną nagrywarkę Samsung DVD-HR735 i dekoder HDTV nBox.. Problem zaś ujawnia się po próbie połączenia ze sobą tych trzech urządzeń. Schematy podłączenia jakie przedstawia producent niestety nic nie dają. Według Samsunga nagrywarka może skalować obraz nawet do 1080p... ale... niestety obraz jaki otrzymuje to 576p (lub według wskazań nBoxa sd1).. wszystkie urządzenia posiadają gniazda HDMI, przez co mam wrażenie iż raczej powinny wypuszczać/przyjmować obraz w wysokiej rozdzielczości. Jednym z problemów może być to że nagrywarka niestety jeśli chodzi o wejścia to posiada tylko gniazdo antenowe, DV i SCART co dla mnie jest nieporozumieniem. Skoro już może skalowac obraz do HD to czemu nie może go przyjąć? Inną rzeczą jest że jeśli już uda mi się podłączyć jakimś cudem nBox'a do nagrywarki i tv to jakość obrazu jest marna, zaś gdy przejdę na nagrywarce z trybu TV na DVD telewizor pokazuje że nie dostaje żadnego sygnału.. Nie po to rezygnowałem z kablówki i kupowałem nBoxa, tv LCD oraz nagrywarkę żeby teraz móc to wszystko wywalić. Może ktoś z was miał podobny problem, lub wie jak go rozwiązać.. Nie widzi mi się specjalnie podłączanie na nowo kablówki skoro i tak płacę już jeden abonament a rozmiar obrazu nadawanego przez kabel koncentryczny niestety nie jest zadowalająca. Póki co mam po prostu bardzo drogi odtwarzacz DVD/DivX, ktory co gorsza nie posiada polskich znków przy odtwarzaniu filmu z napisami.. Tak przy okazji: nie wiecie czy można mu zrobić upgrade softu? :612:

Będę wdzięczny za wszelkie sensowne odpowiedzi.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”