Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Telewizor sam sie wyłącza

jacekwst
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jacekwst » 6 wrz 2006, o 07:55

Moja plytka wyglada tak ..... mogl bys zaznaczyc ktore to sa ... bo dziwnie tutaj to wyglada .. nie ma wg mnie zasilacza ... motam sie z tym troche .. no ale chce to dobrze zrobic :P

Usunąłem Twoje zdjęcie, bo kończy nam się Quota na forum. End

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 wrz 2006, o 08:46

Witam.
Tak więc posprawdzaj te okolice pod względem zimnych lutów i podmień ten jeden kondek co tam jest elektrolityczny.
Zaznaczone na czerwono. Daj znac o wynikach.
Załączniki
PIC_0026.JPG

jacekwst
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jacekwst » 6 wrz 2006, o 12:00

wymienilem kondensatory te 2 co byly w obrebie zaznaczonego pola i dalej jest to samo:cry: ... co do zimnych lutow nie zauwazylem ... wiec szukajmy dalej :)
Czy ktos mi pomoze przy zrobieniu tego TV ? , bardzo mi na tym zalezy :567:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 wrz 2006, o 10:30

Pomierz napiecia B+ jak działa i w st-by.
Być może będzie konieczna wymiana wsadu w pamięci, a to raczej radzę zrobić w serwisie.

P.S. Sprawdż kondensator 100uF/160V po stronie wtórnej.

Ciężko coś doradzić jak nie zrobiłeś żadnych pomiarów i w ogóle nie wiesz gdzie i jak mierzyć :(

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 7 wrz 2006, o 20:20

Pozwole sobie na małą dygresje odnosnie ostatniego postu.Chodzi mi o stwierdzenie nie wiesz gdzie co pomierzyć wydaje mi sie ze powinien powstać na forum dział podstawy servisu gdzie bedzie to opisane wlasnie chociazyby dlatego zeby odwiedzajacy mogli sie zapoznac dalo by to duzo np.wraz z fotkami.Bo tak naprawde pewnie to forum jest ostatnia deska ratunku przed Oddaniem Tv do servisu i strceniem $ a jak wiemy nietaki diabeł zły jak go malują.Nom to taka moja dygresja a jak bedzie zycie pokaze :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 wrz 2006, o 22:17

Pozwole sobie na małą dygresje odnosnie ostatniego postu.Chodzi mi o stwierdzenie nie wiesz gdzie co pomierzyć wydaje mi sie ze powinien powstać na forum dział podstawy servisu gdzie bedzie to opisane wlasnie chociazyby dlatego zeby odwiedzajacy mogli sie zapoznac dalo by to duzo np.wraz z fotkami.Bo tak naprawde pewnie to forum jest ostatnia deska ratunku przed Oddaniem Tv do servisu i strceniem $ a jak wiemy nietaki diabeł zły jak go malują.Nom to taka moja dygresja a jak bedzie zycie pokaze :)
Jeśli znajdziesz osobe która podejmie się takiemu wyzwaniu to ok. być może stworzymy taki dział.
Ja myślę, że sam jednak posiadam mierną, a nawet niedosteteczną wiedzę na temat serwisowania sprzętu RTV.

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 8 wrz 2006, o 20:23

Ja bym to widział na zasadzie kazdy wpisuje co wie i co moze sie przydac bo tak znalesc jednego ktory sie tym znajdzie to ciezko.Ale w wspolnie mamy wieksze szanse

dan20
-
-

Postautor: dan20 » 4 maja 2007, o 23:56

Mój problem polega na tym ze telewizor sam wyłacza się po kilku minutach, nie ma głosu,ani funkcji .a gdy telewizora nie właczam przez tydzień, to dzała nie wiem o co chodzi.
Dałem raz telewizor do naprawy powidział ze padło opragromowanie.
Licze na waszą pomoc.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 maja 2007, o 08:12

Tzn. TV po kilku minutach przechodzi w tryb St-by i nie można go włączyć z pilota? czy jak?
Co to za TV? podaj model (chassis).
Sprawdź zasilanie procesora, może stabilizator się przegrzewa.
Jak nic nie sprawdziłeś to można wróżyć.

dan20
-
-

Postautor: dan20 » 5 maja 2007, o 13:45

Telewizor LEXUS model LS5661PST moge go wyłączyć i włączyć pilotem tylko że wyłacza się co 5 minut nie ma głosu i funkcji

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 7 maja 2007, o 15:08

Sprawdź temperatury elementów półprzewodnikowych, tranzystory, scalaki czy coś nie nagrzewa się nadmiernie.
Poszukaj zminych lutów.
To na początek.

P.S. I sprawdź to zasilanie procka.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”