Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dwa problemy

Fendi
-
-
Dwa problemy

Postautor: Fendi » 19 maja 2007, o 13:36

Witam mam dwa problemy z telewizorami.

I problem:
Otóż dostałem telewizor z Niemiec marki Sony KV-19XMD. Podłączyłem antenę, obraz jest ok, ale nie ma dźwięku tylko trzeszczenie, czy wiecie może czym jest to spowodowane? I jak rozwiązać ten problem?

II problem:

Dotyczy telewizora firmy OTAKE (kupiony w Polsce), nie dawno zaczął znikać obraz, czym może być to spowodowane.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 maja 2007, o 13:56

1. Trzeba go przestroić, np. wstawić fonię równoległą. Chyba, że w menu masz opcję przełączania systemów BG/DK to przełącz na DK i będzie fonia. Jak nie, to tak jak pisałem fonia równoległa. Podłączasz się do IF w głowicy wejściem fonii a wyjście fonii podłączasz do filtra SFE 5.5Mhz.
Montaż zajmuje kilka chwil.

2.Myślisz, że ktoś na tym forum jest wróżką? Co mam Ci napisać jeśli takie objawy może powodować dużo rzeczy...
Rozkręć TV i zacznij od zimnych lutów na płycie głównej i Pk (Pk = płytka kineskopu)

To na początek...

Fendi
-
-

Postautor: Fendi » 19 maja 2007, o 14:21

Dzięki, bo już myślałem, że będę musiał kupić jakąś płytkę:/

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”